1. Wat kost elektrisch rijden?

 

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten voor een elektrische auto lager dan die voor een auto die op benzine of diesel rijdt, omdat het rijden op elektriciteit goedkoper is en de auto minder onderhoud nodig heeft.  De kosten van een elektrische auto hangen af van verschillende dingen, zoals de aanschafprijs, de restwaarde, hoeveel je ermee rijdt, waar je hem gaat opladen en hoe vaak je dat doet. 

 

Voorbeeld berekening:

Elektrische Auto Benzine Auto
* 17 april 2023 bron: Autokosten berekenen (anwb.nl) BYD ATTO 3 Design MAZDA CX-5 2.0 121KW SKYACTIV-G STYLE NEWGROUND 2WD AUT
Vaste kosten per KM €493,- €456,-
Vaste afschrijving 26,5 ct 21,1 ct
Verzekering 7,0 ct 6,8 ct
Motorrijtuigenbelasting 3,6 ct 6,6 ct
Onderhoud Carrosserie en diversen 2,0 ct 2,0 ct
Variabele kosten per KM €273,- €338,-
Variabele afschrijving 8,4 ct 6,4 ct
Brandstof/laden *obv 15000km p.j 8,4 ct 14,8 ct
Reparatie en onderhoud 1,8 ct 2,9 ct
Banden 2,7 ct 2,9 ct
Rente 1,1 ct 1,2 ct
Totaal

€779,- (á 62,4 ct per km)

€808,- (á 64,7 ct per km)

2. Wat is de CO2 uitstoot van een elektrische auto?

Een elektrische auto stoot tijdens het rijden geen CO2 uit, omdat de auto geen brandstof verbrandt zoals benzine of diesel. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat, volgens Milieu Centraal.

Bij een elektrische middenklasse auto komt dan circa 18.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare auto op basis van benzine is dat meer dan 2,5 keer zoveel.

Bij deze berekening is uitgegaan van de CO2 uitstoot bij product, onderhoud en gebruik (op basis van een schatting). - Bron

 

3. Is elektrisch rijden milieuvriendelijk?

Volgens Milieu Centraal is elektrisch rijden zo’n 60% beter voor het qua CO2-uitstoot dan een benzine- of dieselauto. Hierbij is ook rekening gehouden met de impact van het maken van een elektrische auto. Wil je jouw milieu-impact van autorijden zoveel mogelijk minimaliseren, overweeg dan een tweedehands elektrische auto aan te schaffen en/of gebruik te maken van autodelen.

4. Welke financiële voordelen zijn beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto?

 

De overheid stimuleert elektrisch rijden op verschillende manieren. Er komen voordelen bij en er gaan soms voordelen af. Een aantal financiële voordelen die beschikbaar zijn:

  • Geen belasting bij aanschaf van een elektrische auto (in ieder geval tot en met 2024).
  • Geen wegenbelasting bij een 100% elektrische auto (in ieder geval tot en met 2024).
  • Verminderde bijtelling voor elektrische auto's (dit wordt langzaam afgebouwd tot en met 2026).
  • Subsidie van 2000 tot 2950 euro voor de aanschaf van een (gebruikte en/of) elektrische auto (in ieder geval tot en met mei 2024) via de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

5. Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden?

 

Elektrische auto’s bieden een hoop voordelen, waaronder een milieuvriendelijkere aandrijving en een steeds beter wordend laadnetwerk. Ook zijn de maandelijkse kosten van elektrisch rijden vaak lager. Toch zijn er ook nadelen te bedenken, zoals de hoge aanschafprijs van een auto en de oplaadtijd, die langer duurt dan we gewend zijn bij een tankbeurt.

We hebben alle voor- en nadelen van elektrisch rijden voor je op een rij gezet.

