
Shell Employee Networks
Shell waardeert Employee Networks en is betrokken bij hun ontwikkeling als onderdeel van onze algemene strategie voor medewerkers betrokkenheid & het behouden van een inclusieve werkomgeving.
Employee Networks binnen Shell zijn vrijwilligers die samen komen om gedeelde doelen en belangen te ondersteunen die overeenkomen met Shell haar strategie en doelen.
-
LGBT-netwerk (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender)
Pink Pearl, het Shell Nederland Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender (LGBT) Network wil bijdragen aan een werkomgeving waar alle werknemers zich opgenomen en thuis kunnen voelen (een zogeheten ‘inclusieve’ omgeving) en, ongeacht hun seksuele geaardheid, gelijke rechten hebben om hun volledige potentieel te benutten.
Het is een vrijwilligersnetwerk van werknemers die samenkomen om LGBT-personeel in Nederland te steunen, bewustzijn rondom LGBT-kwesties te creëren en om problemen rondom seksuele geaardheid en diversiteit op te lossen.
Pink Pearl wil op deze manier bijdragen aan Shell als aantrekkelijke werkgever in Nederland voor een diverse groep getalenteerde mensen. Shell gebruikt daarvoor de term Diversity & Inclusion. De doelstellingen en werkwijze van LGBT sluiten aan op de Shell-strategie, de D&I-visie en beleid en de Shell richtlijnen hoe we met elkaar om dienen te gaan. Alle Shell werknemers in Nederland kunnen lid worden, ongeacht hun seksuele geaardheid.
Belangrijkste speerpunten
- Het bieden van ondersteuning en netwerk mogelijkheden om een gemeenschapsgevoel en een meer ‘inclusieve’ omgeving en organisatie te creëren.
- Bewustzijn creëren door voorlichting te geven over LGBT-kwesties en zo meer betrokkenheid te genereren bij Shell in Nederland.
- Betrokken zijn zodat we het meeste uit de interne en externe partnerschappen te kunnen halen.
-
Women’s Network at Shell (WE)
Women’s Network Netherlands (WN-NL) is een vrijwilligersnetwerk voor zowel vrouwen als mannen werkzaam op alle functieniveau’s binnen Shell, inclusief contractors.
WN-NL wil een platform creëren dat de leden in staat stelt zich te ontwikkelen, te groeien en hun persoonlijke en professionele potentieel optimaal te benutten.
Het netwerk borduurt voort op de strategie, doelstellingen en de ontwikkelingsmogelijkheden bij Shell en draagt direct bij aan de ontwikkeling van een werkomgeving waar ook vrouwen zich opgenomen en thuis kunnen voelen.
WN-NL streeft naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in alle lagen en op alle locaties van Shell in Nederland. De missie van het netwerk is leden krachtiger te maken door ontwikkelings- en netwerkmogelijkheden.
Belangrijkste speerpunten
- Maatwerk: het organiseren van evenementen voor subgroepen binnen het WN-NL. Een voorbeeld is een workshop gericht op work-life balance voor ouders.
- Passion drives action: het inzetten van iemand zijn sterke punten om zo bij te dragen aan de groei van anderen.
- Externe samenwerkingsverbanden: succesvolle evenementen van WN-NL ook voor de externe markt organiseren, waarbij wordt samengewerkt met externe partijen.
De President-directeur van Shell Nederland is mede bepalend voor de richting van het netwerk. Ook het Executive Sponsorship Committee, bestaande uit senior Shell-leiders met verschillende achtergronden, denkt mee over het te voeren beleid. De commissie komt tweemaal per jaar bijeen om input te leveren voor de strategie en voor een terugkoppeling van de voortgang. Een aantal commissieleden treedt ook op als mentor.
-
Experienced Hire Network
Shell waardeert de vaardigheden die ervaren professionals aan de organisatie toevoegen. Deze zet zij in bij het Experienced Hire Netwerk (EHN), een groep vrijwilligers die nieuwe werknemers helpen hun weg te vinden binnen de organisatie.
In Nederland is het EHN een aanvulling op Shell’s Global Onboarding Process, een methode die nieuwe werknemers helpt snel inzicht in het bedrijf te krijgen en te integreren.
Daarnaast helpt het EHN ook lang(er)zittend personeel meer inzicht te geven in de uitdagingen waar ervaren (nieuwe) werknemers mee te maken krijgen tijdens hun eerste jaren bij Shell.
