Frans Everts (1965) heeft de weg naar zijn nieuwe werkplek inmiddels gevonden. In rap tempo werkt hij zich in. Nog geen twee weken na zijn aantreden tekende hij, samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, voor de ambitie om de CO2-uitstoot van Shell in Nederland in 2030 met 3,9 megaton te verlagen ten opzichte van 2020. Dat betekent een verlaging van de uitstoot met bijna 60% in tien jaar tijd.

Het is een mijlpaal die prima past in de agenda van de nieuwe landendirecteur Nederland. Maar zijn ambities gaan verder dan dat. Als eerste wil hij aan de slag met de bouw van alle aangekondigde energietransitieprojecten, die een gezamenlijke investering van 6,5 miljard euro vergen.

“Wind op zee, bio-raffinaderij in Pernis, de fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en de elektrische snelladers op de tankstations”, somt hij snel op. “Dat zijn enorme plannen en die moeten we allemaal realiseren.”

Vooruitkijken

Daar houdt het volgens Everts niet mee op. “We moeten tegelijkertijd vooruitkijken. Hoe kunnen we verdere stappen zetten en hoe maken we hier een commercieel succes van? Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we én blijven investeren én een beetje inspiratie bieden aan de rest van de wereld.” 
Het moet er uiteindelijk toe leiden dat Shell over honderd jaar nog steeds in Nederland actief is, zo droomt Everts hardop. “Met hele andere activiteiten, producten en diensten natuurlijk. We moeten dus veranderen.”

Tegelijkertijd mag volgens de nieuwe president-directeur niet vergeten worden dat Shell naast de energie van morgen ook een rol heeft te spelen in het energiesysteem van vandaag. “We veranderen in rap tempo, maar energiezekerheid en betaalbaarheid spelen ook een rol. Daar hebben we oog voor. Uiteindelijk moet het wel betaalbaar blijven voor onze klanten.”
De kracht van Shell in het betaalbaar maken van nieuwe, schonere energie zit volgens Everts in het ontwikkelen van nieuwe technologie en het opschalen daarvan naar een industrieel niveau. “Daar zijn we bij Shell goed in.”

Buitenwereld

Dat de Nederlandse buitenwereld de inspanningen van Shell deels met scepsis ontvangt, brengt Everts niet uit het lood. “Je zult altijd mensen houden die kritiek op je hebben”, zegt hij. “Maar als je kijkt naar reputatie en of mensen je vertrouwen, dan zie je dat er eerder gekeken wordt naar wat je doet in plaats van wat je zegt. Dat geldt ook voor bedrijven. Ik heb daar als president-directeur een belangrijke rol in te spelen.”

Die rol neemt hij zeer serieus, leunend op de lessen die zijn ouders hem meegaven. Twee belangrijke lessen, zo geeft de in Groningen geboren bedrijfskundige aan. “De eerste is dat je het maximale uit je talenten moeten halen. Het maakt niet uit op welk gebied. Of het nou sport is of cultuur, of muziek of in het bedrijfsleven. Haal uit je talenten wat je hebt meegekregen. De tweede les is dat je ook wel een opdracht in het leven hebt. Leven is meer dan er alleen voor jezelf zijn. Het is misschien wat Calvinistisch maar het leven draait om meer dan je eigen geluk”.

Ambitie

Met die combinatie van ambitie en levenslessen weet Everts welke stappen hij de komende jaren met Shell in Nederland wil zetten. Uitgedaagd om nu al, voor over vele jaren, de tekst voor zijn afscheidsbrief als president-directeur te schrijven, zegt hij: “dat we echt kunnen zeggen dat we het Groningen-hoofdstuk goed hebben afgesloten. Dat was natuurlijk in eerste instantie een zegen voor Nederland die vervolgens op een soort nachtmerrie is uitgedraaid. Ik ga me inzetten om dat met overheid en Groningers goed te kunnen afsluiten.”

Daarnaast is er in die vooruitgedachte brief natuurlijk ook vol aandacht voor de energietransitie. Dat Shell in Nederland is doorgegaan met het bouwen en plannen van projecten, bijvoorbeeld. “Dat onze eigen fabrieken op koers liggen voor de doelstellingen van 2030 en dus per saldo 60% minder CO₂ uitstoten”, zegt Everts. “En dat we ook onze eigen klanten geholpen hebben met producten die schoner zijn. Dat we echt kunnen laten zien hoe de toekomst met minder uitstoot van CO₂ eruit komt te zien. Niet alleen op papier of in power points maar dat we de eerste echte waardeketens hebben. Dat we op een schonere manier produceren, meebouwen aan markten om schonere producten aan te bieden aan consumenten en bedrijven.”

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Frans Everts nieuwe president-directeur Shell Nederland

Frans Everts treedt per 1 april aan als president-directeur van Shell Nederland. Hij neemt de functie over van Marjan van Loon, die Shell Nederland sinds 1 januari 2016 leidde. 

Shell maakt afspraken met overheid om uitstoot versneld te verlagen

Shell wil in Nederland in 2030 3,9 megaton minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2020. Dit is opgenomen in een intentieverklaring die vandaag door de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Shell is ondertekend als onderdeel van de zogenoemde Maatwerkafspraken.