Koen
“Ik stond wel voor een gewetensvraag: wil ik nog voor een bedrijf werken dat zo groot is in de olie-en gasindustrie? Of ga ik voor een, waarschijnlijk kleinere, partij werken die zich nu al volledig richt op hernieuwbare energie?”

Innovation Analyst – Shell Energy
Koen Shiffers (28) woont in Rotterdam en komt oorspronkelijk uit Limburg waar hij ook zijn voorliefde voor wielrennen heeft opgedaan. Afgelopen jaar heeft Koen zijn IT Graduate Programme bij Shell afgerond en moest hij een keuze maken voor zijn eerste echte baan.
Hoe helpt een IT’er bij het leveren van energie aan huishoudens?
“Een klant moet via de website een contract kunnen afsluiten, meterstanden kunnen doorgeven en, ondanks dat dat niet onze intentie is, het contract kunnen opzeggen. Hiervoor moet een volledige IT-infrastructuur worden gebouwd. Van de ‘voorkant’, dat wat de klant ziet, tot de ‘achterkant’, dat wat de functionaliteiten levert. In mijn rol ben ik de schakel die de requirements van het business team vertaalt naar zogenaamde IT-deliverables die door het technische IT-team kunnen worden ontwikkeld.”
Wat motiveert je om voor Shell te werken? En wat vinden je vrienden ervan?
“Shell is actief in een markt die relevanter is dan ooit tevoren. We staan als maatschappij voor de enorme uitdaging om de energietransitie werkelijkheid te laten worden. Hier kom ik elke dag mijn bed voor uit. Ik moet wel toegeven dat ik een half jaar geleden, aan het einde van mijn Graduate Programme, voor een gewetensvraag stond: wil ik nog voor een bedrijf werken dat zo groot is in de olie-en gasindustrie? Of ga ik voor een, waarschijnlijk kleinere, partij werken die zich nu al volledig richt op hernieuwbare energie? Al snel kwam ik tot de conclusie dat alleen multinationals zoals Shell de energieproblematiek op een mondiale schaal – in samenwerking met klanten, overheden en de samenleving als geheel – kunnen aanpakken. Shell is naar mijn mening onderdeel van de oplossing en daar draag ik graag aan bij. Niet al mijn vrienden zijn het hiermee eens, en dat mag ook.”
Doe je ook nog wat leuks naast je werk?
“Jazeker! Toen de coronapandemie uitbrak en thuiswerken de norm werd heb ik besloten meer te gaan sporten. Ik heb een nieuwe racefiets gekocht en probeer nu twee tot drie keer per week te fietsen. Het plan is om dit jaar de Marmotte (een Franse bergetappe van 174 km met 5.000 hoogtemeters) te gaan beklimmen. Ik kom oorspronkelijk uit Limburg, dus ik kan gelukkig bij mijn ouders af en toe alvast wat klimmetjes oefenen. Daarnaast vind ik uitgebreid koken erg leuk en spreek ik graag af met vrienden, zowel vrienden van nu uit Rotterdam als van vroeger uit Heerlen.”
Wat heb je vanuit huis meegekregen? Of moet ik zeggen Limburg?
“Poeh, een aantal dingen. Maar ik denk dat er voor mij twee uitsteken. Ten eerste dat wanneer je ergens aan begint je dat ook afmaakt. Natuurlijk kun je ergens uiteindelijk mee stoppen als het niet bij je past en je er geen plezier uit haalt, maar het is wel belangrijk dat je het hebt geprobeerd en niet te vroeg de handdoek in de ring gooit. Ten tweede, dat je jezelf niet te serieus moet nemen. Hard werken is belangrijk, maar je moet het allemaal wel in perspectief plaatsen. Zie er ook de lol van in! Dat maakt het een stuk makkelijker en leuker!”
Wat zou je andere mensen graag willen meegeven?
“Het klinkt cliché, maar: doe wat je leuk vindt! Het is zonde van je tijd om iets te doen waar je niet gelukkig van wordt, en meestal ben je er dan ook niet goed in. Ik moet toegeven dat dit een zoektocht is, ook voor mij, maar zolang je jezelf de vraag blijft stellen wordt het gaandeweg steeds duidelijker. Ik ben er, bijvoorbeeld, zo achter gekomen dat ik mij wil inzetten voor de energietransitie en dat ik mij thuis voel in een ondernemende omgeving zoals Shell Energy waar we met een klein team op een informele manier werken aan een tastbaar product.”

