
Mensen in Beweging
Vier meningen over mobiliteit: wat beweegt Rob, Taco, Ralph & Pieter?
-
Rob Kamphues
Cabaretier en televisiepresentator
2004-2014 presentatie tv-programma De Reünie
2009 professioneel autocoureur in het fabrieksteam van Seat Spanje
2012 ambassadeur elektrisch rijden
2015-heden presentatie programma’s rondom Formule 1 bij Ziggo Sport en 24 Kitchen
“Elektrische raceauto’s hoeven er van mij niet te komen”
Wanneer het bij Ziggo Sport gaat over Formule 1 is Rob Kamphues het vaste gezicht. Zelf zit hij ook regelmatig achter het stuur. Maar om naar zijn werk te komen, stapt hij liever in de trein.
Je bent op de hoogte met veel nieuwe technieken in de autosport. Rij je zelf elektrisch?
“In de periode dat ik ambassadeur was van elektrisch rijden, heb ik alle modellen wel ongeveer uitgeprobeerd. Ik vond het geweldig rijden, de stilte in de auto. Alleen het stilstaan bij de laadpaal onderweg, is niks voor mij. Het wachten is op betere accu’s, dat gaat nog iets van anderhalf jaar duren.”
En tot die tijd?
“Neem ik graag de trein. Ik woon in de buurt van Amsterdam, die stad kom je niet meer in of uit met de auto. Voor iemand die van huis uit cabaretier en schrijver is, gaat er niets boven een uurtje rustig zoeven in een stiltecoupe. Natuurlijk pak ik ook weleens de auto. Ik heb een Hyundai Veloster, de turboversie uiteraard.”
Je rijdt zelf al jaren mee in het semiprofessionele circuit. Wat betekent autosport voor jou?
“Ik ging vroeger met mijn vader mee naar het circuit van Zandvoort en droomde ervan autocoureur te worden. Ik heb zelfs nog een jaar geprobeerd beroepscoureur te worden. Dat was een beetje een wild idee. Ik deed het vooral omdat ik wilde zien hoeveel ik tekort zou komen op de echte grote jongens.”
En?
“Het viel niet mee natuurlijk, want ik was toen al 48. Hoewel ik nog wel in de staart van de top tien van Europa meereed. Lang niet slecht voor iemand die pas op zijn 42e met racen begonnen is, maar altijd nog wel een halve seconde langzamer dan de broertjes Coronel. Het maakte mij niet uit, het was een onbetaalbare ervaring; ik ken de rijders van haver tot gort en ik weet nu hoe het is om zelf coureur te zijn. Als ik terugkijk hoe trots ik was dat ik als jongen van 16 een pitskaart kreeg van Formule 1-coureur Jan Lammers, dan is het nu inderdaad mijn werk, maar ook een dream come true.”
Gaat het nog lang duren voordat we elektrische Formule 1-wagens gaan zien?
“Elektrische raceauto’s hoeven er van mij echt niet te komen. Het is wel goed dat er bij de Formule 1 technieken in ontwikkeling zijn die we misschien nog wel terug gaan zien in de auto's die jij en ik besturen, zoals het terugwinnen van kinetische energie. Maar racen moeten we gewoon blijven doen op het circuit en dan moeten we even niet zeuren dat het vervuilend is. Een raceauto is net een stroomtram, die zie je niet terug op de gewone weg. Voor personenauto’s vind ik het heel wat anders.”
-
Taco Carlier
CEO van fietsenproducent VanMoof
2004 afronden studie Industrieel Ontwerpen TU Delft
2009 start VanMoof samen met broer Ties Carlier
2015 eerste elektrische VanMoof-fiets op de markt
2017 van de totale omzet van VanMoof komt zeventig procent uit het buitenland
“Er zal veel moeten veranderen, Vooral in ons denken”
Na zijn studie aan de TU Delft bracht Taco Carlier samen met zijn broer Ties de eerste ‘VanMoof’- fiets op de markt. Deze moderne variant van de degelijke, Hollandse stadsfiets is volgens de broers een oplossing voor de grote fileproblemen in de grote wereldsteden. Negen jaar later zijn er VanMoof- winkels in New York, Amsterdam, Berlijn, Taipei en Tokio.
Hoe komen twee broers erbij om een fietsenmerk te beginnen?
“Voor een industrieel ontwerper is de fiets een van de meest fascinerende uitvindingen ooit. Door de fiets kan de mens zich efficiënter voortbewegen, dat is bijzonder. Ik heb zelf ook wel echt iets met fietsen. Je kunt een nieuwe stad niet beter leren kennen dan op de fiets.”
