
De transformatie van Europa’s grootste haven
De Rotterdamse haven werd de grootste van Europa dankzij de gunstige ligging en door olie aangedreven scheepvaart en zwaar wegtransport. Maar vandaag de dag transformeert de haven zichzelf tot een knooppunt van schonere energie en industrie. Inside Energy laat zien hoe het met deze metamorfose gaat.
Door Michel Reinders op 28 mrt. 2022
Onder een blauwe winterlucht torent de Pioneering Spirit hoog boven me uit. Het is een gigantisch schip dat een boorplatform in één keer kan optillen. Slechts een paar honderd meter verder ligt een aantal van de grootste containerschepen ter wereld. Zij zijn indrukwekkend, evenals de olieopslagtanks die zo ver ik kan zien over de haven verspreid liggen.
De Pioneering Spirit is een 382-meter lange catamaran met kranen, die op open zee booreilanden en ander werktuig tot een gewicht van 48.000 ton kan optillen. Het ligt in de Rotterdamse haven, de grootste van het Europa, waar ik praat met Allard Castelein, de CEO van het Havenbedrijf Rotterdam. Castelein leidt een verandering die de haven voorop moet doen lopen wat betreft schonere energie voor de scheepvaart en zware industrie.
Hij weet uit eigen ervaring dat zo’n fundamentele verandering lastig is, maar ook grote mogelijkheden biedt. Toen hij 29 was, in de jaren 80, nam hij ontslag als assistent-chirurg bij het Erasmus medisch centrum in Rotterdam. Onervaren maar hongerig als hij was, vond hij een baan als oliehandelaar bij Shell.
“Het was spannend om mijn eigen weg te gaan”, zegt hij. “Vandaag, vele jaren later, voel ik die opwinding weer terwijl ik de haven door deze grote verandering leidt.”
Vraag naar schonere energie
Fossiele brandstoffen domineren nog steeds de scheepvaart en moderne havens, maar terwijl de wereld de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs probeert te halen, versnelt de vraag naar schonere brandstoffen.
Net als veel andere bedrijven en organisaties heeft het Havenbedrijf een doel gesteld om CO2-emissies te verlagen. In 2030 wil de haven, inclusief de bedrijven die op haar terrein gevestigd zijn, 55% minder CO2 uitstoten in vergelijking met 1990. In 2050 moet de haven netto nul uitstoot hebben.
Dit is een gigantische uitdaging. Olie is nog steeds verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de 470 miljoen ton aan grondstoffen en goederen die jaarlijks door de haven gaan.