Knappe koppen van de toekomst bedenken innovatieve, slimme oplossingen voor een betere planeet
17 jun. 2022
Vandaag maakte de jury tijdens het Dutch Technology Festival de drie landelijke winnaars bekend van NXplorers Junior: Het Volle Leven uit Den Haag, Het Spectrum uit Rotterdam en ODBS de Wetelaar uit Doesburg.

Auto's rijdend op magneetkracht, papier gemaakt van aardappelschillen of een robothaai die plastic afval uit de zee verzamelt én recyclet: slechts een greep uit de innovatieve ideeën die groep 7 en 8 leerlingen indienden als oplossing voor de mondiale uitdagingen van deze tijd.
Als onderdeel van het NXplorers Junior programma werden leerlingen gevraagd unieke en slimme oplossingen te bedenken voor drie van de zeventien Werelddoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). Dit jaar namen ongeveer 30.000 NXplorers deel aan het programma en werden bijna 600 ideeën ingezonden. Vandaag maakte de jury tijdens het Dutch Technology Festival de drie landelijke winnaars bekend: Het Volle Leven uit Den Haag, Het Spectrum uit Rotterdam en ODBS de Wetelaar uit Doesburg.
De winnende ideeën
Voor de finale op het Dutch Technology Festival in Eindhoven werden vijftien scholen uitgenodigd. Hier werden vandaag tijdens een leerzaam dagprogramma de drie winnaars bekend gemaakt uit de verschillende categorieën:
- Schoon water en sanitair: ‘De Aquabike’ bedacht door Het Volle Leven uit Den Haag pompt water uit de grond. Via een waterfilter in de fiets wordt het water gefilterd en drinkbaar. Zo helpt de fiets mensen aan schoon water.
“De aquabike is een geweldig out-of-the-box idee. Doordat de fiets het water niet alleen omhoog pompt maar ook filtert, worden de vakgebieden Mechanica en Waterzuivering met elkaar gecombineerd. Erg inventief!” Aldus, Jan Klok, Scientific Project Manager bij Wetsus en eindjury in de categorie schoon water en sanitair.
- Betaalbare en duurzame energie: Met ‘De Magneetcars’ bedacht door Het Spectrum uit Rotterdam kunnen auto’s bewegen met behulp van magneetkracht. Door magneten te plaatsen op de auto’s en wegen te vervangen door rolbanden met magneten, verplaatsen auto’s zich zonder CO2 uit te stoten.
“Met de magneetcars worden drie kansen tegelijk benut: goed voor het klimaat, goed voor de verkeersveiligheid en geen files meer. Dat vind ik echt knap!” Aldus, Marlin Huygens, Energy Transition Coordinator bij Shell en eindjury in de categorie betaalbare en duurzame energie.
- Verantwoorde consumptie en productie: ‘Prullie de Prullenbak’ bedacht door ODBS de Wetelaar uit Doesburg is slim en maakt het weggooien van afval leuker. De prullenbak verzamelt, scheidt en recyclet het afval zelf. Ook kan Prullie naar je toe komen, een mop vertellen of een high five geven.
“Prullie de Prullenbak is een originele inzending, die alle elementen bevat waar de NXplorers Junior wedstrijd om draait. Het concept dat de school heeft uitgedacht is duurzaam en doeltreffend, en het zet gebruikers op een ludieke manier aan om verantwoord om te springen met afval.” Aldus, Marnick Vanlee, Programm Manager bij Close the Gap en eindjury in de categorie verantwoorde consumptie en productie.
Klaar voor de uitdaging
Sinds de eerste editie van deze challenge in 2017 (eerder onder de naam Bright Ideas Challenge) zijn meer dan 170.000 leerlingen de uitdaging aangegaan om met creatieve ideeën, oplossingen aan te dragen voor een betere wereld. Na zes succesvolle edities van initiatiefnemer Shell, wordt NXplorers Junior volgend schooljaar opnieuw georganiseerd. De focus blijft liggen op het inspireren van kinderen om hun talenten te ontwikkelen en oplossingen aan te dragen voor de SDG's: schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie en verantwoorde consumptie en productie. NXplorers Junior is een innovatief, online onderwijsprogramma dat leerlingen uit groep 7 en 8 spelenderwijs laat kennismaken met het complexe en creatieve denken dat nodig is om positieve verandering teweeg te brengen.
Inschrijven voor volgend schooljaar kan via: https://www.nxplorersjunior.nl/meedoen/. Het lespakket wordt na de zomervakantie verzonden.
Meer Shell
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.
Waterstof
Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.