Het is een grijze, miezerige maandagochtend, maar het uitzicht over het IJ is adembenemend. De klok moet de negen uur nog aanraken. Binnen in het kantoor van Yuri Sebregts, de hoogst verantwoordelijke voor technologieontwikkeling binnen Shell, is van lamlendigheid of opstartproblemen echter geen sprake. Integendeel.

Onder leiding van Diana Matroos – namens de Missing Chapter Foundation begeleidt zij gesprekken tussen kinderen en raden van bestuur van bedrijven, waarbij de gesprekspartners dilemma’s van die bedrijven uitdiepen – wordt geen seconde verknoeid. Het uitgangspunt is dat generaties elkaar veel te vertellen hebben, ook over energie. Maar wat is energie eigenlijk?

Voor de IJburgerse basisscholieren Finette Groene en Merlijn van Bergen is energie in eerste instantie elektriciteit. “Dat klopt helemaal”, geeft Yuri Sebregts aan. “Shell is echter een energiemaatschappij die geen elektriciteit verkoopt, maar brandstoffen als benzine, diesel, olie en gas.” Wat hem betreft is daar helemaal niets mis mee, maar hij ziet wel een probleem dat hij graag wil delen.

We moeten een overgang hebben van hoe het vandaag gebeurt”, zo gaat hij verder, “naar hoe het in de toekomst moet. Genoeg energie voor iedereen, maar met minder uitstoot van stoffen waardoor het weer verandert. Die overgang van het ene naar het andere, noem je ‘de energietransitie’. Maar veel mensen hebben daar hele verschillende meningen over, soms zelfs tegengesteld. Dat maakt het oplossen van het probleem heel lastig.”

Lees het hele artikel in Shell Venster.