NAM, een 50/50 joint venture van Shell en Esso, verzorgt het beschikbaar hebben van capaciteit en de productie uit het veld namens de Maatschap Groningen. De Maatschap Groningen is een samenwerking tussen NAM en EBN (100% staatsdeelneming). GasTerra is verantwoordelijk voor de verkoop van het aardgas. Zowel Shell, Esso, EBN als de Staat hebben een aandeel in Gasterra. Gasterra ontstond in 2005 als gevolg van Europese regelgeving over liberalisering. De transport- en verkoopactiviteiten werden gesplitst. Het leidingnetwerk en het transport gingen door onder de naam Gasunie, voor 100% in handen van de Staat. De verkoopactiviteiten werden ondergebracht in het nieuw opgerichte GasTerra en dat bleef onderdeel van het Gasgebouw. De samenwerking in het Gasgebouw tussen de Staat, Shell en Esso bestaat nog steeds. 

Gasgebouw: organisatie

gasgebouw

Gasgebouw: besluitvorming

Besluitvorming

Meer Shell

Dossier Groningen

De aardgaswinning in Groningen verzekerde Nederland van energie, maar kende een keerzijde: de aardbevingen. In dit dossier een beknopte geschiedenis van Shells rol in de aardgaswinning, hoe de opbrengsten werden verdeeld en hoe besluitvorming tot stand kwam. Plus: antwoorden op vragen over het stoppen van de gaswinning en de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

Het groningen-gasveld

In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.  

Zes vragen over de afbouw van de gaswinning in Groningen

Jarenlang is het Groningen-gasveld een belangrijke energiebron voor Nederland en Noordwest-Europa geweest. Dat wordt binnenkort anders.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.