Belangrijkste speerpunten
- Nieuwe werknemers voorstellen aan collega's bij Shell, met name degenen die op andere afdelingen of in andere functies werken.
- Achtergrondinformatie geven over Shell, de bedrijfsgeschiedenis en de verschillende bedrijven.
- Uitleggen van de ongeschreven 'spelregels' van Shell.
- Een ontmoetingsplek zijn waar nieuwe Shell-werknemers ervaringen kunnen delen met anderen als onderdeel van de onboarding.
- Creëren van een netwerk van Shell-medewerkers met werkervaring, omdat ze niet langer toegang hebben tot de netwerken bij hun vorige werkgever.
- Faciliteren van forums en evenementen om de vaardigheden, capaciteiten en ervaringen van ervaren professional optimaal te benutten.
“Experienced Hires spelen een steeds belangrijkere rol bij Shell en helpen ons bij onze ambitie om het ‘meest concurrerende en innovatieve energiebedrijf’ te worden. Als voormalige Experienced Hire ben ik van mening dat het EHN werknemers met werkervaring helpt te integreren en hun weg te vinden."
Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland
-
Young Shell Network
Het Young Shell Network is een verzameling organisaties voor young professionals bij Shell, met als doel de nieuwe generatie werknemers te ondersteunen.
Onder meer door te helpen met de integratie in het bedrijf, kennis en ervaring op te bouwen, verwachtingen te bepalen, het persoonlijke netwerk uit te breiden en te helpen bij de overgang van het studentenleven naar een serieuze baan.
Het Young Shell Network biedt ook mogelijkheden om de organisatorische en leidinggevende vaardigheden van de (actieve) leden te verbeteren.
Belangrijkste activiteiten
- Nationale conferenties over de Shell-strategie, onderwerpen over onderzoek en ontwikkeling, technische projecten binnen Shell en Downstream-gerelateerde thema's.
- Nationale en lokale Lunch & Learn-momenten (lunchbijeenkomsten rond een bepaald thema).
- Evenementen met andere bedrijven met young professional-netwerken.
- Sessies waarbij interactie plaatsvindt met senior leiders.
- Mentorprogramma’s waarbinnen afgestudeerden stagiairs begeleiden.
- Netwerkactiviteiten en evenementen met lokale organisaties voor young professionals.
Young Shell bestaat uit drie soorten commissies: Young Shell-commissies per Shell-locatie in Nederland, Young Graduate Business Networks, zoals de HR-, IT- en Finance-netwerken en een netwerk voor stagiairs. Young professionals, die vaak net zijn begonnen bij Shell, besturen alle commissies.
-
enABLE Network
When valued for talent, impairment becomes irrelevant. Het enABLE netwerk beoogt het bevorderen van inclusiviteit van Shell medewerkers met een beperking.
De stuurgroep bestaat uit Shell medewerkers met hetzelfde doel: betrokkenheid tonen voor Diversity & Inclusion binnen Shell in Nederland. De stuurgroep is een divers, toegewijd, inclusief en leuk team.
In Nederland heeft 22,5% van de bevolking een beperking (2014). Dit is een enorme vijver vol potentieel talent voor Shell. Het EnABLE Network gelooft dat het tijd is de aandacht te verschuiven naar wat mensen met een beperking wél kunnen en om de mythen over het aannemen van mensen met een beperking uit de wereld te helpen.
Het EnABLE Network streeft ernaar dat werknemers met een beperking zich binnen Shell opgenomen en thuis voelen, een zogenoemde ‘inclusieve omgeving’. Het 300 leden tellende netwerk verspreid over heel Nederland wil de organisatie ondersteunen om een verschil te maken en om meer medewerkers aan te moedigen om zichzelf te zijn en open te zijn over hun beperking.
Belangrijkste speerpunten
- Bewustzijn creëren voor verschillende beperkingen en fungeren als change agent voor mensen met een beperking (People with Disabilities, PWD).
- Fungeren als het geweten van de organisatie door open vragen te stellen en de Nederlandse PWD-gemeenschap te vertegenwoordigen.
- Een toevluchtsoord en contactpunt zijn voor PWD, lijnmanagers, HR (Human Resource) en andere collega's.
Belangrijkste activiteiten
- Faciliteren en deelnemen aan prominente PWD-groepsdiscussies.
- De enABLE Macro-Accessibility-enquête; het netwerk gebruikt de resultaten van dit onderzoek om de werkomgeving (nog) inclusiever te maken.
