De bestratingsproducten van Shell Bitumen stellen miljoenen forenzen in staat elke dag naar hun werk te gaan. De functionaliteit en het doel van onze producten blijven meestal onder de radar – en dat is goed nieuws, want als de wegen in goede staat zijn, zou je ze niet moeten opmerken.

De enige uitzondering: circuits van wereldklasse, waar prestaties en veiligheid in de schijnwerpers staan. De Formule 1™, waar wereldwijd ongeveer 500 miljoen fans van genieten, barst van de spanning, energie, rivaliteit en drama. En de blijvende populariteit wordt nog versterkt door de veilige en duurzame circuits die mogelijk worden gemaakt met Shell Bitumen innovaties zoals Shell Cariphalte®.

Toepassing op circuits

Tot nu toe hebben we samengewerkt met 17 toonaangevende motorsportcircuits wereldwijd, waaronder Silverstone in het Verenigd Koninkrijk, Yas Marina in Abu Dhabi en de Nürburgring in Duitsland.

Net als de nauwkeurig afgestelde voertuigen en door en door getrainde coureurs speelt het circuit een belangrijke rol als het gaat om racen van wereldklasse. Ons Shell Cariphalte® bindmiddel is een hoogwaardig gemodificeerd bitumen, speciaal ontwikkeld om aan de eisen van deze professionele circuits te voldoen.

Circuits in Singapore bouwen

Het onderhouden van drukke stadswegen is in elk land moeilijk, maar in Singapore werd Shell Bitumen ingeschakeld om te helpen bij een bijzondere uitdaging: een normale stadsweg overdag en een Formule 1™ Grand Prix-circuit 's nachts bestraten (een primeur in zijn soort!).

Als de coureurs door de bochten van het Marina Bay Street Circuit vliegen, hebben ze te maken met temperaturen van meer dan 30°C en een luchtvochtigheid van boven de 70%. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen, moet het oppervlak van de baan constant blijven, ondanks de uitdagingen van het tropische klimaat en de constante slijtage van zowel de dagelijkse gebruikers als de racewagens.

Shell Cariphalte® is de ideale keuze vanwege het sterke driedimensionale polymeernetwerk binnen het bitumen. Het geeft bij hoge temperaturen een verhoogde stijfheid. Het heeft ook een aanzienlijk verhoogde elasticiteit die helpt tegen scheuren. Al deze kwaliteiten samen maken het ideaal voor de extreme hitte en vochtigheid van het circuit in Singapore.

Marina Bay Street Circuit

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied
Map
Detail 1

Op het rechte stuk

Formule 1™-auto's kunnen snelheden tot 340 km/u bereiken en de banden temperaturen van 130°C – dat is wanneer het rubber begint te scheuren. Shell Cariphalte® draagt bij aan de stijfheid van het wegdek, waardoor het beter bestand is tegen dwarsscheuren, wat van vitaal belang is voor wegen die bestand moeten zijn tegen extreme snelheden en krachten.

Detail 2

De ideale lijn

De coureurs nemen de snelste route – de ideale lijn, wat in een geconcentreerd gebied meer slijtage betekent. Dit is de mogelijkheid voor coureurs om vol gas te geven, waardoor het oppervlak omhoog komt. Shell Cariphalte® verbetert de weerstand tegen oppervlakvervorming, resulterend in een langere levensduur van de weg.

Detail 3

De chicane in

Coureurs nemen sommige bochten op volle snelheid, en de G-kracht die met 300 km/u wordt ervaren kan ervoor zorgen dat er stenen uit de weg breken. Dit kan een onstuimigere rit opleveren en een enorme bedreiging voor de veiligheid van de coureur vormen. Om dit tegen te gaan kan Shell Cariphalte® de weerstand tegen slijtage door oppervlakteschuifspanning verhogen, waardoor het circuit duurzamer en veiliger wordt.

Detail 4

Remmen

Remschijven kunnen temperaturen van 1.000°C bereiken, waardoor de banden onder druk komen te staan. In combinatie met vochtigheid en vocht is het een hele uitdaging om op koers te blijven. Grip is alles. De duurzaamheid van Shell Cariphalte® helpt de achteruitgang van het oppervlak te voorkomen en geeft coureurs de grip die ze nodig hebben.

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied

Circuits vernieuwd

Bij het circuit in Singapore was duurzaamheid van vitaal belang gezien het tweeledige gebruik van de weg. Een drukke stadsstraat overdag en een Formule 1™-circuit 's nachts. Maar het slijtvaste karakter van Shell Cariphalte® was ook de sleutel tot een van onze recentste projecten, namelijk de vernieuwing van het circuit van Zandvoort in Nederland. Het circuit was al 36 jaar uit beeld in de racesport.

Op het Circuit van Zandvoort wordt in 2021 de Grand Prix van Nederland verreden. De locatie van het circuit vormt een unieke uitdaging bij het opnieuw bestraten ervan. Het circuit ligt aan de kust, in de duinen en zeer dicht bij zee. Het schurende zand van de duinen in combinatie met zeezout zijn ongunstige omstandigheden die de slijtage van de baan zouden versnellen.

Shell Bitumen heeft voor dit project een aangepast bindmiddel ontwikkeld met hulp van ons geavanceerde testlaboratorium in Straatsburg. Een speciale Shell Cariphalte® Racetrack asfaltmengsel is ontworpen vanwege zijn bestandheid tegen spoorvorming, scheuren, afschilferen en veroudering. De perfecte oplossing voor het kustmilieu, maar ook voor de verwerkbaarheid bij lage temperaturen, omdat de baan in koude omstandigheden is aangelegd.

100 JAAR VIEREN

Shell Bitumen is een beetje frissere lucht

Schonere werkwijzen ontwikkelen in de bestratingsbranche.

Shell Bitumen speelt haar rol in een duurzamere toekomst

Hoe de Shell Bitumen-technologie een rol kan spelen in duurzamere bestratingsoplossingen.

Shell Bitumen maakt verbindingen

Bitumenoplossingen en technische expertise leveren voor iconische engineeringprojecten die helpen de wereld in beweging te houden.

Shell Bitumen is met haar honderd jaar een krachtpatser

Inventarisatie van honderd jaar primeurs in de industrie, wereldwijd bereik en lokale aandacht.

Shell Bitumen: de weg naar de toekomst

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates door technische - en andere specialisten over bitumen

100 years Bitumen