Eelco Osse

Eelco Osse

CEO en eigenaar van Machinefabriek Boessenkool, onderdeel van de Osse Equipment Manufacturing Group

Door Freuke Diepenbrock en Elisabeth Wijnands op 05 jul. 2018

Producent van tien wereldprimeurs in zes jaar tijd, bijvoorbeeld de grote, cruciale hardwareonderdelen voor de nieuwste generatie MRI-scanners, de beampipe waarin de ‘BIG BANG’ bij CERN in Zwitserland heeft plaatsgevonden, naar ook 's werelds eerste automatische machine om borstimplantaten te maken.

“Voor ons bedrijf zijn multinationals erg belangrijk. Ik denk dat wij ruwweg de helft van onze omzet bij hen vandaan halen. De helft is mooi, we willen ook niet al te zeer afhankelijk zijn van een paar grote spelers in de markt.

Vooral de moeilijker te maken onderdelen voor de olie- en gasindustrie komen bij ons vandaan. Meestal zijn dat vrij cruciale onderdelen voor het proces, zoals kettingstoppers waarmee een schip of olieplatform op zijn plek blijft liggen, roterende drukkoppelingen en afsluiters die olieputten afdichten en die op de zeebodem kunnen staan.

Ieder bedrijf is natuurlijk anders als klant, maar wij vinden het over het algemeen prettig om voor multinationals te werken. De voorwaarden en afspraken zijn vaak goed en duidelijk. Al vinden we wel dat ons als kleinere speler soms wat veel wordt opgedrongen waar we in mee moeten. Toch is dat altijd nog beter dan het verplichte tenderen voor overheidsinstellingen en de grote onderzoeksinstituten. Bij multinationals kunnen aspecten zoals kwaliteit en leveringsvoorwaarden gelukkig nog doorslaggevend zijn, bij overheidstenders is dat niet zo. Als er dan een Oost-Europese partij met een stuntprijs komt, dan moeten ze die nemen, ook al weten ze dat er vaak later gedoe van komt of dat de kwaliteit veel minder is. Multinationals werken zo niet en voor ons is dat prettig.

Bij mkb-bedrijven zie je vaak wel dat ze juist wat huiverig zijn om een opdracht aan te nemen van een multinational. Maar wij hebben daar helemaal geen last van. Het levert ons ook enorm veel kennis op, omdat zij ook vaak samen met ons op willen te trekken. Ik vind dat echt een groot voordeel, daardoor komen wij als organisatie ook op een hoger niveau. We zijn nu bijvoorbeeld bezig nieuwe vliegwielen te ontwikkelen voor energieopslag en piekopvang. Een grote multinational wordt daarbij onze launching customer. Zonder de latente interesse van dit bedrijf waren we nooit aan die ontwikkeling begonnen.”

Shell in NL: $4-6,5 miljard gemiddeld per jaar aan omzet en toeleverancier aan gemidded 2300 bedrijven in Nederland

Eelco Osse (43)

Werktuigbouwkundig ingenieur (Enschede). CEO en Eigenaar van Osse Equipment Manufacturing Group.