
Maak kennis met: de Holland Hydrogen I
11 nov. 2021
English translation below
Shell wil op de Tweede Maasvlakte de grootste groene waterstoffabriek ter wereld bouwen. Op donderdag 11 november maakten Shell en architect Kraaijvanger het officiële ontwerp voor deze installatie bekend. De compacte fabriek is zo ontworpen dat het niet alleen in de omgeving opgaat, maar ook niet belastend is voor het milieu.
“Integendeel zelfs,” zegt Vincent van der Meulen, architect en projectleider bij Kraaijvanger. “Het water en de lucht die de fabriek bij de productie van groene waterstof gebruikt, worden zelfs gezuiverd voordat zij de fabriek verlaten. Een ‘zero-carbon footprint’ is het uitgangspunt.”
Herbruikbare materialen
Het is de bedoeling om de Holland Hydrogen I zo veel mogelijk te bouwen van herbruikbare bouwmaterialen, zoals duurzaam hout, ecovlaswol en plantaardige verf. Omgerekend 20 basketbalvelden aan zonnepanelen zullen worden verwerkt in de buitenkant van de waterstoffabriek. Eenmaal in bedrijf produceert Holland Hydrogen I tot wel 60 duizend ton aan groene waterstof per jaar.
De groene waterstoffabriek zal open zijn voor bezoekers. Informatieborden leggen uit hoe de groene waterstof wordt gemaakt en waar het naartoe gaat. “Holland Hydrogen I wordt waarschijnlijk in 2024 in gebruik genomen. En dat zal het echte startschot zijn voor de veelbelovende groene waterstofeconomie van Nederland,” aldus Lijs Groenendaal, Shells Business Opportunity Manager Holland Hydrogen.
Holland Hydrogen I
Titel: Holland Hydrogen I
Tijd: 04m40s
Beschrijving
Shell wil op de Tweede Maasvlakte de grootste groene waterstoffabriek ter wereld bouwen. Op woensdag 11 november maakten Shell en architect Kraaijvanger het officiële ontwerp voor deze installatie bekend.
[video]
Sfeerbeelden van de duinen, het strand en de wind turbines op de Tweede Maasvlakte.
[Tekst]
Holland Hydrogen I
[Video]
Beeld van de vier hoofdrolspelers.
[Voice-over Lijs]
We zijn samen met partners een waterstofhub aan het ontwikkelen, hier op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam.
Het concept van de fabriek is dat we elektronen die geproduceerd zijn in windmolenpark Hollandse Kust Noord gebruiken en groene waterstof produceren in deze faciliteit op de Maasvlakte.
[Voice-over Bas]
Voor de energietransitie zullen we hernieuwbare energie, groene waterstof, maar ook andere oplossingen nodig hebben.
Groene waterstof zal essentieel zijn voor het koolstofvrij maken van de industrie- en mobiliteitssectoren.
[Voice-over Lijs]
Deze fabriek zal 20 keer groter zijn dan wat we tot nu toe gebouwd hebben.
Waterstof is verschrikkelijk in trek op het moment.
Wanneer hij operationeel is zal dit de grootste bestaande fabriek zijn.
We hopen dat we de definitieve investeringsbeslissing begin 2022 kunnen nemen en dat we echt kunnen beginnen met het ontwikkelen van groene waterstof in de haven van Rotterdam.
Ik vind het fascinerend om iets nieuws te ontwikkelen, iets wat er nog niet is, iets binnen de energietransitie dat we nog niet ontwikkeld hebben.
Deze fabriek zal dus op windkracht gaan werken.
De wind waait niet elke dag, dus we moeten leren om te werken met deze tussenpozen, hoe dat te ontwikkelen en om waterstof te produceren voor onze klanten in de energietransitie.
Dat is fascinerend.
[Voice-over Bas]
In de eerste plaats zullen we een project van wereldklasse neerzetten hier op de Tweede Maasvlakte.
Dit zal een behoorlijk aantal banen creëren hier in de regio, in het Botlek-gebied.
Niet alleen voor aannemers, maar ook voor dienstverleners.
En na voltooiing van het project is er natuurlijk permanent personeel nodig om de fabriek te ondersteunen.
We zullen werken met partners in dit gebied, in de haven van Rotterdam.
