
Dossier Groningen
De aardgaswinning in Groningen verzekerde Nederland van energie, maar kende een keerzijde: de aardbevingen. In dit dossier een beknopte geschiedenis van Shells rol in de aardgaswinning, hoe de opbrengsten werden verdeeld en hoe besluitvorming tot stand kwam. Plus: antwoorden op vragen over het stoppen van de gaswinning en de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

Eerste reactie Shell op eindrapport parlementaire enquête
De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen heeft op vrijdag 24 februari 2023 haar eindrapport gepubliceerd. Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, liet weten dat Shell grote waardering heeft voor het werk dat door de parlementaire enquêtecommissie is verricht.

Zes vragen over de afbouw van de gaswinning
Jarenlang is het Groningen-gasveld een belangrijke energiebron voor Nederland en Noordwest-Europa geweest. Dat wordt binnenkort anders.

Zeven vragen over de parlementaire enquête
De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (PEAG) is geïnstalleerd op 9 februari 2021 en onderzoekt de besluitvorming rondom de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking. Op deze pagina vind je meer informatie over het proces en de opzet van het onderzoek.
Over Shell en NAM
NAM is de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In 1947 richtten Shell en Esso gezamenlijk dit bedrijf op voor de opsporing en winning van aardolie in Nederland. Later, na de vondst van het Groningengasveld in 1959, kwam daar ook de winning van aardgas bij. NAM is gevestigd in Assen. In totaal werken er 1.300 mensen. Shell en ExxonMobil (het bedrijf achter Esso) zijn beide voor 50% aandeelhouder van NAM. Kijk voor meer informatie op www.nam.nl.
Meer Shell
Dossiers
De energiewereld kent vele facetten. In de dossiers vindt u relevante achtergrondinformatie.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.
Shell in Nederland
Wat is en wat doet Shell in Nederland?