
FILM – Shell Moerdijk als kraamkamer
14 dec. 2016
Op Shell Moerdijk en het omringende havenschapsterrein is het voor flora en fauna welig tieren. Scholeksters, slechtvalken, grauwe ganzen, visdieven, oeverzwaluwen, ijsvogels, zilver- en mantelmeeuwen, hazen en zelfs reeën zijn hier regelmatige bezoekers. Sterker nog: vele vogels nestelen tussen oude spoorrails en pijpleidingen en brengen hier veilig hun jongen groot. Moerdijk biedt tevens plaats aan zeldzame orchideeën, paddenstoelen en vlinders.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sommige vogelsoorten het de afgelopen jaren beter doen op industriegebieden dan op het platteland. De afname van geschikte broedgebieden en de intensieve landbouw doet de vogels uitwijken naar bijvoorbeeld het bedrijfsterrein van Moerdijk. Alle vogels en dieren worden, zolang ze geen gevaar vormen voor de veiligheid, beschermd en met rust gelaten.
Bijdrage aan visdievenstand
Zo profiteert de scholekster - een echte bodembroeder - van het (vanwege de veiligheid) kort gemaaide gras op het terrein. Op Moerdijk broeden naar schatting ongeveer 25 scholeksterparen. De nesten worden elk jaar gemarkeerd om te voorkomen dat ze kapot worden gemaaid. Bij de koeltoeren van de MEOD fabriek nestelen zo’n vijftig paar visdieven die vervolgens bij het uitstroomkanaal foerageren. Ook zij planten zich hier succesvol voort. Hiermee levert Shell Moerdijk een belangrijke bijdrage aan de visdievenstand in Nederland.
Klik op de link voor de film gemaakt door Veldkijker: https://www.youtube.com/watch?v=FwMO5y84IFs
©Willem Berents (www.VELDKIJKER.nl)