Illustration of making of Shell website

Snel en gemakkelijk Shell verbouwt website

Snel de informatie vinden die je zoekt. De vernieuwde site Shell.nl brengt de digitale bezoeker sneller op de plaats van bestemming. Bovendien spelen beelden en video’s een steeds grotere rol.

Door Rob van ’t Wel - Beeld: Getty Images op 10 jan. 2019

De regelmatige bezoeker heeft het al gezien. De website van Shell in Nederland is de afgelopen weken grondig verbouwd. En we zijn nog niet klaar, maar dat kan nooit bij een website. Digitale informatie blijft 24 uur per dag mee ademen met de tijd en met de berichtgeving.

Toegankelijker

Doel van de verbouwingsoperatie is onder meer verbetering van de toegankelijkheid. Leidend uitgangspunt daarbij is de trend dat steeds meer mensen relevante informatie zoeken terwijl ze onderweg zijn. Natuurlijk zitten velen, thuis en op het werk, nog vaak genoeg achter een ‘vaste computer’ maar informatie zoeken we steeds vaker op de bank, in de trein of in de coulissen van een gesprek met vrienden, op zoek naar de juiste informatie voor de daar gevoerde discussie. In vaktaal heet die ontwikkeling mobile first. Snelle informatiezoekers moeten op de snelste en gemakkelijkste manier aan de gezochte informatie kunnen komen – waar ze zich op dat moment ook bevinden. Daarom is bijvoorbeeld het keuzemenu aangepast. Het is voor ervaren bezoekers misschien even wennen maar een stuk gemakkelijker op een mobieltje of op een tablet. Het overstappen van de ene pagina naar de andere en van het ene verhaal naar het andere is hierdoor eenvoudiger. Daardoor ben je eerder dan voorheen bij de gezochte informatie.

Aangepaste inhoud

Ook de inhoud is aangepast aan de snelle bezoeker van deze tijd. Met, bijvoorbeeld, meer ruimte voor korte video’s en foto’s. De koppeling naar sociale media is op de vernieuwde site een stuk simpeler. Dat is maar goed ook want sociale media worden steeds belangrijker. De vernieuwde site zal meehelpen de aanwezigheid van Shell zichtbaarder en toegankelijker te maken.
Nieuw is de afzonderlijke pagina ‘nieuws’. Vanaf deze pagina ben je in één stap bij persberichten en andere zaken die spelen rondom Shell in het nieuws. In de rubriek ‘uitgelicht’ staan onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn in dat nieuws. Vanaf die pagina kan de bezoeker naar nieuwe pagina’s met onder meer dossiers over belangrijke onderwerpen of naar de pagina met biografieën van Shell-bestuurders die regelmatig in het nieuws zijn. Het is een start in het streven relevante informatie snel en gemakkelijk toegankelijk te maken voor mensen die belangstelling hebben voor Shell en voor energie.

Shell Venster

Ook Shell Venster gaat met deze veranderingen mee. De artikelen uit het magazine zijn gemakkelijker te vinden en te delen met vrienden en kennissen. De best gelezen verhalen zijn overzichtelijk bij elkaar gebracht op een afzonderlijke pagina. Natuurlijk blijft de oude archieffunctie bestaan voor eerder verschenen nummers van het kwartaalblad.
De verwachting is dat we in toenemende mate verhalen uit Shell Venster afzonderlijke digitaal zullen plaatsen. Omdat ze actueel zijn op het moment dat de drukker nog aan de slag moet, om maar wat te noemen. Of om ook mensen die geen ‘papieren abonnement’ hebben kennis te laten nemen van verhalen die er toe doen.

De inhoud is aangepast aan de snelle bezoeker

Rob van ’t Wel