
Groter denken
De wetenschap in Nederland behoort tot de top van de wereld. Dat levert veel op maar er valt meer uit te halen, zowel voor de economie als samenleving. Dat zegt Marcel Levi, sinds april 2021 bestuursvoorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in een gesprek over wetenschap en innovatie.
Door Erik te Roller op 13 sep. 2022
Hoe staat de Nederlandse wetenschap ervoor?
“Heel goed. Vrijwel alle wetenschappelijke disciplines bevinden zich in de hogere regionen van de internationale weten - schap. Daar is Nederland uniek in. Dat valt bijvoorbeeld af te leiden uit het aantal wetenschappelijke publicaties en hoe hoog die internationaal scoren. Als je dit soort cijfers betrekt op het aantal inwoners, dan behoort Nederland met een paar Scandina - vische landen tot de top drie in de wereld. Ook haalt Nederland relatief veel Europese onderzoeksubsidies binnen. Voor elke euro die we voor wetenschappelijk onderzoek aan Brussel afdragen komt twee euro terug. Verder behoren onze universiteiten tot de beste 200 van de circa 20.000 in de wereld.”
Wat levert dat allemaal op?
“Onder meer werkgelegenheid, hogere belastingopbrengsten, de vestiging van grote internationale instellingen en de komst van buitenlands talent naar Nederland. Er is internationaal een enorme strijd om mensen die hooggekwalificeerd werk kunnen doen. Daar spelen onderzoek en innovatie een belangrijke rol bij.
Neem ASML, wereldmarktleider van machines voor de halfgeleiderindustrie. Zonder wetenschap van hoog niveau op het gebied van lithografie en halfgeleiders hadden we die hier niet gehad.
Maar aan de wetenschap valt zeker nog wel wat te vertimmeren, zodat we er nog meer uit kunnen halen. Niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk en sociaal, want het gaat niet alleen om financieel rendement.”