
Veiligheid voor alles
Terwijl we nog altijd zuinig proberen te zijn met energie, brengen ondertussen Russische schepen ons energiesysteem op de Noordzee in kaart. Energie gaat meer en meer over veiligheid. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Een vraag bij uitstek voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Door Monika Jak op 08 sep. 2023
Energie is door de oorlog in Oekraïne een vraagstuk van veiligheid geworden. Die veiligheid heeft meerdere gezichten. Ten eerste de leveringszekerheid: is er wel genoeg, tegen een betaalbare prijs? Zijn er straks voldoende materialen voor de energietransitie? Dan is er de kwestie van fysieke en cyberveiligheid. Zijn onze pijpleidingen, stroom- en datakabels, vooral die op zee, bestand tegen mogelijke vijandigheid?
Bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) weten ze wel raad met dit type vragen. De onafhankelijke denktank doet strategisch onderzoek en adviseert overheden, organisaties en bedrijfsleven in binnen- en buitenland over internationale vrede en veiligheid, conflictbeheersing, geopolitieke ontwikkelingen, defensie en terrorisme. Namens HCSS schuiven twee experts aan om antwoorden te geven: Lucia van Geuns, strategisch adviseur energie en Han ten Broeke, directeur politieke zaken.
Leveringszekerheid: superspannend
De oorlog in Oekraïne en het effect daarvan op de energieprijzen was voor veel Nederlanders – en Europeanen – een eerste kennismaking met schaarste. Dat gaf en geeft op z’n minst een onveilig gevoel. Is er wel genoeg energie? Over de huidige leveringszekerheid van energie in Nederland geeft energie-expert Lucia van Geuns direct helderheid: “Je kunt dit gerust een spannende situatie noemen. Nederland produceert nog wel wat gas in onze Noordzee – ongeveer 9 miljard kubieke meter – maar dat staat in schril contrast tot Noorwegen. Alleen al de export naar Europa omvat jaarlijks 120 tot 130 miljard kubieke meter. Die aanvoer, via Duitsland, is voor Europa, en dus ook Nederland, nu cruciaal. Als de Noorse gasproductie op de Noordzee weg zou vallen, dan is er echt een groot probleem. Groter dan dat we vorig jaar hadden door het wegvallen van aardgas uit Rusland. Dat tekort kunnen wij voor de komende winter niet ondervangen met volle gasopslagen en LNG alleen.”