- Bewustwordingscampagnes over onderwerpen zoals dyslexie, blindheid, doofheid en autisme.
- Ondersteuning van andere landen, zoals Zuid-Afrika, Nigeria, Canada en de VS, bij het opzetten van zusternetwerken voor enABLE.
-
Culturele medewerkers netwerken
Shell heeft 4 culturele medewerkers netwerken in Nederland
Middle East & North African Network (MENAN)
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika vormen een gebied dat steeds belangrijker wordt in de energiesector en, in het verlengde hiervan, voor Shell. Het Middle East & North African Network (MENAN) is een sociaal netwerk van Shell-werknemers voor en uit deze regio.
Het biedt ondersteuning en organiseert activiteiten en evenementen voor zijn leden om relaties en kennis op te bouwen waarmee ze hun carrière bij Shell en hun verblijf in Nederland naar een hoger plan kunnen tillen.
Tevens biedt MENAN een platform voor het management van Shell om berichten op Shell Groep- of business-niveau te verspreiden. Daarnaast ondersteunt het MENA-netwerk Shell passief bij haar zakelijke belangen en ambities in deze regio.
Zo probeert MENAN verschillen tussen Shell en de (mensen uit de) MENA-regio te identificeren en de partijen met elkaar te verbinden.
Belangrijkste activiteiten
- MENA Landdagen.
- Culturele Dagen.
- Mentoring Cirkels.
- Interactie-sessies met het hoger management.
- Bewustmakingssessies voor bedrijfsondersteuning.
- Sessies over diversiteit & inclusiviteit.
- Sociale evenementen.
- Technologie-evenementen.
Shell Trans-Eurasian Network (STEN)
Shell Trans-Eurasian Network (STEN) wil professionals binnen Shell die afkomstig zijn uit de Trans-Eurasian regio, en iedereen die geïnteresseerd is in de zakelijke ontwikkelingen in de Trans-Eurasian regio, met elkaar in contact brengen.
Het doel van het netwerk is om wereldwijd ondersteuning te bieden bij het verwezenlijken van zakelijke mogelijkheden voor Shell in de Trans-Eurasian regio, waar een groot deel van activiteiten in Rusland, Kazachstan en Oekraïne zijn gesitueerd.
STEN richt zich op het ontwikkelen van capaciteiten van de leden via bedrijfsintegratie, kennisuitwisseling, talentontwikkeling en sociale ondersteuning. Onder de Trans-Euraziatische regio valt de Commonwealth of Independent States (CIS-landen).
Belangrijkste speerpunten
- Ondersteuning van professionele ontwikkeling.
- Integreren en benutten van culturele verschillen.
- Maximaliseren van zakelijke mogelijkheden in de regio.
STEN is in 2011 in Nederland opgericht en heeft meer dan 160 leden in Nederland en meer dan 200 leden wereldwijd verdeeld over zeven locaties. STEN biedt een scala van (terugkerende) evenementen op het gebied van networking, Diversity & Inclusion en ontwikkeling. Voorbeelden zijn mentoring circles, Lunch & Learns, development support en business updates. Leden kunne ook deelnamen aan regionale zakelijke evenementen en de activiteiten van andere professionele netwerken zowel intern als extern.
Shell African Network (SAN)
Het Shell African Network (SAN ), opgericht 31 oktober 2008, is een netwerk voor Shell-werknemers van Afrikaanse en Caribische afkomst en voor mensen met een passie voor Afrika. Het doel is de carrièrekansen voor leden van SAN te verbeteren.
Hiervoor biedt SAN een platform waar leden met elkaar in contact komen, zich kunnen ontwikkelen en ervaringen uitwisselen. Het netwerk biedt twee mentorprogramma's (een-op-een begeleiding en begeleidingscycli).
SAN is één van de officieel erkende netwerken van Shell in Nederland en treedt op als klankbord voor het bedrijf.
Asia-Pacific Network (APN)
Het laatste culturele netwerk is het Asia-Pacific Network (APN).
Dit netwerk stelt zich zelf ten doel om Shell-werknemers in het Aziatisch-Pacifisch gebied en werknemers met interesse in deze regio, te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun professionele ambities.
De activiteiten van het netwerk dragen bij aan het creëeren een cultuur waarbij inclusiviteit centraal staat.
Meer in Over ons
Locaties Shell in Nederland
Lees meer over de diverse Shell maatschappijen in Nederland.