Koen

Koen

Koen
Gladys
“Het Nigeriaanse in mij heeft me geleerd nooit op te geven. Het Britse in mij heeft me geleerd om af en toe ook rust te nemen.”

Solar Business Development Analyst
Gladys Okosun (28) is in Nigeria geboren, in Engeland groot geworden en in Nederland gesetteld.
Je hebt in veel landen gewoond. Wat heeft je hier gebracht?
“Ik ben geboren in Lagos, Nigeria. Toen ik zes was besloten mijn ouders te verhuizen naar Engeland. South-East Londen om precies te zijn. Daar ben ik opgegroeid. Ik ben Economie gaan studeren aan de Universiteit van Southampton en heb toen drie jaar in Accounting gewerkt om erachter te komen dat dit toch niet mijn passie was. Het was me te technisch, terwijl ik meer een people person ben. Ik houd van tastbare dingen, dus besloot ik te herbezinnen op wat nu wel mijn passie was. Toen ben ik uitgekomen op vastgoed, lekker tastbaar! En dat betekende dat ik moest omscholen. Een van de weinige beschikbare opleidingen was een Master over vastgoed aan de Universiteit van Groningen. Dus daar ging ik met mijn koffertje, op naar Nederland. Ik vond er mijn eerste baan bij Shell op de Real Estate-afdeling en ben er niet meer weggegaan.”
Wauw, zo’n carrièreswitch maak je niet zomaar. Hoe heb je die stap durven zetten?
“Tijdens mijn studie overleed mijn moeder. Dat was een heftige periode. Ik heb toen geen pauze genomen. Ik ben doorgegaan met studeren en startte een zware baan in Accounting. Ik maakte lange dagen en moest ook nog eens examens voor de beroepsgroep afleggen. Ik voelde dat ik een pauze nodig had om over dingen na te denken. Ik heb in die periode veel gesproken met de beste vriendin van mijn moeder. Aunti noem ik haar. Ze heeft me aangemoedigd om die pauze te nemen. Alhoewel dat mega spannend was, was dat het zetje dat ik nodig had.”
Je bent een echte doorzetter, dat is duidelijk. Is dat ook iets dat je van huis uit hebt meegekregen?
“Jazeker. Mijn vader heeft me geleerd nooit op te geven. Hij zei me altijd dat ik, gezien mijn afkomst, drie keer zo hard moet werken dan anderen om mezelf te bewijzen. Hij heeft me ook geleerd mijn plek te claimen als dat nodig is. Het Nigeriaanse in mij heeft me dus geleerd nooit op te geven. Maar het Britse in mij heeft me geleerd om af en toe ook rust te nemen. The best of both worlds, als je het mij vraagt, haha.”
Wat was het moment dat je ervoor koos bij Shell te gaan werken?
“Na mijn opleiding in Groningen zocht ik naar banen in zowel Engeland als Nederland. Ik had niet naar banen bij Shell gekeken, maar het kwam op mijn pad via LinkedIn. Ik zag dat er een Graduate Programme was voor Real Estate. Wat grappig en bijzonder voor een energiebedrijf, dacht ik. De cultuur van het bedrijf sprak me erg aan. Het is de beste bedrijfscultuur die ik tot nu toe gezien heb: informeel, professioneel en een goede work-life balance. Een mooie bijkomstigheid was dat ik ook nog eens Engels kon spreken in mijn baan. Via het Graduate Programme heb ik de kans gekregen om na mijn eerste baan in Real Estate bij het Solar team te werken. Hier werk ik nu op commercieel gebied aan het ontwikkelen van nieuwe zonneparken. Weer iets totaal anders! Het heeft me laten zien aan wat voor ambitieuze energietransitieprojecten Shell werkt, die wellicht niet altijd even zichtbaar zijn.”
Gezien jouw levenservaring, wat wil je andere starters meegeven?
“Voel je nooit gevangen op een bepaald pad, praat met anderen en verbreed je horizon. Kijk maar naar mij. Je kunt altijd besluiten iets anders te gaan doen als dat beter voelt. En wat je daarvoor doet is nooit verspilde tijd en energie. Je bouwt met alles wat je doet vaardigheden op die je ook in andere banen kunt gebruiken: transferable skills. Kortom, je maakt nooit een verkeerde keuze.”

