
Bunkerschip verzet bakens
De scheepvaart moet een stuk schoner worden. Met een overstap naar LNG (Liquefied Natural Gas) als brandstof is dat doel te bereiken. Het gloednieuwe bunkerschip Cardissa maakt het mogelijk.
The Cardissa brings cleaner-burning fuel to the high seas
Title: Cardissa Film File delivery from Shell Australia_270917_
Duration: 1:40 minutes
Description:
Introducing Cardissa, Shell’s LNG Bunker Vessel
Cardissa Film File delivery from Shell Australia_270917_ Transcript
[Background music plays]
Rhythmic instrumental music featuring synthesised musical effects
[Video footage]
Aerial shot of a vessel at sea. Aerial shot panning left to right of a ship sailing towards land. Aerial shot of a containership at sea. Wide-angled shot of a ship approaching a harbour.
[Voiceover]
It began with a vision to provide cleaner fuels in the shipping industry.
[Video footage]
Side-angled view of a lady and a man sat in an office setting looking at two computer screens depicting a network of pipes. Panning left, the man points at the screen as the lady holds up a small white model.
[Voiceover]
The vision turned into an idea to build a vessel that can bunker LNG.
[Animation]
Animation of the Cardissa at sea. Animation depicting the side of a ship, beside it a vessel with a moving loading arm. Close-up animation of the loading arm connecting to a large red pipe.
[Voiceover]
Then the idea became a reality as piece by piece the vessel came together at the STX shipyard in South Korea.
[Video footage]
Close-up of an Asian man pointing, behind him an out-of-focus view of several people sat around a large meeting-room table. Side-angled view of the Asian man as he explains and points at a very colourful projection. Side-angled shot of two shipyard workers. One of the men dressed in white Shell protective clothing is talking and gesticulating as the other listens and looks on. Close-up of several workers dressed in Shell protective clothing walking past the Cardissa as she is being assembled. Sped-up montage of the Cardissa being put together at the STX shipyard. Wide-angled view of a crane loading a large piece of equipment onto the Cardissa. Sped up montage of the Cardissa being moved out of the shipyard in a night-time setting.
[Voiceover]
And now, she’s here, Shell’s LNG Bunker Vessel, bringing cleaner fuel to ship-owners in northwest Europe.
[Video footage]
Aerial shot of the Cardissa docked at a plant. In the background, several wind turbines and large, round white structures. Bird’s eye view of the docked Cardissa slowly panning upwards. Sequence of wide-angled shots of the Cardissa as she leaves the plant, various industrial sites with cranes in the background.
[Voiceover]
With high manoeuvrability allowing for safe and efficient bunkering operations, capable of refuelling 1,000 cubes of LNG per hour, and with a specialised loading arm she can provide safe bunkering to a variety of customer vessel types, including container ships, tankers and many other types of ships.
[Video footage]
Direct overhead shot of the Cardissa at sea. Sequence of wide-angled shots of the Cardissa as she sails off, various industrial sites in the background.
[Voiceover]
Shell’s LNG bunker vessel, one step closer to a cleaner future.
[Video footage]
Zoomed-out shot of the Cardissa at sea sailing further away from land, a smaller vessel sailing beside her.
[Graphic]
European Union logo on a white background with text
[Audio]
Shell jingle
[Graphic]
Shell Pecten centred on a white background with text displaying below
[Text displays]
© Shell International Limited 2017
Op de Rotterdamse Wilhelminakade, op de Kop van Zuid, komen oud en nieuw bij elkaar. Het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en de loodsen van Pakhuis Meesteren, met vervlogen namen als Sumatra, Borneo en Java, staan daar naast de hedendaagse wolkenkrabbers, waarvan de Rotterdam van Rem Koolhaas de grootste blikvanger is.
Die symbiose van oud en nieuw was er ook op 26 september, aan de kade van de Nieuwe Maas. Voor de wal van de verbouwde, vooroorlogse Cruise Terminal ligt de Cardissa, het eerste bunkerschip voor vloeibaar aardgas (LNG) in Rotterdam en jongste aanwinst van de vloot van Shell.
Het is een reden voor een feestje. De doop van het schip vond al eerder plaats, in Zuid-Korea. Het officiële startsein in de nieuwe thuishaven kan je in de traditierijke maritieme sector het best overlaten aan een vrouw. Je weet immers maar nooit en de zee zit vol gevaren. Dus kreeg Karin Orsel, duovoorzitter van de redersvereniging KNVR de eer het laatste officiële zetje te mogen geven voor de ingebruikname van het eerste LNG-bunkerschip in Rotterdam.
Klein volume
Oude, licht bijgelovige scheepvaarttradities hoeven innovatie niet in de weg te staan. Bunkerschip Cardissa, een van de eersten in haar soort – schepen zijn in de maritieme sector traditiegetrouw altijd vrouwelijk – bewijst het. Vanuit Rotterdam gaat het Shell-schip de scheepvaart bevoorraden met vloeibaar aardgas LNG, van kleine kustvaarders tot grote trans-Atlantische schepen, van opslagpunten tot binnenvaartschepen.
