Koninklijke Marine, Colditz en Koninklijke Olie
04 mei 2023
Hans Larive (1915-1984) is één van de weinigen die wist te ontsnappen uit Colditz. Het Duitse kasteel in Saksen is tijdens de Tweede Wereldoorlog een zwaarbewaakte gevangenis voor vluchtgevaarlijke krijgsgevangenen en prominenten. Marineofficier Larive zit er, na een mislukte ontsnapping eind 1940, achter slot en grendel.

Op 15 augustus 1941 weet hij samen met mede-Marineofficier Francis Steinmetz te ontsnappen door zich te verbergen in een waterput. Het tweetal maakt zich als het donker is uit de voeten. Zij reizen als arbeidsmigranten per trein van Leisnig, via Dresden en Neurenberg naar Singen. Daar steken zij zo’n 10 kilometer verder bij Gottmadingen de grens over met het neutrale Zwitserland.
Hier krijgen zij vervalste papieren om via Spanje en Gibraltar naar Engeland te reizen en weer terug op zee de strijd tegen Nazi-Duitsland op te pakken. In totaal weten 31 krijgsgevangenen succesvol uit Colditz te ontsnappen, onder wie zes Nederlanders.
Op 1 september 1946 gaat Larive aan de slag bij de Koninklijke/Shell Groep. Hij wordt adjunct-directeur van de dochtermaatschappij Curaçaose Scheepvaart Maatschappij en later directeur Shell Tankers.
Meer Shell
Onze geschiedenis
De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.
Momenten
Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.
Over Shell in Nederland: Feiten en cijfers
Wat weet jij écht over Shell in Nederland? Verrijk je kennis met feiten en cijfers. Ontdek bijvoorbeeld hoe we samen op weg zijn naar CO2-neutrale energie voor thuis, onderweg en op het werk.