6. Hoelang duurt het opladen van je auto?

 

Kies je voor thuisladen, dan duurt het vier tot acht uur om je auto thuis volledig op te laden, afhankelijk van je accu en stroomaansluiting thuis. Bij een snellader van Shell Recharge is je auto meestal binnen 20-30 minuten weer tot 80% opgeladen, zodat je snel weer onderweg bent. 

7. Wat is de actieradius van een elektrische auto?

 

Denk aan ongeveer 200-250 kilometer met een klein model zoals de Volkswagen e-Up. Met een middenklasser kom je tot 300-400 kilometer. Tesla’s en de grotere en nieuwere modellen van BMW en Mercedes komen verder dan 500 kilometer.

De daadwerkelijke actieradius is afhankelijk van het weer, verkeersdrukte, grootte van het batterijpakket en je rijstijl.

8. Hoe presteert een elektrisch voertuig in koude weersomstandigheden?

 

Elektrische auto's kunnen in koude weersomstandigheden minder presteren dan onder normale omstandigheden. Dit komt omdat koude temperaturen invloed hebben op de prestaties van de batterij, wat kan leiden tot een verminderd rijbereik en een langere laadtijd.

Een belangrijke factor die van invloed is op de prestaties van de batterij in koude weersomstandigheden, is de temperatuur van de batterij zelf. Daarom hebben sommige elektrische voertuigen een systeem om de batterij op te warmen voordat er wordt gereden, zodat de batterijtemperatuur op een optimaal niveau wordt gehouden.

Het verschilt per automodel, maar het bereik van een elektrische auto neemt met ongeveer 2-3% kan af, voor elke 5 graden Celsius daling van de temperatuur. Dit betekent dat als de temperatuur daalt van 20 graden Celsius naar 10 graden Celsius, het bereik van de auto met ongeveer 6-9% kan afnemen. Bij extreme temperaturen, zoals bijvoorbeeld bij zeer koud weer, kan het bereik nog verder afnemen.

Het is belangrijk om te weten dat moderne elektrische auto's steeds beter worden in het omgaan met koude weersomstandigheden en dat veel fabrikanten maatregelen nemen om de invloed van koude temperaturen op het rijbereik te verminderen.

9. Kan ik lange afstanden afleggen met een elektrisch voertuig en zijn er voldoende laadpalen op snelwegen?

 

Afhankelijk van het model van je auto kan je tussen de 200 en 500 kilometer afleggen voordat je opnieuw moet laden. Met ruim 90.000 laadpalen heeft Nederland de meeste laadpalen in Europa. Kies je voor een snellaadpaal (zoals die van Shell Recharge), dan is je auto meestal binnen 20-30 minuten weer tot 80% opgeladen, zodat je snel weer onderweg bent.

10. Wat zijn de verschillen tussen een hybride en een volledig elektrische auto?

 

Een volledig elektrische auto (BEV) heeft geen benzine- of dieselmotor en rijdt uitsluitend op elektriciteit. De energie waarmee de elektrische motor – en daarmee de auto – wordt aangedreven, komt alleen uit de accu. Dit type heeft ten opzichte van hybride auto’s de grootste accucapaciteit en daarmee het grootste elektrische bereik. Een hybride (PHEV) kan zowel door de elektrische accu als door benzine of diesel worden aangedreven. Je laadt de accu op dezelfde manier. In vergelijking met een volledig elektrisch voertuig is de batterij veel kleiner. Per kilometer heeft dit type auto een lagere uitstoot dan traditionele auto's.

Lees meer over de verschillende type elektrische autos.

Zie ook

Shell Recharge

Laad zowel je elektrische auto als jezelf op bij de snelladers van Shell Recharge. Door het hoge vermogen van onze snelladers ben je in 20 minuten weer onderweg.

Shell Recharge App

Met de Shell Recharge App vind je makkelijk laadpalen bij jou in de buurt.

Vind een laadpaal

Vind een laadpaal bij jou in de buurt en plan je route. Met ruim 300.000 publieke laadpunten in heel Europa heb je met Shell Recharge toegang tot één van de grootste laadnetwerken van Europa.