.jpeg?imwidth=960)
Marjan van Loon over zeven jaar aan de top: “Doe waarvan je droomt”
Marjan van Loon viel bij haar aantreden in 2016 als president-directeur van Shell Nederland meteen op. Vrouw, gewone mensentaal met Brabants accent en ook nog goedlachs. Drie dingen die niet veel Nederlanders meteen met Shell associëren. Een terugblik op zeven bewogen jaren.
Door Rob van 't Wel op 27 mrt. 2023
Ze was de eerste vrouw op die functie en waarschijnlijk ook meteen de langstzittende president-directeur uit de geschiedenis. “Ik wist niet precies wat het was, maar het leek zo leuk”, zegt Marjan van Loon lachend, terugkijkend op haar sollicitatie zeven jaar geleden. Per 1 april zwaait ze af, ondanks goede redenen om langer aan te blijven.
“Kom uit je comfortzone en doe waar je van droomt. Dat is wel een beetje de rode draad van mijn leven”, zegt ze vol overtuiging. En dus wacht de zorgvuldig geprepareerde oude VW-kampeerbus om nieuwe wegen te ontdekken. Haar saxofoon gaat mee op reis. ”De kinderen zijn de deur uit, kleinkinderen zijn er nog niet en financieel kan het”, somt ze op. “Dit is het moment en wat daarna komt, dat zien we dan wel. Dat beslis ik zelf.”
In 2016 trad je aan als president-directeur van Shell Nederland. Waarom wil iemand landendirecteur worden in een land waar Shell regelmatig stevig onder vuur ligt?
“Dan moet je eigenlijk terug in mijn loopbaan. Ik zat destijds in Azië in een team dat zich bezighield met vloeibaar gas (LNG). In dat team zat ook de landendirecteur van Australië. Hij vertelde over zijn werk en hoe hij zowel heel operationeel bezig was als heel druk met algemene zaken als arbeidsmarkt en politiek. Ik luisterde met extra interesse omdat ik ook in Australië had gewoond en gewerkt. Zijn werk leek me reuzeleuk. Sinds die tijd antwoordde ik op de vraag wat voor een functie ik later nog eens wilde hebben: landendirecteur.
Dat zei ik, terug in Nederland, ook een keertje tegen Dick Benschop, die toen president-directeur Shell Nederland was. Zo is het balletje gaan rollen.”
Wat waren de ambities, de doelen?
“Dat was vanaf het begin eigenlijk al duidelijk, mede door de gesprekken met toenmalig Shell-CEO Ben van Beurden. Er lagen meteen twee hele duidelijke prioriteiten op tafel. De eerste daarvan was de problematiek rond de gaswinning in Groningen. Ga uitzoeken wat er speelt, waarom het alleen maar erger lijkt te worden en waar oplossingen zouden kunnen liggen, zo luidde de opdracht.