GD 2019

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam heeft vanochtend samen met leerlingen van verschillende Rotterdamse basisscholen, diverse deelnemende partijen aan het festival en presentator en televisiebekendheid Buddy Vedder de vierde editie van het Generation Discover festival in Rotterdam Ahoy feestelijk geopend. Op dit gratis festival kunnen jongeren tussen 8 en 14 jaar met spannende activiteiten, workshops en clinics zelf ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. Het Generation Discover festival wordt dit jaar voor het eerst in Rotterdam georganiseerd en is gratis te bezoeken van 2 tot en met 6 oktober. Tickets zijn gratis verkrijgbaar via www.generationdiscover.nl en zolang de voorraad strekt.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Rotterdam is een stad van de toekomst en de toekomst vraagt om gemotiveerde vakmensen die creatieve oplossingen bedenken voor allerlei vraagstukken. Dat kunnen slimme ICT-toepassingen zijn in het bedrijfsleven, maar ook in de samenleving. Alles begint met nieuwsgierigheid en daarom ben ik blij met het Generation Discover festival in Rotterdam. Daar worden onze jongeren uitgedaagd hun talenten te ontdekken.”

Doel van het Generation Discover festival is om jongeren op een toegankelijke manier kennis laten maken met wetenschap en technologie, zodat er een belangrijk zaadje wordt geplant voor het nadenken over de mogelijkheden van een toekomstige baan in deze sector. Met een recordaantal van meer dan 30 deelnemende partijen uit het bedrijfsleven, kenniscentra en de overheid is er tijdens de vierde editie van dit Generation Discover festival in Rotterdam nog meer te beleven dan in de jaren hiervoor. De deelnemende partijen werden bij de openingsceremonie vertegenwoordigd door Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en Sebastiaan Smit, directeur van Jet-Net & TechNet.

Bij Jet-Net & TechNet werken bedrijven en scholen samen om meer jongeren bewust te laten kiezen voor een technische vervolgopleiding en carrière. Sebastiaan Smit: “Uit onderzoek weten we dat kinderen tussen hun 9e en 14e jaar beroepsbeelden vormen en sommige beroepskeuzes al uitsluiten. Het is daarom heel belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te laten kennismaken met wetenschap en technologie. Voor ons is het Generation Discover festival dan ook een fantastische gelegenheid om deze jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hoe leuk en hoe eindeloos de mogelijkheden van de wondere wereld van wetenschap en technologie zijn.” 

De komende vijf dagen zullen naar verwachting ruim 30.000 bezoekers tijdens het Generation Discover festival gaan ervaren hoe we in 2050 anders gaan wonen, ons anders gaan verplaatsen en produceren. Leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden kunnen onder andere aan de slag met spannende proefjes in het mini-lab, door het verleden en de toekomst van mobiliteit reizen in de Great Time Travel Hack attractie, virtuele gebouwen bouwen met een HoloLens of racen met een zelfgemaakte auto die op zout water rijdt. Er kan ook een balletje worden getrapt met sphero’s op een Feyenoord in-door veld.

Voor meer informatie over Generation Discover, ga naar: www.generationdiscover.nl.