“Voor ons is de cirkel nu rond”, zegt Managing Director Sander Splinter van Mammoet in Schiedam. En terwijl hij de jaloezieën van zijn ramen opdraait, waarbij een geweldig zicht ontstaat op de haven en de petrochemie aan de andere kant van de Maas, laat hij daar op volgen: “Wij hebben als Mammoet meegebouwd aan het Pearl-complex in Qatar, waar Shell GTL produceert.”

Het zijn de milieuvoordelen van GTL als brandstof die Sander Splinter aan het denken zette. Met een honderden voertuigen tellend wagenpark van trekkers, zelfrijdende kranen en werfvoertuigen als reachstackers (voertuigen voor het stapelen van containers/red), vorkheftrucks en powerpacks, (grote opleggers, die onderling te koppelen zijn/red), verbruikt het transport- en zware ladingconcern in Nederland jaarlijks al gauw rond de vijf miljoen liter brandstof per jaar. Zou het niet mooi zijn als dat met minder uitstoot gepaard zou kunnen gaan?

“We willen als Mammoet de trend zetten en niet volgen. Bij ons draait het niet alleen om People, Planet en Profit maar ook om Pride. De keuze voor een schonere brandstof als GTL is onderdeel van die trots. Sinds januari van dit jaar zit de GTL in de tank. Aan het einde van het eerste jaar streven wij ernaar om in Nederland tachtig procent GTL te gebruiken.

Lees het complete verhaal in Shell Venster-magazine