Shell Moerdijk nam op 2 oktober alle fabrieken gecontroleerd uit bedrijf nadat een loogverontreiniging in het stoomsysteem was geconstateerd. De combinatie van stoom, loog en metaal kan leiden tot schade aan leidingen en installaties.

De inspectie - en waar nodig - reparatie of vervanging van pijpleidingen of appratuur ligt op schema en gaat onverminderd door. Op korte termijn verwacht Shell Moerdijk de totale omvang van de operiationele schade in kaart te hebben gebracht. De huidige verwachting is dat de ethyleenfabriek (MLO), ook wel bekend als de kraker, rond het einde van het derde kwartaal van 2015 weer in gebruik kan worden genomen.

Oorzaak productiestop

Shell Moerdijk heeft het interne onderzoek naar de oorzaak van het probleem met de stoomvoorziening afgerond. Cautische soda (loog) is het stoomsysteem binnengekomen via een verbinding voor gedemineraliseerd water. Na ontdekking van een hoge druk stoomlek zijn alle fabrieken op gecontroleerde wijze uit bedrijf genomen. Medewerkers zijn gedurende dit incident op geen enkel moment in een gevaarlijke situatie geweest.

MSPO-2

Het incident met de MSPO-2 in juni staat volledig los van het stoomlek. De onmantelings- en opruimwerkzaamheden bij het beschadigde deel van de MSPO-2 zijn nagenoeg voltooid. Shell wil de fabriek herbouwen en het is de verwachting dat de herstart in de periode december 2015 en maart 2016 zal plaatvinden.

Meer in Over ons