Gladys

Gladys

Gladys
Thomas
“In het buitenland ben je een stuk meer op jezelf aangewezen waardoor je een andere kant van je zelf leert kennen en gaat nadenken over wat voor jou echt belangrijk is”.

Commercial Analyst – Shell Hydrogen Netherlands
Thomas Lensvelt (28) komt uit een klein dorp vlakbij Breda en heeft tot nu toe in 6 verschillende landen gewoond. Voor hem persoonlijk leverde dat één van de belangrijkste leerervaringen op.
Je bent Commercieel Analist voor het waterstofteam in Nederland. Wat betekent dat?
“Goede vraag. Eigenlijk een aantal dingen. De afdeling kijkt naar de ontwikkeling van een waterstof business op mondiaal niveau binnen verschillende sectoren. Het team waar ik in zit richt zich specifiek op de mobiliteitssector in Nederland. Op dit moment ben ik de Business Opportunity Manager, een duur (Shell) woord voor projectleider, voor een waterstoftankstation die we gaan bouwen. Daarnaast doe ik onderzoek naar de mogelijkheden voor het gebruik van waterstof voor voertuigen die bijvoorbeeld worden gebruikt in de Rotterdamse haven en op de luchthaven Schiphol.”
Waarom doe je dit voor Shell en niet voor een ander bedrijf?
“Dan moeten we even terug in de tijd. Na het afronden van mijn master in 2018 wist ik eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen. Ik besloot een half jaar vrij te nemen om uit te zoeken waar ik in mijn carrière wilde beginnen. Door veel met mensen te praten en te reflecteren kwam ik tot de conclusie dat energie, en met name de energietransitie, mij het meeste aan ging. Ik vind het schitterend hoe de wereld in elkaar zit vanuit een natuurkundig en biologisch perspectief. Nu dreigt het mis te gaan en dat is eeuwig zonde...”
“Als student was ik erg kritisch op Shell. Een grote speler met veel slagkracht, maar de vraag die ik toen had was of ze die slagkracht ook juist inzetten. Toen ik met mensen bij Shell ging praten kreeg ik een heel ander beeld. Ondanks dat Shell nog veel stappen te maken heeft, werd het mij wel duidelijk dat de ambitie om een leidende rol te spelen in de energietransitie echt is en dat mensen met enorm veel passie en enthousiasme hier elke dag aan werken. In combinatie met de persoonlijke ontwikkelingskansen die het Graduate Programme biedt, trok mij dit over de streep om bij Shell aan de slag te gaan!”
Je familie is erg ondernemend en tijdens de 6 maanden na je master heb je ook als projectleider bij het bedrijf van je oom gewerkt dat kantoorpanden opknapt en inricht. Is het contrast met een groot bedrijf als Shell niet erg groot?
“Ja dat klopt. Toen ik bij mijn oom werkte kwam ik er achter dat het werken voor een familiebedrijf een extra drijfveer meebrengt omdat je voor het resultaat van je eigen familie werkt. Plus het werken met je familie is erg natuurlijk omdat je elkaar goed kent. Het is ook nog steeds mijn droom om een eigen bedrijf op te zetten, maar ik denk dat je eerst moet leren hoe een bedrijf echt werkt en Shell biedt mij die kans!”
Wat is het advies dat jij aan je leeftijdsgenoten zou willen geven?
“Voor mij zijn twee dingen heel belangrijk. Ten eerste, probeer zoveel mogelijk buitenlandervaring op te doen. Al is het jaren geleden, ik put nog steeds uit de ervaringen die ik op heb gedaan tijdens mijn ontwikkelingsproject in Kenia en mijn uitwisseling in Chili. In het buitenland ben je een stuk meer op jezelf aangewezen waardoor je een andere kant van jezelf leert kennen en na gaat denken wat voor jou belangrijk is. Dit is enorm waardevol! Ten tweede, bouw actief tijd in om te reflecteren. Het half jaar ‘pauze’ na mijn master heeft mij geholpen om uit te vinden wat ik wilde doen en waarom. Hierdoor heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om bij Shell te gaan werken. Maar dan niet het standaard Process Engineer pad te bewandelen, wat voor het Shell ‘systeem’ logisch is gezien mijn achtergrond, maar wat niet aansloot bij mijn persoonlijke wensen. Dat ik goed wist wat ik wilde maakte voor mij het verschil!”

