
Meer warmte aftappen van datacenters
15 okt. 2020
Wereldwijd gebruiken datacentra grote hoeveelheden energie in de vorm van elektriciteit. Die energie komt grotendeels weer vrij in de vorm van warmte, die meestal via luchtkoelers verdwijnt. Daar komt verandering in, want met de technologie van het Nederlandse cleantechbedrijf Asperitas kunnen datacentra hun servers efficiënter koelen en de vrijkomende warmte beschikbaar stellen voor warmtenetten.

Bij deze zogeheten Immersed Computing®-technologie zit de hardware ondergedompeld in een bassin met een niet-geleidende vloeistof. Nieuw is dat er geen pompen zijn, die de vloeistof via een warmtewisselaar laten circuleren. Dat scheelt energie. In plaats daarvan wordt alleen warmte aan de hete toplaag van de vloeistof in het bassin onttrokken, met als voordeel dat de restwarmte van een relatief hoge temperatuur is.
“We koelen niet, maar scheiden als het ware warmte af”, verklaart Maikel Bouricius, marketing manager van Asperitas. “In 2017 brachten we deze technologie op de markt en inmiddels hebben we klanten in onder meer Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Engeland. In de praktijk is gebleken dat onze technologie breed toepasbaar is, bijvoorbeeld ook in datacentra van banken, telecombedrijven of universiteiten.”
Eind 2018 kwam de samenwerking met Shell op gang. In september 2019 trad Shell Ventures toe als aandeelhouder van Asperitas en investeerde in het bedrijf.
Intussen hebben beide bedrijven samen een vloeistof ontwikkeld, die helemaal voldoet aan de specifieke eisen voor het koelen van de hardware van datacentra en deze begin 2020 gelanceerd.
Datacentra kunnen volgens Bouricius met de nieuwe technologie een flinke stap vooruit zetten op weg naar een CO2-neutrale toekomst. “Tot 99% van de elektriciteit kan in de vorm van warmte teruggewonnen worden, waardoor datacentra bijna energie-neutraal kunnen opereren”, legt Bouricius uit.
Zonder het benutten van de restwarmte kunnen datacentra volgens hem door de efficiëntere koeling 20% tot maximaal 50% op hun totale energievraag besparen.
Bouricius verwacht dat de levering van restwarmte door datacentra binnen vijf jaar flink op gang zal komen. Grote steden als Amsterdam, Kopenhagen en Stockholm eisen dat ook min of meer. “In samenwerking met Shell New Energies en andere bedrijven helpen we die te ontwikkelen.”
Meer Shell
Duurzame warmte
Wat veel mensen niet weten is dat ongeveer de helft van alle energie in Nederland opgaat aan warmte. Geen wonder dat voor warmte een hoofdrol is weggelegd in de Nederlandse energietransitie. Hoe we het op een duurzame manier warm krijgen en houden? Aardwarmte is volgens Shell een van de oplossingen.
Samenwerken in de warmtetransitie
Veel mensen in Nederland zullen zich afvragen wat ze moeten doen als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Een nieuwe cv-ketel kopen of een warmtepomp laten installeren? Of wachten totdat de gemeente komt met plannen voor een warmtenet? Op het ogenblik zijn er nog niet zo veel warmtenetten, maar de bedoeling is dat er veel meer gaan komen. Daarvoor is nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en andere partijen nodig.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Intussen werken we op steeds meer plekken in Nederland ook aan schonere energie. Alleen al in de afgelopen drie jaar hebben we besloten om hier circa 6,5 miljard euro in te steken. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.
Samenwerken aan duurzame warmte
“Bij Shell voorzien we dat warmtenetten in de komende decennia een grote rol gaan spelen bij het verduurzamen van de warmtevoorziening van huizen en gebouwen”