
Opladen maar
Negen van de tien Nederlandse zomervakanties hebben een Europese bestemming. Nederland telt momenteel bijna 139.000 stekkerauto's, waarvan 45.000 volledig elektrisch. De eigenaren daarvan willen ook op vakantie. Kan je met een stekkerauto onbekommerd door Europa toeren?
Door Monika Jak op 07 jul. 2019
Nederland schuift in de zomermaanden gewillig aan in de vakantiestroom richting het Zuiden. Het is even doorbijten maar daarna is het goed opladen op de Franse camping of op het terras bij de Zwitserse berghut. Maar kan je daar eigenlijk ook komen met je elektrische stekkerauto?
In welke landen is het goed opladen?
Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker en vooral oostelijker de reis gaat, hoe lastiger het wordt en hoe meer planning vooraf is vereist. Of je moet het avontuur niet schuwen, maar landen als Hongarije, Bulgarije en ook Griekenland zijn voor een ontspannen elektrische vakantie vooralsnog ongeschikt. Door de Benelux is het probleemloos elektrisch toeren. Noorwegen spant de kroon in elektrische gastvrijheid, met bijkomende privileges zoals rijden op de busbaan en gratis parkeren. Duitsland levert geen problemen op, net als Frankrijk, zij het dat er ‘uitdagingen’ kunnen zijn als je van de hoofd(tol)wegen afgaat. Vakantie in eigen land is, elektrisch gesproken, het meest ontspannen. Geen land met een hogere laadpaaldichtheid. Minder kilometers is ook het beste voor het klimaat en reduceert mogelijk bijkomend schuldgevoel.
Waar staat die paal?
Een publieke laadpaal of snellader vinden is geen kunst. Sites en apps zijn er te over. Randvoorwaarde is wel een internetabonnement. Wat daarbij helpt is dat de meeste moderne elektrische auto’s een wifi-hotspot hebben. Wie voorkeur heeft voor old school: de ANWB heeft papieren routekaarten van populaire vakantieroutes met de specifieke kenmerken en bronnen over elektrisch rijden per land. Voor wie meer bijdetijds van paal naar paal wil cruisen, is Shell-dochter NewMotion een uitkomst. NewMotion biedt toegang tot meer dan 100.000 openbare laadpunten en is het grootste netwerk van Europa. Met de app selecteer je je auto en de app toont de oplaadpalen die voor jou geschikt zijn, inclusief beschikbaarheid, laadsnelheid en prijzen.
Past de stekker?
Opladen geschiedt via een laadkabel voorzien van een stekker. Zijn alle stekkers hetzelfde? Is elke stekker binnen Europa bruikbaar? Zowel in een gewone lader als in een snellader? Het is helaas driewerf ‘neen’. Niet bij de pakken neerzitten: standaardisering ligt in het verschiet.
Type 2-stekker, beter bekend als de Mennekes-stekker, is door de Europese Commissie aangewezen als de standaard. Alle Europese automerken hebben deze aansluiting. Type 2 voldoet voor zo’n 95 procent van alle normale, ‘langzaamladers’ op publieke laadpunten binnen Europa.
Het eerste type stekker op de markt, type 1, de Yazaki-aansluiting, is ontwikkeld voor het elektriciteitsnetwerk van de Verenigde Staten en Japan. Eigenaren van auto’s met dit type stekker hebben een adapter of verloopkabel van type 1 naar 2 nodig. Vaak al aanwezig en dus geen aanslag op het vakantiebudget.
In Frankrijk en Italië zijn openbare, vooral oudere laadpunten nog wel eens uitgerust met type 3: een stekker met een klep en meer pinnen. Optioneel is dus de aanschaf van een extra laadkabel type 3 voor deze landen, hoewel deze laadpunten wel in hoog tempo worden vervangen door type 2.