Het Mauristhuis en Shell
Meesterlijk partnerschap: Shell en het Maurtishuis

Shell en het Mauritshuis: een meesterlijk partnerschap

De samenwerking tussen het Mauritshuis en Shell is een sprekend voorbeeld van een bijzonder partnerschap waarin twee zo verschillende werelden elkaar vinden. De noodzakelijke modernisering van het Mauritshuis in Den Haag bracht de twee partners in 2012 samen. Het gevolg was een verbintenis die veel verder gaat dan financiële steun. Het Mauritshuis en Shell delen de passie voor kunst en wetenschappelijk onderzoek.

Onder het motto van ’renovatie en innovatie‘ hebben 17de-eeuwse kunst en technologie van de 21ste eeuw een verbond gesloten. Een oliemonster analyseren op zwavelgehalte, is bijna dagelijkse kost voor analisten van Shell Technology Centre Amsterdam. Maar een verfmonster van een Oude Meester uit het Mauritshuis onder de loep nemen met geavanceerde apparatuur is niet minder dan een avontuurlijke ontdekkingstocht.

DonderdagavondDialogen

Onder de noemer DonderdagavondDialogen presenteren het Mauritshuis en Shell een reeks interactieve bijeenkomsten.

Lees meer...
Ontdek de wereld van Pellegrini – Ga aan de slag als kunstonderzoeker

Pellegrini: het mysterie van de grijze waas

Hoe kunst en hightech research de handen ineenslaan, bleek tijdens het onderzoek naar de wand- en plafondschilderijen van de Italiaanse schilder Pellegrini uit de Gouden Zaal van het Mauritshuis. Bij de verwijdering van een oude vernislaag op de schilderijen kwam een grijze waas te voorschijn. De miniscule verfmonsters die bij Shell in Amsterdam onder de Scanning Elektronen Microscoop (SEM – EDX) werden gelegd lieten zien dat het ging om een heel dun afzettingslaagje uit de verf eronder. Shell onderzoekers met kennis op gebied van oplosmiddelen hielpen een oplosmiddel samen te stellen waarme de grijze waas verwijderd kon worden. De schilderijen schitteren nu weer in het gerestaureerde museum.

Rembrandt’s Saul & David

Shell onderzoekers leverden een beperkte bijdrage aan het spannende onderzoek van Rembrandt’s Saul & David. Aan de hand van bepaalde stukjes verf konden zij meewerken aan één van de stukjes van de puzzel teneinde vast te stellen dat het schilderij zeker zeventiende-eeuws is.

Jan Steen

Nu werken restauratoren van het Mauritshuis en onderzoekers van Shell zij-aan-zij samen in een gootschalig onderzoek naar Jan Steen. Doel is de chronologie in zijn werk te ontdekken. Van zijn 400 schilderijen dateerde Steen er slechts 45 met een datum. Het onderzoek moet inzicht brengen in Steen’s artistieke en technische ontwikkeling.

Download de brochure Meesterlijk Partnerschap