“De start is duidelijk gemaakt en de eerste ervaringen vanuit de gebruikers zijn positief. Vloeibaar aardgas (LNG) is voor de scheepvaart een onbetwiste keuze voor de komende decennia. Ook voor heel andere partijen, bijvoorbeeld milieuorganisaties, is de inzet van LNG een logische keuze met name vanwege de voordelen op het gebied van luchtkwaliteit. Ger van Tongeren, voorzitter van het Nationaal LNG Platform"

Het is een stroomversnelling. Eind vorig jaar kondigde Shell aan vijftien, door vloeibaar aardgas LNG aangedreven binnenvaarttankers te gaan charteren. Die komen boven op de tientallen barges die Shell al op de Europese binnenwateren heeft rondvaren voor het transport van vloeibare brandstoffen en bioproducten.

Shell’er Martin van Veen is als Regional Team Lead Freight Trading verantwoordelijk voor het plannen en vlot laten verlopen van alle brandstoftransporten (zowel ruwe olie als olieproducten) over water. “Als je een paar nuanceringen wegdenkt, wil je het grootste deel van de stroom het liefst via een pijpleiding van A naar B krijgen”, legt hij uit.

“Als dat niet mogelijk is, kies je voor een binnenvaarttanker. En dan voor een trein, al komt die niet overal waar je dat zou willen. En dan als laatste kies je voor vervoer over de weg.” De uiteindelijke keuze hangt voornamelijk af van een combinatie van beschikbaarheid en kosten. In toenemende mate is daar het element van milieu bijgekomen, zeker in het drukbevolkte West-Europa met al zijn steden en dorpen langs rivieren.

Het zorgde ervoor dat Shell al meerdere jaren serieus de mogelijkheden is gaan onderzoeken om LNG als transportbrandstof op de Europese binnenwateren te gebruiken. De uitstoot van een gasmotor is namelijk veel schoner dan die van de in de sector traditioneel gebruikte dieselmotoren. Omdat LNG gekoeld aardgas is, en dus niet is gemaakt van ruwe olie, stoot het binnenvaartschip aanzienlijk minder zwavel, stikstof, roet en fijnstof uit.

Het vastleggen van vijftien nieuwe LNG-schepen markeert de stap van experiment naar duurzame volwassenheid. “Shell wil zich onderscheiden als first mover op dit gebied”, zegt Van Veen. “Wij kunnen als bedrijf het verschil maken. Met om en nabij tienduizend cargo’s per jaar en een jaarlijks volume van vele miljoenen tonnen is Shell een van de grootste verladers in de binnenvaart. Dan ben je toch wel een speler om rekening mee te houden.”

Lees het complete verhaal in Shell Venster-magazine