Eelco Osse (43)

Werktuigbouwkundig ingenieur (Enschede).
CEO en Eigenaar van Osse Equipment Manufacturing Group.

Producent van tien wereldprimeurs in zes jaar tijd, bijvoorbeeld de grote, cruciale hardwareonderdelen voor de nieuwste generatie MRI-scanners, de beampipe waarin de ‘BIG BANG’ bij CERN in Zwitserland heeft plaatsgevonden, naar ook 's werelds eerste automatische machine om borstimplantaten te maken.

“Voor ons bedrijf zijn multinationals erg belangrijk. Ik denk dat wij ruwweg de helft van onze omzet bij hen vandaan halen. De helft is mooi, we willen ook niet al te zeer afhankelijk zijn van een paar grote spelers in de markt.

Vooral de moeilijker te maken onderdelen voor de olie- en gasindustrie komen bij ons vandaan. Meestal zijn dat vrij cruciale onderdelen voor het proces, zoals kettingstoppers waarmee een schip of olieplatform op zijn plek blijft liggen, roterende drukkoppelingen en afsluiters die olieputten afdichten en die op de zeebodem kunnen staan.

Ieder bedrijf is natuurlijk anders als klant, maar wij vinden het over het algemeen prettig om voor multinationals te werken. De voorwaarden en afspraken zijn vaak goed en duidelijk. Al vinden we wel dat ons als kleinere speler soms wat veel wordt opgedrongen waar we in mee moeten. Toch is dat altijd nog beter dan het verplichte tenderen voor overheidsinstellingen en de grote onderzoeksinstituten. Bij multinationals kunnen aspecten zoals kwaliteit en leveringsvoorwaarden gelukkig nog doorslaggevend zijn, bij overheidstenders is dat niet zo. Als er dan een Oost-Europese partij met een stuntprijs komt, dan moeten ze die nemen, ook al weten ze dat er vaak later gedoe van komt of dat de kwaliteit veel minder is. Multinationals werken zo niet en voor ons is dat prettig.

Bij mkb-bedrijven zie je vaak wel dat ze juist wat huiverig zijn om een opdracht aan te nemen van een multinational. Maar wij hebben daar helemaal geen last van. Het levert ons ook enorm veel kennis op, omdat zij ook vaak samen met ons op willen te trekken. Ik vind dat echt een groot voordeel, daardoor komen wij als organisatie ook op een hoger niveau. We zijn nu bijvoorbeeld bezig nieuwe vliegwielen te ontwikkelen voor energieopslag en piekopvang. Een grote multinational wordt daarbij onze launching customer. Zonder de latente interesse van dit bedrijf waren we nooit aan die ontwikkeling begonnen.”

Meer Shell

Verbindende bedrijvigheid: Roy Hilgers

Roy Hilgers is altijd zelfstandig ondernemer geweest in diverse beroepen. Sinds acht jaar in het bestuur van Taxicentrale St-Job in Rotterdam, rijdt nu niet meer zelf, en adviseur van de gemeente Rotterdam over taxizaken zoals regelgeving en kwaliteit.

Verbindende bedrijvigheid: Wiebe van Bockel

Wiebe van Bockel werkt al twintig jaar in de mobiliteit. Woont in Nederland, maar reist meer dan honderd  dagen per jaar de wereld over.

Het mes snijdt aan twee kanten: Ad Bergwerff

Dorpsslagerij Bergwerff in Pernis is uitgegroeid tot een vleesbedrijf met meer dan vijftig personeelsleden. De komst van een bedrijfskantine in de Shell-raffinaderij in Pernis stond aan het begin van die metamorfose.

Over Shell in Nederland: Feiten en cijfers

Wat weet jij écht over Shell in Nederland? Verrijk je kennis met feiten en cijfers. Ontdek bijvoorbeeld hoe we samen op weg zijn naar CO2-neutrale energie voor thuis, onderweg en op het werk.