“Nederland krijgt een steeds groter tekort aan technisch opgeleid personeel. Een belangrijke oorzaak is gelegen in het relatief geringe aantal jongeren dat voor een technische opleiding kiest. Dit tekort is vooral neipend op MBO niveau.” Dat zei Joke Driessen, General Manager Shell Moerdijk, in het kader van de Week van de Procestechniek, die van 20 t/m 24 januari plaatsvindt.

Driessen: “Op de fabrieken van Shell Pernis en Shell Moerdijk zijn we voortdurend op zoek naar technische geschoolde vakmensen met een MBO 3 of 4-diploma. Daarom proberen Shellers via het geven van gastlessen op scholen hun persoonlijke passie voor techniek over te brengen en zo leerlingen voor een opleiding in de techniek te interesseren. Daarbij vertellen we ook dat een keuze voor techniek je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk groter maken.”

Driessen zelf woonde op donderdag 16 januari j.l een gastles bij die werd gegeven door twee jonge procesoperators die werkzaam zijn bij Shell Moerdijk en Shell Pernis. Deze ‘Chocolate Challenge’ gastles vond plaats op het Markland College in Zevenbergen.  

Een Chocolate Challenge praktijkles is een les gericht is op tweede en derdejaars VMBO-scholieren. Tijdens de les maken leren leerlingen kennis met het vak van procesoperator. Na een korte theoretische introductie, gaan de leerlingen aan de slag in een ‘proeffabriek’. De uitdaging is om zo snel en nauwkeurig mogelijk een grote hoeveelheid van verschillende kleuren chocolaatjes te scheiden. Om het beroep van procesoperator zo goed mogelijk na te bootsen, worden de leerlingen uitgerust met een veiligheidshelm en –bril.

In het kader van de landelijke Week van de Procestechniek, zullen verschillende scholieren een bezoek brengen aan Shell Pernis en Shell Moerdijk.