Groep FSJ van School op de Berg uit Amersfoort

De winnende ideeën

Uit de 505 inzendingen werden drie teams gekozen, verdeeld over drie categorieën, die zich winnaars van deze editie mogen noemen.

  • Schoon water en sanitair: Het Squadfilter bedacht door leerlingen van De Marimba uit Purmerend is ontworpen om het relatieve schone water dat in het doucheputje verdwijnt op te vangen en te filteren. Op deze manier wordt waterverspilling tegengegaan. “De jury was unaniem in hun keuze om het Squadfilter aan te wijzen als winnaar. Met name het idee om ‘schoon’ water te hergebruiken vindt de Jury zeer inspirerend. Schoon water mag in Nederland dan mogelijk gezien worden als vanzelfsprekendheid, in de wereld is dat het wel een van de grootste problemen. Het hergebruiken van relatief schoon gebruikt douchewater is gewoon een goed idee! En het lijkt ons goed realiseerbaar, met name in nieuwbouwwoningen.” Verklaart, Bas Imming,  duurzaamheidsspecialist Gebouwen bij Shell Real Estate en jurylid in de categorie schoon water en sanitair.
  • Betaalbare en duurzame energie: Met ‘Green Chips’, een oplossing van leerlingen van School op de Berg uit Amersfoort, is energie opwekken makkelijker dan ooit. Door te wandelen met schoenen voorzien van slimme chips wek je energie op tijdens je wandeling die je later kunt gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.   “Green Chips is een origineel en zichtbaar idee. Via je eigen schoenen energie opwekken maakt dat iedereen er aan kan meedoen. Hiermee wordt ook voor iedereen duidelijk dat het hebben van voldoende schone energie niet vanzelfsprekend is en dat we er allemaal ons steentje aan moeten en kunnen bijdragen.” Aldus, Marlin Huygens, werkzaam binnen het Energietransitie team bij Shell en jurylid in de categorie betaalbare en duurzame energie.
  • Verantwoorde consumptie en productie: Met ‘Second Chance’ bedacht door Het Spectrum uit Rotterdam wordt de verspilling van voedsel tegengegaan door middel van een app waarop overschotten van maaltijden gedeeld en besteld kunnen worden. “Ik kan dit zo zien werken, zeker als er een goede app komt en een aantal mensen er hun schouders onder zetten. Echt een top idee!” Onderbouwt Paul de Hoog, Business Opportunity Manager bij Shell en jurylid in de categorie verantwoorde consumptie en productie.

Het NXplorers Junior onderwijsprogramma laat leerlingen uit groep 7 en 8 op een inspirerende en uitdagende manier kennis maken met het complexe en creatieve denken dat nodig is om positieve verandering teweeg te brengen. Sinds 2017 hebben ruim 190.000 leerlingen aan dit programma meegedaan en ook komend schooljaar wordt het lesprogramma aangeboden aan Nederlandse basisscholen. Het doel is kinderen te inspireren om hun talenten te ontwikkelen en oplossingen aan te dragen voor de Sustainable Development Goals met daarin vanaf komend schooljaar de focus op:  betaalbare en duurzame energie, industrie, innovatie & infrastructuur en duurzame steden & gemeenschappen.

Inschrijven voor volgend schooljaar kan via NXplorers. Het lespakket wordt na de zomervakantie verzonden.

 

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?