Het op de STX-scheepswerf in Jinhae in Zuid-Korea gebouwde bunkerschip is het grootste ter wereld. De Cardissa kan duizend kubieke meter LNG per uur overslaan, wat vergelijkbaar is met conventionele bunkerschepen die schepen van stookolie en diesel voorzien. De Cardissa heeft een laadcapaciteit van 6.500 kubieke meter LNG. Dat lijkt minder dan het is. LNG heeft, omdat het gecomprimeerd op een temperatuur van -162 graden Celsius, slecht een zeshonderdste van het volume van ‘gewoon’ aardgas.
Nieuw maximum
LNG is bezig aan een opmars in de maritieme sector. De reden ligt in de aanscherping van de milieueisen voor de sector. Voor een deel van de wateren geldt dat al en het is de bedoeling vanaf 1 januari 2020 mondiaal binnen de sector de uitstoot van zwavel, roet en NOx (stikstofoxiden/red) sterk terug te brengen.
Er zijn grofweg drie manieren om dat te bereiken. Het plaatsen van filters op de schoorstenen van schepen is er een van. Deze zogeheten scrubbers zorgen ervoor dat de uitstoot van zwavel daalt tot onder het nieuwe niveau van maximaal 0,5 procent. Maar het plaatsen van zo’n scrubber is een behoorlijke investering en bovendien moet je dan in de haven de afgevangen zwavel wel kwijt kunnen.
Een tweede mogelijkheid is het kiezen van een traditionele brandstof (stookolie, diesel of een mix daarvan) waarvan het zwavelgehalte al op de raffinaderij naar het nieuwe maximum is teruggebracht. Die schonere brandstof is echter wel duurder dan de traditionele brandstof.
De derde mogelijkheid is het gebruik van LNG. De zwaveluitstoot gaat dan richting nul en ook op het gebied van roetdeeltjes en NOx valt hiermee veel vooruitgang te boeken. Maar varen op LNG vraagt wel ingrijpende technische aanpassingen zodat het in feite alleen interessant is voor nieuwe schepen.
Groeiend netwerk
De eerste rederijen hebben de keuze voor LNG al gemaakt, in de verwachting dat de mogelijkheden om te tanken – bunkeren, om het in scheepvaarttermen te zeggen – gegroeid zijn tegen de tijd dat de nieuwe schepen gaan varen. De Cardissa lost die verwachting in. Het schip gaat vanuit Rotterdam, waar het LNG afneemt op Gate - de Gas Access to Europe-terminal, verder Europa in. Naast het beleveren van grote en kleine schepen zal het bunkerschip ook secondaire opslagplaatsen voor LNG langs de Noordzee en de Baltische kust van vloeibaar aardgas voorzien.
Die opslagplaatsen zijn de vooruitgeschoven posten in een groeiend netwerk van LNG-laadpunten in Europa. Shell, wereldwijd de grootste, onafhankelijke producent van LNG, heeft eerder al contracten gesloten voor het beleveren van twee schepen van cruisemaatschappij Carnival (de moeder van Holland America Line), de nieuwe tankers van Sovcomflot, een baggerschip van Van der Kamp en diverse containerschepen.
“LNG als scheepsbrandstof heeft een belangrijke rol te spelen in de energiemix van de toekomst”, zegt Steve Hill, Executive Vice President van Shell Energy. “Met dit bunkerschip en Gate laten we zien dat Shell is toegewijd aan het bouwen van een robuuste en betrouwbare bevoorrading van onze klanten. Met strengere regels voor emissies aan de horizon, blijven we met onze klanten en partners werken aan schonere energieoplossingen.”
Shell voorziet een toename van LNG als transportbrandstof, op het land en op het water. Eerder sprak het energieconcern de verwachting uit dat tegen 2025 jaarlijks tussen de 25 en 45 miljoen ton LNG als transportbrandstof zal worden gebruikt.
"LNG als scheepsbrandstof heeft een belangrijke rol te spelen in de energie-mix van de toekomst"
Schepen met schelpen
De maritieme wereld zit vol tradities. De naamgeving van schepen is er eentje van. De geschiedenis ervan gaat terug tot de vijftiende eeuw toen in eerste instantie in Engeland schepen voor het eerst een naam kregen.
De Nederlandse scheepvaart heeft in de volgende eeuwen daar een eigen steentje aan bij gedragen. Zo kregen en krijgen de schepen van de Holland Amerika Lijn een naam die eindigt op ‘dam’ of ‘dijk’. De Koninklijke Marine beperkt zich tot historische zeehelden voor de grotere schepen en geografische namen voor de overige.
De maritieme geschiedenis van Shell gaat terug tot de Britse ondernemer Marcus Samuel (1853–1927), de grondlegger van de Britse tak van Royal Dutch Shell. Leunend op de handel in schelpen in de door zijn ouders gestarte winkel voor antiek en curiosa, gebruikte Samuel voor zijn schepen de Latijnse namen van verschillende schelpen. Die traditie bestaat nog steeds. Zo is de naam van het gloednieuwe LNG-bunkerschip Cardissa afkomstig van Corculum cardissa, of ‘hartschelp’ in het Nederlands. Het is een tweekleppig, hartvormig weekdiertje verwant aan de kokkel. Om de diverse schepen in tonnage en type te onderscheiden krijgen de schepen in eenzelfde klasse dezelfde beginletter in de naam.