Dylan haegens

24, videomaker en acteur in komische sketches op YouTube

Ik werk eigenlijk altijd, dus er is weinig tijd voor echte ontspanning. Ik heb er ook niet zoveel behoefte aan, want voor het maken van de video’s kom ik overal en doen we de gekste dingen. Ik wil graag iets meemaken, voor mij dus liever geen strand in Spanje.”

Waar krijg jij energie van?

“Vrijwel alle ideeën voor de video’s komen uit mijn dagelijks leven. Dat is ook mijn inspiratie. Als we op een terrasje zitten, kunnen we een situatie tegenkomen die aanleiding geeft tot een nieuwe video.”

Ga je nooit eens even ergens anders heen om ‘bij te tanken’?

“We hebben achttien miljoen views per maand, dus ik kan niet zomaar meer ergens heen zonder dat ik herkend word. Mijn laatste echte vakantie was een aantal jaren geleden, naar Japan. Officieel voor vakantie, maar we hebben er natuurlijk ook een video gemaakt met een top tien van de meest bizarre dingen die we er tegenkwamen. Ik wil dan toch de kijker mee laten genieten.”

Al plannen gemaakt?

“Ik ben eerlijk gezegd niet zo dol op vakantie. Ik krijg voorlopig genoeg voldoening en inspiratie van de dingen die ik doe. Wij kunnen voor ons gevoel nog niet zomaar even weg bij het bedrijf. Nu nog niet, maar we moeten dat ooit natuurlijk wel weer gaan doen.”

Hendrik Mosterman

(47) eigenaar van fietsenverhuur Nobel op het Nederlandse waddeneiland Ameland

“Vroeger gingen we nooit op vakantie. De laatste jaren gaan we meestal wel twee weken weg in de Amelander herfstvakantie, eind september. Die vakantie geldt alleen voor de scholen op dit eiland, dus we moeten puzzelen hoe we het gaan doen als volgend jaar de oudste twee aan de wal naar school gaan.”

Dus u kunt nooit in de zomer weg?

“In de zomer niet nee. We werken dan op drie verhuurlocaties, zeven dagen in de week, van vijf uur ‘s ochtends totdat de laatste boot naar de wal vertrekt. Veel mensen willen een fiets als ze op Ameland zijn, omdat de afstanden vrij klein zijn. Vooral de fietstocht van elf kilometer naar de vuurtoren op de West- punt is leuk. Je mag van ons de fiets ook daar inleveren en de bus terug nemen.”

Er komen 40.000 mensen naar Ameland in de zomer. Hoe ervaren jullie dat?

“Dat is enorm leuk. Iedereen is in vakantie- stemming, dus dat geeft enorm veel energie. Bovendien komen er vooral leuke mensen naar dit eiland, veel ouderen en gezinnen met kinderen. En veel vaste gasten.”

Dus na het seizoen pas weg. Waar gaat de reis naartoe?

“We doen graag een last-minute naar de zon. Zo zijn we een keer in Mexico beland, twee keer in Amerika. We laten het van het seizoen afhangen; hebben we lekker gedraaid, dan kan er natuurlijk wat meer. De kinderen maakt het niet uit waar we heen gaan, als er maar wifi is. Dus dat regel ik altijd. Als je met drie tieners op reis gaat, dan hoort dat erbij.”

Erwin Rozendal

(43) manager Tent-trailers en Lodge-tenten bij Alpenkreuzer, tegenwoordig onderdeel van tentenfabrikant Dorema

“Wij introduceren dit jaar een compleet nieuwe vouwwagen van het merk Alpenkreuzer. Net als de Alpenkreuzers uit de jaren tachtig is het nieuwe model goed gebouwd en heel betaalbaar. We noemen het alleen geen vouwwagen meer maar ‘tent-trailer’. Hij brengt het echte ‘tent-gevoel’, maar zonder eindeloos gedoe met stokken. Kamperen, maar dan met een fantastisch bed, hetzelfde of beter nog dan thuis.”

Dus u gaat met het gezin voortaan ook met de Alpenkreuzer?

“Nou, dat is nog even een puntje dat ik met mijn vrouw moet bespreken. Ik ben zelf erg gecharmeerd van tentkamperen, dus ik voel zeker wel wat voor de nieuwe Alpenkreuzer. Maar mijn vrouw houdt echt heel erg van onze caravan.”

Is er veel tijd voor vakanties?

“Iedere zomer en ook zo vaak als het kan in de weekenden. Dat zorgeloze gevoel, dat ‘even niets hoeven’, dat heb je af en toe gewoon nodig. We zijn dol op kamperen en onze dochter van zeven gelukkig ook. In de tijd dat wij de spullen uitpakken heeft zij meestal al vriendinnetjes gevonden. Als zij het leuk heeft, zijn wij ook blij; dat cliché klopt echt.”

Wat is de favoriete bestemming?

“Onze topplek is de camping op het strand van St. Tropez. Dat is werkelijk uniek. We nemen een opblaasbootje mee en varen zo naar de overkant van de baai. Maar we vinden het ook leuk om in Nederland te blijven. Soms staan we in een weekend in Castricum bijvoorbeeld, voor het strand en voor Nemo. Vanuit onze woonplaats Zwolle is dat toch niet zo gemakkelijk te bezoeken.”