Plastic

"Met de innovatieve technologie van BlueAlp en de omvang en ervaring van Shell kunnen we de technologie voor het hergebruik van plastic afval vooruit helpen. Zo kan Shell voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar duurzame chemicaliën. Deze samenwerking is een van de belangrijke stappen die Shell neemt om onze ambitie te realiseren om uiterlijk in 2025 één miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken in onze chemiefabrieken wereldwijd,'' aldus Robin Mooldijk, Executive Vice President van Shell Chemicals and Products.

"We werken ook samen in de hele keten om onze klanten hoogwaardige circulaire producten te kunnen blijven leveren, waaronder de samenwerking met industriepartners om de infrastructuur te ontwikkelen die nodig is om plastic afval te verzamelen en te sorteren."

Shell en BlueAlp richten een joint-venture op voor de bouw van twee nieuwe conversie-installaties in Nederland naar aanleiding van deze overeenkomst. Verwacht wordt dat deze meer dan 30 kiloton plastic afval per jaar zullen kunnen verwerken. De installaties moeten in 2023 operationeel zijn en zullen alle pyrolyse-olie als grondstof leveren aan de krakers van Shell in Moerdijk en Duitsland. Shell onderzoekt ook of licenties kunnen worden verleend voor nog eens twee installaties in Azië die kunnen worden ingezet voor de bevoorrading van het Shell Energy and Chemicals Park Singapore.

"BlueAlp heeft als doel plastic afval efficiënt om te zetten in een bruikbaar en economisch product. We hebben een opwindende en innovatieve technologie ontwikkeld. Met Shell als strategische partner denk ik dat BlueAlp een geweldige kans heeft om uit te groeien tot een wereldleider in de pyrolyse markt,” zegt Chris van der Ree, CTO van BlueAlp. "We concentreren ons in eerste instantie op het verhogen van de huidige verwerkingscapaciteit van de technologie en vervolgens op het in licentie geven van onze technologie aan derden. Ik verwacht dat dit wereldwijd zal helpen om moeilijk te recyclen plastic afval beter te gebruiken."

De technologie van BlueAlp is al op commerciële schaal ontwikkeld. Het Shell-technologieteam in Amsterdam gaat nu met BlueAlp samenwerken om de technologie verder te verbeteren en op te schalen om nog grotere hoeveelheden plastic afval te kunnen recyclen. De productie van grotere hoeveelheden pyrolyse-olie wordt bijvoorbeeld belemmerd door de ongelijkmatige zuiverheid van de grondstoffen. Shell is van plan eigen technologie in te zetten om de zuiverheid van pyrolyse-olie in Shells installaties te verbeteren. Deze technologische ontwikkelingen zijn van cruciaal belang voor het bereiken van circulariteit door moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in duurzame chemicaliën.

Shell is nu beter in staat om meer klanten te ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Deze aankondiging volgt op een succesvolle proef met het gebruik van pyrolyse-olie in de petrochemische fabriek van Moerdijk die in augustus 2021 werd afgerond; en sinds november 2019 wordt in het petrochemische complex Norco van Shell in de VS in toenemende mate gebruikgemaakt van gerecyclede grondstoffen.

Andere aandeelhouders van BlueAlp zijn: het familiebedrijf Mourik, Rumali en Den Hartog en het Belgische Renasci.

Meer Shell

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Op Moerdijk worden grote stappen gezet naar een duurzame toekomst, onder meer met de bouw van een fabriek voor chemische recycling. Daarmee kan plastic pas echt worden hergebruikt, dankzij circulaire chemie.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Over Shell Moerdijk

Shell Moerdijk, locatie, veiligheid en milieu, producten en de general manager.