1. Wat is de rol van Shell in de productie van plastic?

Shell levert wereldwijd basischemicaliën aan producenten van kunststoffen.
De plastics Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) maakt Shell alleen via de - niet door Shell geleide - samenwerkingsverbanden CNOOC and Shell Petrochemicals Company Limited (CSPC ) in China en The Polyolefin Company Pte Ltd (TPC) in Singapore.
De komende jaren zal Shell wel de productie van PE herstarten met een nieuwe installatie in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Na het opstarten van de fabriek zal Shell een relatief kleine speler zijn met een geschat wereldwijd marktaandeel van rond de 1,2%.

2. Produceert Shell plastic in Nederland?

Nee, niet direct. De basischemicaliën uit de fabriek in Moerdijk, dienen voor de afnemers als grondstof voor de productie van een groot aantal alledaagse kunststofproducten. Denk daarbij aan auto-onderdelen, synthetische vezels, isolatiematerialen, latexverven en antivries.

3. Waarom hebben we plastic nodig?

Omdat kunststoffen naast nadelen ook heel veel voordelen met zich meebrengen op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en gemak. Kunststoffen helpen bovendien de levensstandaard, hygiëne en voedselveiligheid over de gehele wereld te verbeteren. Ze worden veel gebruikt in de gezondheidszorg, bouw, transport, elektronica, landbouw en sport. Denk aan televisies of smartphones, autobumpers of kinderzitjes, voetballen of hartkleppen.
Bij plastic denken veel mensen als eerste aan wegwerpverpakkingen, maar dat is slechts een deel van het hele plaatje. Kunststoffen worden ook gebruikt voor producten met een lange levensduur. Voorbeelden hiervan zijn leidingen, kozijnen, vliegtuigonderdelen en dakbedekking.
Kunststoffen hebben daarnaast als voordeel dat ze veel minder grondstoffen en een lagere CO₂-voetafdruk hebben dan andere materialen zoals glas, papier en metaal. Kunststofisolatie en lichtgewicht kunststof onderdelen in auto's of in vliegtuigen bijvoorbeeld, besparen energie en verminderen de uitstoot van CO₂. En kunststoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie door bijvoorbeeld de componenten in windturbines en zonnepanelen.

4. Aan welke initiatieven neemt Shell deel om het gebruik van plastic tegen te gaan?

Shell speelt een actieve rol bij het vinden van blijvende oplossingen voor het probleem van plastic zwerfafval. Hoewel plastic bijdraagt aan een verbetering van de levensstandaard, hygiëne en voedsel, hoort het per slot van rekening niet thuis in oceanen, rivieren of landschappen. Shell is medeoprichter van de Alliance To End Plastic Waste die de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar heeft toegezegd om een einde te maken aan plastic zwerfafval. Shell heeft daarnaast de ambitie om richting 2025 wereldwijd een miljoen ton plastic afval per jaar te gebruiken als grondstof in de eigen chemie-installaties. Dat is grofweg 50x de hoeveelheid plastic die jaarlijks in Nederland gebruikt wordt.

Plastic afval kan als bouwsteen worden gebruikt voor producten die de samenleving dagelijks gebruikt en nodig heeft.  Hergebruik is al begonnen in de Verenigde Staten. 
Meer informatie hierover is hier te vinden. Of lees meer over de activiteiten van Shell in de strijd tegen plastic zwerfafval.

5. Wat doet Shell zelf om het gebruik van plastic tegen te gaan?

Alle afzonderlijke bedrijfsonderdelen van Shell werken aan een vermindering van plastic afval. Enkele voorbeelden:

  • Shell-pompstations en hun klanten worden geholpen om het gebruik van plastic te verminderen of plastic opnieuw te gebruiken. Dit varieert van het stimuleren van het gebruik van herbruikbare bekers en zakken tot het omzetten van plastic afval in zogeheten ecostenen.
  • Shell Lubricants, het bedrijfsonderdeel dat motor- en industriële oliën maakt en verkoopt, vermindert, hergebruikt en recyclet verpakkingen en onderzoekt verschillende en duurzamere verpakkingsoplossingen.
  • Shell heeft ook een reeks activiteiten gestart om werknemers en onderaannemers te helpen bij het verminderen, hergebruiken en recyclen van plastic op kantoren over de gehele wereld.

6. Kan het maken van plastic, op termijn, door hergebruik een volledig gesloten kringloop worden?

Ja, het is mogelijk plastic grotendeels circulair te maken. Shell heeft de ambitie om richting 2025 wereldwijd jaarlijks 1 miljoen ton plastic afval te gebruiken als grondstof voor de eigen chemie-installaties.  

Meer over Shell en plastic

Plastic waste management and initiatives at Shell

Today Shell announced it has successfully made high-end chemicals using a liquid feedstock made from plastic waste.

Shell uses plastic waste to produce chemicals

Find out how Shell is taking an active role in finding solutions to the issue of unmanaged plastic waste.

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Shell gebruikt plastic afval om chemicaliën te produceren

Shell heeft met succes hoogwaardige chemicaliën geproduceerd met behulp van een vloeibare grondstof gemaakt van plastic afval. De techniek, die pyrolyse wordt genoemd, wordt beschouwd als een doorbraak voor moeilijk te recyclen kunststoffen 

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.