En dit was een jongensdroom? Met een hippe, Hollandse stadsfiets de mensen weer aan het fietsen krijgen?
“Wij zagen dat er wereldwijd iets aan de hand was met mobiliteit. Doordat het verkeer in de wereldsteden vast staat, zie je de fiets ineens terugkomen als belangrijk transportmiddel. In Shanghai bijvoorbeeld, zie je dat heel duidelijk. De fiets was er uit het straatbeeld verdwenen. Wel interessant om daarmee iets te doen. Om die reden zijn onze fietsen gemaakt als commuter bikes, bedoeld voor woon-werkverkeer. Naar Hollands voorbeeld.”
Dat klinkt ook wel een beetje idealistisch?
“Maar dat is het ook. Wij willen mensen aan het fietsen krijgen. Vandaar ook de naam Moof, van het Engelse werkwoord to move. Dat ‘Van’ is er voor gekomen toen bleek dat er al een bedrijf bestond met een vergelijkbare naam. En ‘VanMoof’ klinkt ook in het buitenland erg goed.”
En de elektrische fiets?
“In twee jaar tijd is tachtig procent van onze omzet elektrisch. We zien dat vooral jonge mensen er steeds vaker voor kiezen om grotere afstanden af te leggen met de fiets. Van Haarlem naar kantoor in Amsterdam of van Almere naar Amsterdam, met een elektrische fiets is dat haalbaar, je komt niet vermoeid of bezweet aan.”
Allemaal over het fietspad?
“Dat gaat natuurlijk niet. Daarom moet er een maximum snelheid komen van dertig kilometer per uur voor al het verkeer in de bebouwde kom. Fietsers kunnen dan ook op de rijbaan. Tussen de steden zullen we ook fietssnelwegen nodig hebben. Ik vind het vreemd hoe er nog altijd vanuit de auto wordt gedacht.
De auto krijgt altijd alle ruimte, zelfs in de steden die nu al overvol zijn. Dat is zo ouderwets. Ik ben helemaal niet tegen auto’s, maar als ik in Amsterdam om me heen kijk, dan zou er veel meer ruimte moeten komen voor alle fietsers. Er zal veel moeten veranderen, vooral in ons denken.”
-
Ralph de Jong
Introduceert mobiliteitsapp Whim in Benelux voor het Finse mobiliteitsbedrijf Maas Global
2010 adviseur bij het Finse ministerie van Verkeer en Vervoer
2011 projectmanager Mobility bij Rambol Finland Oy
2015 projectcoördinator bij de organisatie die samenwerking bevordert tussen steden op het gebied van duurzame mobiliteit voor Union of Baltic Cities, vanuit Finland
2017 Launch Manager Benelux, van de mobiliteitsapp Whim, bij Maas Global
“Er gaat veel veranderen in onze mobiliteit. Net als toen de mobiele telefoon kwam”
De Nederlander Ralph de Jong houdt zich vanuit de Finse hoofdstad Helsinki al tien jaar bezig met vragen zoals ‘hoe krijg je mensen uit de auto?’. Binnenkort introduceert hij in Nederland en België een app die alle soorten van vervoer voor de gebruiker samenbrengt.
Jullie lanceren binnenkort een app voor al het vervoer. Zijn wij daar wel klaar voor?
“Zeker. Nederland staat in Finland bekend als voorloper op het gebied van mobiliteit. Nederland is een dichtbevolkt land met een goed systeem van openbaar vervoer en veel verschillende aanbieders. Ik denk dat dit veel gaat brengen. Je kiest straks in de app zelf welke vervoersopties je wilt gebruiken.
De app synchroniseert met jouw agenda en rekent af wat je hebt gebruikt of kiest voor een maandabonnement. Trein, taxi, bus, deelauto, huurfiets, hoe het ook uitkomt. Zie het als betalen voor het serviceniveau dat bij jou past; de goedkoopste, de snelste of de groenste optie. Bovendien kun je dan, bij wijze van spreken, ook meteen zorgen dat er koffie voor je klaarstaat als je aankomt op het station. Of de boodschappen laten bezorgen.”
Wordt dit dé manier om mensen uit de auto te krijgen?
“Dat verwachten wij wel. We zijn nu in Helsinki een jaar operationeel met een all inclusive-abonnement voor onbeperkt openbaar vervoer, taxi en huurauto, voor een prijs vergelijkbaar met de kosten van het bezit van een auto. We zien dat onze gebruikers daar al 25 procent vaker gebruik maken van het openbaar vervoer sinds ze de app hebben, dus dat lijkt veelbelovend.”
