Wonen in de toekomst is vandaag al actueel. Niet zo vreemd, want regelgeving schrijft voor dat nieuwbouwwoningen al over vier jaar energieneutraal moeten zijn. En in 2050 geldt dat voor alle bestaande woningen. Grote uitdagingen, waar architecten, stedenbouwkundigen, installateurs en klimaatontwerpers nu al over nadenken.

Voor een eerste proefproject reizen we af naar Concept House Village op Heijplaat. Dit geïsoleerde stukje Rotterdam-Zuid ligt ingeklemd tussen de Eemhaven en de Waalhaven. In de hoogtijdagen van Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), verdienden hier zevenduizend arbeiders hun brood.

In een van de concepthuizen, genaamd CHIBB, woont sinds een jaar Helly Scholten, met haar man en twee dochters. “We hebben in dit huis een soort permanent vakantiegevoel. Er is zoveel licht in dit huis. Wie wil er nou niet op de bank zitten naast een vijgenboom en een citroenboom”, vertelt de binnenhuisarchitecte.

CHIBB is een proefwoning die volledig is gemaakt van circulaire materialen; alles is biologisch afbreekbaar of te hergebruiken. Wat direct opvalt is het vele hout en de enorme glazen constructie, waardoor de woning nog het meest wegheeft van een gigantische kas.

In Delft richt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, zich meer op de toekomst van de bestaande woningvoorraad. Of nog specifieker, zijn project Prêt-à-Loger (letterlijk ‘klaar om in te wonen’/red) zoomt in op het typische Nederlandse jaren zestig rijtjeshuis, waarvan er in Nederland zo’n 1,4 miljoen staan. Op de campus van de TU Delft staat een kopie van een bestaande eengezinswoning uit Honselersdijk.

Van den Dobbelsteen: “We zijn erin geslaagd het huis volledig op zonne-energie te laten draaien, door het huis te voorzien van een tweede huid en een slim warmtepompsysteem.” De noordwestkant is voorzien van een laag isolatie, terwijl aan de zuidoostzijde, net als bij CHIBB, een slimme kasconstructie is gebouwd.

Ook Shell onderzoekt in een bestaande woning aan de Van Alkemadelaan in Den Haag de mogelijkheden om op korte termijn, met toepassing van bestaande technieken, de CO²-voetafdruk te verminderen.

Lees het hele artikel in Shell Venster.