Het Gasgebouw
Het Gasgebouw is geen echt gebouw, maar staat voor de samenwerking tussen de Nederlandse Staat en Shell en Esso (ExxonMobil) bij de productie en verkoop van aardgas uit het Groningen gasveld.

NAM, een 50/50 joint venture van Shell en Esso, verzorgt het beschikbaar hebben van capaciteit en de productie uit het veld namens de Maatschap Groningen. De Maatschap Groningen is een samenwerking tussen NAM en EBN (100% staatsdeelneming). GasTerra is verantwoordelijk voor de verkoop van het aardgas. Zowel Shell, Esso, EBN als de Staat hebben een aandeel in Gasterra. Gasterra ontstond in 2005 als gevolg van Europese regelgeving over liberalisering. De transport- en verkoopactiviteiten werden gesplitst. Het leidingnetwerk en het transport gingen door onder de naam Gasunie, voor 100% in handen van de Staat. De verkoopactiviteiten werden ondergebracht in het nieuw opgerichte GasTerra en dat bleef onderdeel van het Gasgebouw. De samenwerking in het Gasgebouw tussen de Staat, Shell en Esso bestaat nog steeds.
Gasgebouw: organisatie

Gasgebouw: besluitvorming

Meer Shell
Dossier Groningen
De aardgaswinning in Groningen verzekerde Nederland van energie, maar kende een keerzijde: de aardbevingen. In dit dossier een beknopte geschiedenis van Shells rol in de aardgaswinning, hoe de opbrengsten werden verdeeld en hoe besluitvorming tot stand kwam. Plus: antwoorden op vragen over het stoppen van de gaswinning en de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.
Het groningen-gasveld
In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.
Zes vragen over de afbouw van de gaswinning in Groningen
Jarenlang is het Groningen-gasveld een belangrijke energiebron voor Nederland en Noordwest-Europa geweest. Dat wordt binnenkort anders.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.