Er gaat dan nogal wat veranderen. Hebben we straks geen eigen auto’s meer?
“Vooral voor millennials in de stedelijke gebieden is de auto niet meer dé manier van vervoer. Zij zien de auto als lastig, je komt er mee in de file terecht. Uiteindelijk zal die ontwikkeling zich ook uitbreiden naar het platteland. Wij zien in de toekomst meer en meer oplossingen komen voor shared services: auto-delen, fiets-delen.”
Heb je zelf eigenlijk een auto?
“Mijn vrouw heeft een leaseauto van haar werk, een Citroen Picasso, daar passen we met het hele gezin in. Ik ga zelf vanuit de buitenwijk waar wij wonen met de bus naar mijn werk in het centrum van Helsinki. Maar binnenkort is er een nieuwe metrolijn klaar, dus dan ga ik die nemen.”
Vanwaar jouw betrokkenheid bij dit soort mobiliteitsvraagstukken?
“Ik zie mijzelf niet als wereldverbeteraar. Maar ik zie wel dat we aan de vooravond staan van een grote verandering, net als toen de mobiele telefoon net nieuw was. Dat een automerk als Toyota zich nu ook aan ons heeft verbonden, bewijst voor mij hoe groot dit gaat worden. Al is er natuurlijk nog een lange weg te gaan, dat zie ik zeker ook.”
-
Pieter Vermeer
Nederlands importeur van de hippe, elektrische stadsauto ‘Birò’
2003-2007 civiel ingenieur HBO
2008 civiele werkzaamheden bouwer Dura Vermeer
2012-heden importeurschap Birò voor Nederlandse markt
2013 opening Birò Store Amsterdam
2017 opening Birò Store Rotterdam
2018 opening Birò Store Eindhoven
“Gemak en fun gaan een grote rol spelen in de nieuwe manier van mobiliteit”
Civiel ingenieur en wegenbouwer Pieter Vermeer zag op vakantie in Italië elektrische Birò’s rijden. Terug in Nederland besloot hij deze sympathieke 45 km-autootjes naar Nederland te halen. ‘Ik zag dat iedereen glimlachte als die auto’s langsreden. Ik geloofde er meteen in, de combinatie van gemak en fun gaat het winnen.’
De Birò is sinds een jaar of vijf in Nederland te zien. Zijn Nederlanders hier niet te nuchter voor?
“Nu rijden er ongeveer vierhonderd in Nederland en er komt steeds meer animo. Momenteel vooral nog in Amsterdam, maar er rijden ook al enkele Birò’s in andere (rand-)gemeenten en daar krijgen we nu ook meteen nieuwe aanvragen. Ik doe nog weinig aan marketing, De Birò is handig en tegelijk zo charmant, hij verkoopt zichzelf.”
Wat was je grootste uitdaging?
“De Birò is bedacht door een producent van landbouwmachines. Het is eigenlijk een veiligheidscabine op wielen. Het mooie is dat je vanuit de Birò 340 graden goed zicht hebt, perfect voor in de drukke stad. Ik ben wel blij dat de jonge en zakelijke doelgroep ons eigenlijk vrij snel heeft gezien. Er rijden nu ook makelaarskantoren met de Birò door de stad, heel handig want je parkeert op de stoep, mits je geen hinder veroorzaakt.”
Parkeren op de stoep? Wordt het dan niet heel snel vol in Amsterdam?
“We zijn met de gemeente in gesprek over het parkeren. Er kunnen drie Birò’s op één parkeerplaats, maar er zouden in de toekomst eigenlijk parkeerplaatsen moeten komen voor dit type vervoer. De Birò kan helpen om de auto’s de stad uit te krijgen, maar dan moeten we zoiets als parkeren wel beter regelen.”
Dus over tien jaar gaan we deze elektrische auto veel zien in de stad?
“In de stad, maar ook daarbuiten. Mensen gaan het vervoermiddel kiezen dat hen op dat moment het best past. Ik ervaar dat zelf ook. In de stad neem ik de Birò. Als ik de stad uitga, kies ik de trein of mijn Landrover Defender. Maar ook dan merk ik dat ik steeds vaker de Birò neem. Over de rijweg en buiten de bebouwde kom over het fietspad ben ik in drie kwartier op het strand. En er zit ook nog een boost-knop op zodat je snel op de 45 kilometer per uur zit. Wordt het ook nog een beetje sportief om in de Birò te rijden.”