Thomas

Thomas

Thomas
Dagmar
“Gelukkig word ik in de supermarkt nog wel naar mijn ID gevraagd wanneer ik een fles wijn wil kopen!”

Production Supervisor – Nederlandse Aardolie Maatschappij
Dagmar Eises (30) is een doorpakker met een leidinggevende functie in een technische mannenwereld op een productieplatform op de Noordzee. Ook is ze net 30 geworden.
Dagmar, wat doe jij in een mannenwereld op een productieplatform op de Noordzee?
“Ha – goede vraag! Soms kijken mensen mij inderdaad wel eens gek aan als ik vertel wat ik doe. Als Productie Supervisor bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een productiebedrijf van Shell en ExxonMobil, ben ik verantwoordelijk voor alle activiteiten op het AWG-platform op de Nederlandse Noordzee. Ik geef leiding aan de mensen die daar werken. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles op het platform in orde is zodat de gaswinning goed en veilig verloopt.”
Wat vind je er zo leuk aan?
“De spanning en het avontuur! Je gaat met de boot of helikopter naar het platform en bent daar dan voor 2 weken samen met het team midden op zee. De technische kant van het werk, dat ook aansluit bij wat ik heb geleerd tijdens mijn studie, maakt het uitdagend. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om mijn handen vies te maken en aan iets te werken waar resultaat snel zichtbaar is. Het is niet alleen maar hoogstaand werk, soms moet er ook gewoon een muur geschilderd worden en daar kan ik ook enorm van genieten! Het is 14 dagen lang hard werken maar hierna komt eigenlijk het allerleukste van mijn baan, de twee weken vrij. Voor corona ging ik deze weken graag op reis, maar nu heb ik een extra dik wetsuit gekocht en ben ik regelmatig met mijn surfplank op het strand te vinden!”
In een vorige baan scheen je met explosieven rond te lopen. Klopt dat?
“Ja, dat klopt. Voordat ik bij Shell begon heb ik eerst 2 jaar bij Schlumberger gewerkt. Simpel gezegd is dat een technische onderaannemer die veel grote projecten doet in de olie- en gasindustrie. Daar werkte ik als Engineer aan verschillende gasvelden. Eén van die dingen die ik toen deed was het schieten van perforaties in de liner (een ondergrondse leiding waardoor de olie of het gas vanuit het reservoir naar boven stroomt) met explosieven om de productie van bestaande putten te verbeteren. Een super tastbare rol waarin resultaat direct zichtbaar is. Nu, in mijn rol bij NAM, is er ook veel meer teamleiderschap bij komen kijken.”
Wat vinden je vrienden er van dat je voor NAM werkt?
“Wanneer ik op verjaardagen vertel over mijn werk wordt het niet altijd goed ontvangen. Ik stel mensen dan vaak de vraag hoe zij hun huis verwarmen of waarmee ze koken, om zo te laten zien dat aardgas voorlopig nog steeds een belangrijke rol heeft in de energiemix. Daarnaast geloof ik dat je veel (meer) impact kan hebben door van binnen uit voor verandering te zorgen in een bedrijf als Shell. Bij NAM werk ik bijvoorbeeld aan een project om het AWG-platform te elektrificeren zodat we geen gas meer hoeven te verbranden op het platform om elektriciteit op te wekken wat veel CO₂-uitstoot voorkomt.”
Wat zou jij je mede-leeftijdsgenoten willen meegeven?
“Doe iets wat je echt leuk vindt want het is heel belangrijk dat je er ook daadwerkelijk gelukkig van wordt. Daarnaast moet je achter je product kunnen staan, want anders kun je het niet verkopen naar jezelf en je omgeving, en zul je er niet al je passie en energie in kwijt kunnen.”
Voordat we je laten gaan: welk avontuur staat er nog op de planning?
“Mijn droom is om ooit astronaut te worden! Wie weet!”