Na de aankondiging van een ontwikkelingsovereenkomst in juni 2020, geven Dow en Shell vandaag een update over de voortgang rond hun technologieprogramma om kraakfornuizen met stroom te verhitten. Deze technologie heeft de potentie de CO2-uitstoot van een van de kernprocessen van de chemische industrie aanzienlijk te verlagen.

De Nederlandse overheid heeft via MOOI-financiering (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie) een subsidie toegekend van € 3,5 miljoen aan dit programma van Dow en Shell. De bedrijven kondigen ook aan de krachten te bundelen met de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). De samenwerking tussen de vier partijen is erop gericht om de doelen op de korte en langere termijn sneller te behalen.

In het eerste jaar van de samenwerking hebben Dow en Shell de elektrificatieoplossingen voor de huidige stoomkrakers verder ontwikkeld, en hebben ze tegelijkertijd gewerkt aan baanbrekende ontwerpen van nieuwe geëlektrificeerde krakers op de langere termijn. Het doel is om de CO2-uitstoot te verlagen in lijn met de plannen van de bedrijven in 2030 en om uiterlijk in 2050 netto emissievrij te zijn, zoals vastgelegd in het Parijs-akkoord. Gezamenlijke teams in Nederland en de Verenigde Staten hebben hun expertise op het gebied van elektrisch ontwerp, metallurgie, koolwaterstoftechnologie en vloeistofdynamica ingezet om concepten te verfijnen, emissievoordelen te valideren, octrooien te ontwikkelen, de duurzaamheid van elektrische verhittingselementen aan te tonen en samen te werken met leveranciers van apparatuur.

De bedrijven onderzoeken nu de mogelijkheden voor de aanleg van een multi-megawatt proefinstallatie met potentiële opstart in 2025.

De twee nieuwe partijen hebben hetzelfde doel van een CO2-arme toekomst, en brengen verdere expertise in de samenwerking. TNO heeft diepgaande kennis van toepassingen voor warmteoverdracht bij hoge temperaturen en speelt een leidende rol bij het identificeren van industrieel-toepasbare innovatieve elektrische technologieën. TNO is een van de oprichters van het ultramoderne Fieldlab Industriële Elektrificatie (FLIE) in Rotterdam. Het ISPT is gericht op de systeemintegratie van voorkeursconcepten en koppelt de dynamiek van baanbrekende technologieën aan die van elektriciteit, warmte en infrastructuur in de chemische industrie in de energietransitie.

“Ons multidisciplinaire team heeft een sterke basis gelegd en heeft in het eerste jaar van ons lange-termijnplan aanzienlijke vooruitgang geboekt”, aldus Keith Cleason, Vice President Dow Olefins, Aromatics & Alternatives. “We zijn verheugd ISPT en TNO aan het gezamenlijke programma toe te voegen, omdat zij complementaire expertise inbrengen en hetzelfde streven delen om levensvatbare, CO2-arme technologieën online te brengen zodra dit haalbaar is.”

Thomas Casparie, Executive Vice President Shell Chemicals: “De financiering door de Nederlandse overheid is een blijk van vertrouwen in het potentieel van dit programma om de chemische industrie te helpen transformeren. De inspanning is een voorbeeld van echte samenwerking tussen bedrijven om sneller CO2-arm te worden, en het is geweldig om deze twee nieuwe partners aan boord te hebben.”

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?