Bij Shell Bitumen helpen we wegen te ontwikkelen met oplossingen die geavanceerder, duurzamer en vriendelijker voor de omgeving zijn. Onze producten dragen bij aan een positieve verandering van de wereldwijde infrastructuur, en in de afgelopen honderd jaar hebben we mogen samenwerken aan een aantal echt iconische projecten.

Zo'n project was de Hongkong-Zhuhai-Macau Bridge. Een bijzonder technische uitdaging waar nauwe samenwerking met onze klant en partners noodzakelijk is. En die onze wereldwijde ervaring en expertise vereiste.

De brug, die boven de Parelrivierdelta uitkomt, is een sterk staaltje techniek. Vijfenvijftig kilometer lang en het strekt gracieus uit van de westkant van Hongkong, naar Macau, naar de stad Zhuhai in de provincie Guangdong. De ligging in zee vormde een bijzondere uitdaging voor de bouwers.

Een oplossing op maat

Shell Bitumen en de ingenieurs van de brug hebben in ons onderzoekscentrum uitgebreide tests uitgevoerd om de beste maatoplossingen te ontwikkelen voor elk van de drie hoofddelen van de brug. Elk deel heeft een unieke omgeving en ontwerp, dat vraagt om een speciaal op maat gemaakt oppervlak.

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied
Map Maccau to Hongkong
Detail 1

De hoofdbrug

De uitdaging: Hoge temperaturen, een hoog zoutgehalte en de lange overspanning betekenen complexe spanningscondities en een brug die gevoelig is voor trillingen en vervorming.

De oplossing: Shell Bitumen stelde een composietoplossing voor bestaande uit Shell Cariphalte® gemaakt met hoogwaardige polymeren en andere componenten om ervoor te zorgen dat als er grote vervormingen zouden optreden, het wegdek goed bestand zou zijn tegen scheuren.

Detail 2

De tunnel

De uitdaging: Hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door het relatief zoute zeemilieu en bijzondere bouwomstandigheden.

De oplossing: Een geoptimaliseerde productformule tegen spoorvorming bij hoge temperaturen en een langere levensduur van het tunnelgedeelte.

Detail 3

Het Hongkong-deel

De uitdaging: Een glad en stabiel bestratingstraject bieden dat bestand is tegen uitzetten.

De oplossing: De Flintkote® Bridgecoat van Shell Bitumen werd gebruikt als waterdichte oplossing die het binnendringen van zout en waterdamp en de daaropvolgende vervorming/uitzetting/blaasvorming van het asfalt erboven zou tegengaan.

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied

Voor het project waren grote hoeveelheden bitumen nodig. Shell heeft ook een specialistische on-site productietank geleverd om aan de urgente eisen van de laatste fasen van de bouw te voldoen. Hierdoor konden wij een consistent, hoogwaardig product garanderen. Dat veranderde onze relatie van leverancier naar een betrouwbare en integrale engineeringpartner.

De brug ging in 2018 open en staat te boek als een van de technisch meest gecompliceerde bouwwerken in de geschiedenis van Chinese bruggenbouw.

Zhang Xinsheng, voorzitter van de Shell China Groep, zei: “De Hongkong-Zhuhai-Macau-brug is een reusachtig infrastructuurproject dat een historische mijlpaal vormt in de ontwikkeling van China. Shell is bijzonder trots dat ze bitumenoplossingen en technische expertise heeft geleverd voor dit complexe project en 's werelds langste door de mens gemaakte zeebrug.”

Deze monumentale brug is gebouwd om het gebied een economische impuls te geven door de reistijden tussen de drie regio's aanzienlijk te verkorten, en we zijn er trots op dat we deel hebben mogen uitmaken van een project dat mensen uiteindelijk dichter bij elkaar brengt.

We zijn er zeer trots op een partner in dit project te mogen zijn geweest, omdat het echt ging om iets te bereiken wat altijd onmogelijk was geweest.

Jason Wong, VP Shell Specialities (Global Bitumen and Sulphur)

100 JAAR VIEREN

Shell Bitumen is een beetje frissere lucht

Schonere werkwijzen ontwikkelen in de bestratingsbranche.

Shell Bitumen speelt haar rol in een duurzamere toekomst

Hoe de Shell Bitumen-technologie een rol kan spelen in duurzamere bestratingsoplossingen.

Shell Bitumen verlegt de grenzen

Onze op basis van wetenschappelijke kennis op maat gemaakte circuitformule, laat Formule 1™-fans van over de hele wereld genieten van races waar records worden gebroken.

Shell Bitumen is met haar honderd jaar een krachtpatser

Inventarisatie van honderd jaar primeurs in de industrie, wereldwijd bereik en lokale aandacht.

Shell Bitumen: de weg naar de toekomst

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates door technische - en andere specialisten over bitumen

100 years Bitumen
100 years Bitumen