Zomer 2021

De zomer van 2021

Midden in de allereerste coronagolf, vorig jaar maart, namen vijf geïnterviewden in Shell Venster een voorschot op de zomer van 2021. Hoe zou het leven eruit gaan zien? Nu die zomer voor de deur staat, kijken ze terug op wat ze toen dachten.

Door Matthijs Timmers op 11 jul. 2021

Roel Coutinho -  viroloog, auteur van Vaxx

In zijn bespiegelingen van begin 2020 gaf de viroloog en voormalig hoofd infectieziekten van het RIVM aan dat we er rekening mee moesten houden dat de coronapandemie lang zou gaan duren en in golven zou verlopen. En dat het bijzonder zou zijn als er na een jaar al een vaccin op de markt zou zijn.

Elske Doets - directeur Doets Reizen

Als specialist van reizen naar Amerika schetste Doets het perspectief van gecontroleerd en ‘diep’ reizen. Dus niet meer tien natuurparken willen bezoeken in één vakantie, maar één. Corona zou een einde maken aan onze ‘hypermobiliteit’, een goed teken in het licht van klimaatverandering.

Calliope Tsoupaki - Componist des Vaderlands

Zag de coronacrisis ook als een moment van bezinning, aangezien we ons leven in de loop van de jaren zo hebben verdicht. Ze voorspelde een zware periode voor haar beroepsgroep – musici en componisten – maar sprak de hoop uit in 2021 het gevoel van live muziek weer te mogen beleven.

Liesette Bruinsma - paralympisch zwemster

In 2020 werden de Paralympische Spelen van Tokio uitgesteld tot 2021. Ook de zwembaden gingen dicht. Trainde door in de jacuzzi van een collega van haar zus. In de hoop dat ze in 2021 alsnog haar prestatie in Tokio mag leveren.

Simon Pennings - tulpenbollenkweker

Moest noodgedwongen zijn tulpen ‘ontkoppen’, omdat zijn medewerkers besmettingsgevaar liepen door opdringerige toeristen. Investeerde meteen in een eigen webshop, omdat de reguliere handelsstromen stilvielen.

Dat de coronapandemie lang zou gaan duren, daarmee had viroloog en voormalig hoofd infectieziekten van het RIVM Roel Coutinho kort na de uitbraak wel rekening gehouden. Hij vindt het een bijzondere opsteker dat de eerste, goedwerkende vaccins nu al op de markt zijn. “Het is ongelooflijk dat dit binnen een jaar is gelukt. Ongekend. Zowel de ontwikkeling als de goedkeuring en de productie.” Met de zomer in aantocht verwacht Coutinho minder verspreiding van het virus. Ook zijn steeds meer Nederlanders gevaccineerd. “Dat is gunstig. Hoe sneller we vaccineren, hoe beter het is. Maar een vol voetbalstadion of grote evenementen, zonder vaccinaties, testen of mondkapjes, dat zie ik voorlopig echt niet gebeuren. Het wordt deze zomer nog niet zoals vroeger.”

Vakantie vieren niet zoals vroeger

Dat geldt ook voor vakantie vieren, verwacht Elske Doets, directeur van Doets Reizen. Nog altijd is het luchtruim redelijk op slot. Haar oorspronkelijke business, reizen organiseren naar de VS en Canada, is daarmee al anderhalf jaar nagenoeg stilgevallen. “Ik ben twintig jaar ondernemer, maar eigenlijk kan ik weer opnieuw beginnen.” Wel heeft Doets haar focus verlegd naar Scandinavië – met een beetje voorstellingsvermogen is Noorwegen net Canada – maar dat is slechts goed voor een klein deel van haar omzet van voor de corona-uitbraak.

Situatie nóg slechter dan vorig jaar

Doets ziet 2021 als een tussenjaar voor haar bedrijf. “De pandemie houdt langer aan. We moeten nog langer afkicken van onze reisverslaving. Op zich is dat goed. Het zorgt voor een opschudding van de markt: van ongecontroleerd reizen gaan we naar gecontroleerd reizen”, verwacht ze. Vorig jaar werd 90% minder gevlogen, wereldwijd. Bovendien hebben reisorganisaties en vliegmaatschappijen veel geld moeten lenen van de overheid. “Voor onze branche is de situatie dit jaar nog slechter dan vorig jaar. Toen was er nog ‘vet op de botten’. Dus ik verwacht niet, wanneer vliegen weer mogelijk wordt, dat reisorganisaties gaan stunten met prijzen voor vakanties.”

Blijven zwemmen naar Tokio

Ondertussen traint zwemster Liesette Bruinsma stug door voor haar ultieme droom: de uitgestelde Paralympische Spelen van komende zomer in Tokio. “Het worden zakelijke spelen”, denkt ze. Dat zal volgens haar inhouden: een strenge scheiding tussen teams en tussen sporters en pers. En weinig publiek, alleen Japanners zijn welkom. “Mijn ouders kunnen dus helaas niet mee. Dat vind ik wel jammer.”

De komende maanden gaat Bruinsma haar trainingen intensiveren. Techniek inslijpen, wedstrijdindeling bepalen, races simuleren. “Ja, het moet op sommige punten nog beter”, erkent ze. De ambities zijn er ook naar: top-3 klasseringen voor de 50, 100 en 400 meter vrije slag, de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag. Doordat er vanwege corona weinig zwemwedstrijden op de wereld zijn geweest, heeft ze geen goed beeld van de vorderingen van haar concurrenten: “Ik ga er dus blind in”, grapt Bruinsma, met een kwinkslag naar haar visuele beperking.

