Shell stelt onmisbare kennis, apparatuur en een beperkt budget ter beschikking voor onderzoek. Zo stelt Shell speciale microscopen beschikbaar, waarover het bedrijf als enige beschikt. Deze apparatuur is noodzakelijk voor het museum voor onderzoek, behoud en beheer van de collectie. Daardoor heeft het Van Gogh Museum al een aantal ontdekkingen gedaan die anders niet mogelijk waren geweest.

Analyse van een oliemonster voor zwavelgehalte of ontwikkelingskatalysatoren: het is allemaal in een dag werk voor STCA-onderzoekers. Maar sinds de jaren negentig hebben Shell-onderzoekers ook kleine verfmonsters uit schilderijen bestudeerd. Momenteel hebben ze meer dan 160 schilderijen onderzocht.

Als partners in de wetenschap hebben Shell-onderzoekers samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Cultureel Erfgoed Agentschap de werkmethode van Vincent van Gogh en de technische toestand van zijn schilderijen al meer dan 15 jaar onderzocht. De resultaten zijn verschenen in verschillende tentoonstellingen - waaronder een grote internationale tentoonstelling in 2013 van "Van Gogh op het werk" - wetenschappelijke publicaties en de collectie catalogus van het Van Gogh Museum.

Zie ook de website van het Van Gogh Museum

Of bekijk deze video