Waarin verschilt diesel van benzine?

Diesel is, net als benzine, een mengsel van koolwaterstoffen. De twee brandstoffen zijn echter niet uitwisselbaar. In een motor vindt verbranding van brandstof plaats waardoor de zuigers in beweging komen. In een benzinemotor gebeurt het ontsteken met behulp van een vonk, opgewekt door bougies. In een dieselmotor komt de brandstof zelf tot ontbranding door compressie. Dat vereist een ander brandstofmengsel. Zelfontbrandbaarheid van diesel wordt aangegeven met het cetaangetal. De weerstand tegen zelfontbranding van een benzine wordt aangegeven met het octaangetal.

Het verschil tussen diesel en benzine

Ontmoet onze Experts van alledag: bloemisten, personal trainers, schilders, oma’s en snackbarhouders geven in hun eigen woorden uitleg over brandstoffen en technologie.

Bekijk de video

Shell V-Power Diesel

Shell V-Power Diesel is onze beste brandstof en kan het vermogen van uw motor tot 100% herstellen. Door de DYNAFLEX-technologie zorgt deze diesel voor betere motorprestaties.

Shell FuelSave Diesel

Shell FuelSave Diesel draagt bij aan een schonere motor en beschermt deze tegelijkertijd. Speciale toevoegingen zorgen voor het tegengaan van vuilafzettingen zodat de motor efficiënt blijft werken.

AdBlue

AdBlue is een in water oplosbare vloeistof, speciaal ontwikkeld om de uitlaatgassen te behandelen zodat voertuigen voldoen aan de emissienorm. Deze toevoeging zorgt ervoor dat de NOx-uitstoot in de SCR-katalysator wordt omgezet in stikstof en waterdamp.

B7 dieselbrandstof

Sinds 12 oktober 2018 zijn brandstoflabels zichtbaar op alle pompen en op de brandstofkleppen van nieuwe voertuigen binnen de Europese Unie. Deze stickers zijn speciaal ontworpen voor betere herkenbaarheid van de verschillende brandstofsoorten. Diesel krijgt de aanduiding B7, omdat deze brandstof tot maximaal 7% biodiesel bevat. Kortom, een nieuwe aanduiding, maar de samenstelling van diesel blijft onveranderd.

Wanneer is rijden op diesel goedkoper dan op benzine? 

Heb je je wel eens afgevraagd of overstappen op een ander soort brandstof, zoals diesel, voordeliger is? Omdat de wegenbelasting van dieselvoertuigen hoger is dan die van benzinevoertuigen, wordt op diesel overstappen aantrekkelijk als je jaarlijks een bovengemiddeld aantal kilometers maakt. Om een keuze te maken, dient je eerst het omslagpunt te berekenen: het punt waarop een dieselauto goedkoper zal zijn dan een benzineauto. Dit is afhankelijk van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, maar ook van het gewicht van de auto. Je kunt online verschillende rekentools vinden die je helpen het omslagpunt te berekenen.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DIESEL

ZIE OOK

Dieselprijs

Bekijk de actuele dieselprijs en de prijs van andere brandstoffen. Ontdek ook hoe brandstofprijzen worden opgebouwd. 

Shell brandstoffen

Bij Shell-tankstations heb je keuze uit verschillende soorten brandstof. We vertellen je hier graag meer over onze eigen producten, maar bijvoorbeeld ook over zaken als brandstofverbruik en brandstofprijzen.

Zo compenseer je CO2-uitstoot

Of je nu diesel of benzine tankt, wij bieden je als onze gast de mogelijkheid om rekening te houden met het klimaat. Je kunt op twee manieren CO₂-uitstoot compenseren bij Shell.