De haven van Rotterdam zelf, maar ook Gasunie, waarmee we gezamenlijk de pijpleiding zullen ontwikkelen die onze fabriek met Shell's faciliteiten verderop in de haven gaat verbinden.
Tenslotte zullen we een fantastische bezoekerservaring hebben, waar mensen op bezoek kunnen komen in de fabriek om te leren over groene waterstof.
[Voice-over Mijke]
En wat gaan jullie precies bouwen?
[Voice-over Bas]
Op dit perceel van 4 hectare gaan we een nieuwe groene waterstoffabriek bouwen, die zal draaien op elektrolysetechnologie.
Maar het zal er compleet anders uitzien en voelen dan ouderwetse industrie.
We willen dat deze fabriek er echt anders uitziet, en om die reden werken we samen met Kraaijvanger om onze visie realiteit te maken.
[Voice-over Vincent]
We willen met het design een nieuw hoofdstuk in de energietransitie inzetten.
Het gaat om contrast. Het contrast tussen het landschap en een poëtische hightech faciliteit. Daar maken we ruimte voor.
En op de snede van dit contrast maken we een soort landschapskunst.
Dit zal het een plaats creëren die interessant is om te bezoeken voor dieren, planten en bezoekers.
[Voice-over]
Het design van de fabriek is erop gericht om een CO2-vrije voetafdruk te bewerkstelligen.
Er worden circulaire bouwmaterialen gebruikt.
We gaan het binnenkomende water en de lucht zuiveren voordat ze de fabriek verlaten.
We zullen een hightech faciliteit met het landschap balanceren, zodat dieren, planten en mensen niet weggejaagd worden.
[Voice-over Lijs]
Hoe past Holland Hydrogen I binnen het lokale ecosysteem?
[Voice-over Vincent]
Verrassend genoeg is er een best interessant ecosysteem binnen de haven van Rotterdam.
En we investeren in het ondersteunen van dat ecosysteem door te voorzien in voedsel, beschutting, en schoon water voor dieren en planten.
Hiermee helpen we de lokale biodiversiteit.
[Voice-over Lijs]
We zullen operationeel zijn tegen 2024.
Dan kunnen we echt beginnen met het produceren van groene waterstof voor onze klanten.
En dat zal echt de start zijn van de groene waterstofeconomie in Nederland.
English translation
Meet the Holland Hydrogen I
Shell wants to build the largest green hydrogen plant in the world near Rotterdam, on the Tweede Maasvlakte. On Thursday 11 November, Shell and Kraaijvanger architects announced the official design for this installation. It will be a compact factory, designed in such a way that it blends in with its surroundings and will not be harmful to the environment.
"On the contrary," says Vincent van der Meulen, architect and project leader at Kraaijvanger. "The water and air that the plant uses for the production of green hydrogen are purified before they leave the plant. A zero-carbon footprint is a main goal."
Reusable materials
Wherever possible reusable construction materials, such as sustainable wood, eco-flex wool and plant-based paint, will be used to give the Holland Hydrogen I its shape and function. Solar panels with a combined size equal to 20 basketball courts will be incorporated in the plant’s outside walls. Once operational, Holland Hydrogen I produces up to 60 thousand tonnes of green hydrogen a year.
The green hydrogen factory will be open to visitors. Information boards will explain how the green hydrogen is made and where it goes. "Holland Hydrogen I will likely commence production in 2024. And that will be the real launch for the promising green hydrogen economy of the Netherlands," says Lijs Groenendaal, Shell's Business Opportunity Manager Holland Hydrogen.
Meer Shell
Waterstof
Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2.
‘Hydrogen Holland I zet de waterstofeconomie in beweging’
Met de mogelijke bouw van waterstoffabriek Shell Hydrogen Holland I op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam wordt met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (noord) groene waterstof geproduceerd voor de industrie en transport. “Nog niemand ter wereld heeft dit op deze schaal gedaan”, aldus Lijs Groenendaal, algemeen manager van het project.
Elektrolyser
In een nieuw te bouwen waterstoffabriek in de Rotterdamse haven zou bij voorkeur met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (noord) groene waterstof geproduceerd kunnen worden voor de industrie en de transportsector.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.