Bij CCS wordt de CO2 bij de schoorsteen afgevangen en vervolgens via een pijpleiding in lege gasvelden kilometers diep onder de zeebodem opgeslagen. Shell heeft de kennis, kent de bestaande technologieën en wil een actieve rol te spelen in het opslaan van CO2. Zo is er al sinds 2015 meer dan 8 miljoen ton CO2 opgeslagen in Canada, wordt nu een project gebouwd in Noorwegen en is Shell betrokken bij het Porthos-project in Rotterdam. Ook is Shell met meerder partners betrokken bij een nieuw CCS-project, genaamd Aramis.
Nederland is uitermate geschikt voor de opslag van CO2. Het land heeft veel lege gasvelden onder de Noordzee waarin de CO2 veilig kan worden opgeslagen. Ook zitten er veel fabrieken bij elkaar in bijvoorbeeld Rotterdam of Zeeland. Fabrieken die hun CO2-emissies omlaag willen brengen om de doelstellingen van 2030 te halen. Tussen deze fabrieken liggen er een hoop pijpleidingen om andere producten veilig en snel te transporteren. Een extra pijpleiding voor CO2 is relatief snel aangelegd. Deze mogelijkheden maken Nederland uniek in Europa.
Het investeren in hernieuwbare energie alleen is niet voldoende om de wereldwijde 1,5 graad Celsius-ambitie te bereiken. Om de doelstellingen van het Nationale Klimaatakkoord, het regeerakkoord en de Europese Green Deal te behalen zijn grote stappen nodig. Experts van over de hele wereld zijn het erover eens dat CCS nodig is om de klimaatdoelstellingen van het Akkoord van Parijs te kunnen halen. Ook het International Energy Agency bevestigde dat onlangs nog.