Shell Chemicals Europe BV en Pryme BV hebben vandaag een strategische samenwerking en afnameovereenkomst bekendgemaakt voor pyrolyse-olie geproduceerd uit gerecycled plastic afval. Pryme zal Shell aanleveren vanuit hun eerste fabriek in Rotterdam. De fabriek, die momenteel in aanbouw is, is volgens planning in 2022 operationeel en zal naar verwachting jaarlijks 60.000 ton plastic afval omzetten in pyrolyse-olie. Shell gaat de pyrolyse-olie van Pryme gebruiken in zijn krakers in Moerdijk (Nederland) en Rheinland (Duitsland) om circulaire chemische producten te maken.

De samenwerking voorziet ook in toekomstige leveringen vanuit een voorgestelde tweede fabriek van Pryme. Deze fabriek zal een geschatte jaarlijkse productiecapaciteit van pyrolyse-olie hebben van 350.000 ton. De ingebruikname van de tweede fabriek staat gepland voor 2024. 

"Met een groeiende vraag naar circulaire chemicaliën van klanten, maakt de overeenkomst met Pryme het mogelijk om de volumes volgend jaar al aanzienlijk te laten groeien. De samenwerking bouwt voort op de ambitie van Shell om tegen 2025 een miljoen ton plastic afval per jaar te recyclen in onze wereldwijde chemische fabrieken", aldus Thomas Casparie, SVP North West Europe, Shell Chemicals and Products.

"Om de groei van deze veelbelovende sector op de lange termijn te ondersteunen, werkt Shell graag samen met belangrijke partners om dergelijke oplossingen te ontwikkelen. Deze oplossingen zijn nodig om de industriële hoeveelheden te produceren die nodig zijn om aan de vraag van klanten en onze ambities te voldoen." 

Als onderdeel van de strategische overeenkomst zullen Shell en Pryme samenwerken bij het testen en evalueren van monsters van pyrolysevloeistof uit Pryme's testfabriek in Gent, België. Hierdoor zullen beide bedrijven meer inzicht krijgen in de optimale eigenschappen van pyrolyse-olie voor gebruik in chemische krakers. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling en het volwassen maken van de sector en zal de recycling van plastic afval op industriële schaal efficiënter maken.

"We zijn erg blij om onze strategische samenwerking met Shell bekend te maken. Door deze relatie, in combinatie met onze schaalbare technologie, kan Pryme zich committeren aan gelijksoortige volumes voor de lange termijn met leveranciers van plastic afval. Op die wijze kan Pryme de groei en ontwikkeling van deze noodzakelijke waardeketen helpen versnellen", aldus Jos van der Endt, CEO en oprichter van Pryme BV.

"Ik ben verheugd dat we kunnen voortbouwen op onze sterke relatie met Shell. We zijn allebei gericht op de ontwikkeling van de markt voor pyrolyse-olie; en ik ben er zeker van dat we samen aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken bij het ontwikkelen van een waardeketen van plastic afval naar chemicaliën op industriële schaal."

  • Sinds respectievelijk november 2019 en augustus 2021 heeft Shell het gebruik van pyrolysevloeistof in haar petrochemische complexen Norco (VS) en Moerdijk (Nederland) verhoogt.
  • Shell heeft onlangs een strategisch partnership getekend met BlueAlp Holding BV om de waste-to-chemicals technologie van BlueAlp te ontwikkelen, op te schalen en wereldwijd in te zetten.
  • Shells is van plan om zijn eigen technologie in te zetten om de zuiverheid van pyrolyseolie te verbeteren bij zijn assets.
  • Pyrolyse is een chemisch recyclingproces van het verwarmen van plastic afval zonder zuurstof dat de langere kettingpolymeren afbreekt in kortere moleculen. Deze producten kunnen vervolgens verder worden verwerkt tot chemische grondstoffen of brandstoffen.
  • Pyrolyse kan plastic afval van lage kwaliteit recyclen dat niet kan worden gerecycled met de traditionele mechanische recyclingprocessen; bovendien verslechterd de kwaliteit van het uiteindelijke plastic van pyrolyse niet en vereist het minder intensieve sortering van het oorspronkelijke afval.

Meer Shell

Shell Moerdijk

Shell Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa.

Nieuwsberichten 2021

Nieuws- en persberichten 2020

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?