Op verschillende plekken

Zoals Bruinsma stoïcijns doorzwemt, zo blijft Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki ook maar doorgaan met nieuwe muziek maken. “Vitaliteit haal ik uit mijn werk”, verklaart ze. Vorig jaar gaf de componist aan dat de coronacrisis mensen een moment van bezinning geeft. Dat is nog steeds zo, al vindt ze de crisis het leven ook ingewikkeld maken, zeker als dat zich voornamelijk thuis afspeelt. “Je bent op verschillende plekken, terwijl je eigenlijk alleen maar op dezelfde plek bent”, vertelt Tsoupaki. Dat zorgt bij de componist voor een hoog stressniveau, zeker in combinatie met deadlines en verdrietige gezondheidsomstandigheden om haar heen. Ja, ze ziet licht aan het einde van de tunnel, ook voor nog niet deze zomer, het najaar op z’n vroegst. Maar wat gunt Tsoupaki haar publiek de niet te evenaren ervaring van livemuziek. “Tot dat moment gaan wij door, door met muziek schrijven, muziek maken. Het is goed dat wij doorgaan.”

Uithoudingsvermogen gevraagd

Uithoudingsvermogen is vereist, creativiteit ook. Tsoupaki prijst de nieuwe initiatievenin haar branche. “De livestream concerten zijn een geweldige vondst. Die zullen blijven.” Ook Elske Doets zoekt nieuwe niches, binnen en buiten haar sector. Diep reizen naar Scandinavië dus. En onlangs zette ze een nieuw, sociaal concept op tegen vereenzaming. Elske Doets koppelt eenzame ouderen aan jongeren die willen helpen. “Mijn teamleden helpen ook mee”, vertelt Doets. “Ze onderhandelen ineens met zorginstellingen, een compleet andere wereld, maar het geeft zeker voldoening.”

Automatische piloot uit

Simon Pennings herkent het: jezelf opnieuw uitvinden. De tulpenbollenkweker uit Noordwijkerhout zag zijn wereldwijde handel teruglopen, terwijl hij zijn bloeiende tulpenvelden moest ‘ontkoppen’ doordat toeristen te dicht bij zijn medewerkers in de buurt kwamen. Pennings vat het als volgt samen: “Je automatische piloot moet uit en je inventiviteitsknop aan.” Zijn dochters hielpen hem daarbij. Samen investeerden ze in een nieuwe website en in een webshop. “Een enorme klus, waar ik me flink op heb verkeken”, lacht Pennings er nu om. “Maar ik vind ‘m heel mooi geworden.”

Tulpen zien, ruiken én bestellen

Ook perfectioneerde het bedrijf zijn Tulip Experience, een interactief museum over tulpen. “Als we weer open kunnen, dan staat het als een huis.” In afwachting daarvan legde Pennings een showtuin aan, met alle bijzondere tulpensoorten van het bedrijf. Iedere soort heeft een QR-code. Door te scannen, kunnen bezoekers de tulpenbollen bestellen. “Het is eigenlijk een real life webshop”, legt Pennings uit. “Bezoekers kunnen de tulpen zien, voelen, ruiken en bestellen. Uniek. Ik krijg er veel positieve reacties op.” De lokale verkoop van kleine, bijzondere partijen van Pennings stijgt hierdoor, een bewuste strategische keuze door het wegvallen van grote internationale orders.

Handelen naar bevind van zaken

Wendbaar zijn dus, dat blijft het devies, ook vanuit medisch perspectief geredeneerd. Coutinho: “We moeten de komende tijd blijven handelen naar bevind van zaken. De teugels vieren als het kan, maar niet te snel. En hopen dat je ze niet weer hoeft aan te trekken. Want daar zit niemand op te wachten, dan zal de weerstand in de maatschappij nog groter zijn dan nu.” Gelukkig zorgt het verstrijken van de tijd ervoor dat de kennis over het virus almaar toeneemt. Bekend is dat het zich verspreidt door druppeltjes in de lucht. Dat aerosolen een rol bij de verspreiding spelen. En dat besmetting via handen minder belangrijk is. “Maar we weten ook dat het virus sneller muteert dan we hadden verwacht”, zegt Coutinho. Hij kijkt verder vooruit: “Het ligt voor de hand dat we ons periodiek moeten laten inenten. Maar elk jaar, elke twee jaar? En wie? Waarschijnlijk alleen ouderen en risicogroepen. Maar af en toe grotere campagnes om verspreiding tegen te gaan zijn niet uitgesloten.”

Coutinho probeert zich vitaal te houden en te leven zonder extreme sociale uitspattingen. Het bevalt hem. “Ik ben meer gaan tennissen, ook buiten in de kou. En wandelen, veel wandelen. Met m’n vrouw, met vrienden. Dat is leuk, je ziet het veel meer mensen doen dan vroeger. Dat deed ik eerder niet. Dat je met een vriend of vriendin twee uur gaat lopen. En dan klets je wat. Heerlijk.”

Meer Shell

Venster

Venster is het Nederlandstalige kwartaalmagazine van Shell Nederland. Met gesprekken met senior leaders, wetenschappers en beleidsexperts binnen en buiten Shell, en diepteverhalen.

Wat doen we in de zomer van 2021

Hoe denken een viroloog, een topsporter, een tulpen­bollen­kweker, een directeur van een reis­organisatie en een muzikant over de zomer van volgend jaar?

De Olympische waterstofspelen

De Olympische Spelen in Tokio zet, met behulp van waterstof, in op duurzaamheid.  Lees meer over de Olympische waterstofspelen op deze pagina.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.