Een grote hijsbok tilde de fornuismodules met uiterste precisie uit het scheepsruim en zette deze veilig op het Shell-terrein neer. In totaal waren negen van dit soort grote transporten nodig om het schip te legen. Dank ook aan onze partners Technip en Mammoet die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het transport.

Dalend energieverbruik

De investering in de nieuwe fornuizen maakt Shell in Moerdijk efficiënter en zorgt, wanneer het project eenmaal is afgerond, voor een verlaging van 10 procent van de CO2-uitstoot van de hele locatie. Deze energieverbetering staat gelijk aan de totale energiebehoefte van een stad als Den Bosch.

Aangezicht

De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek. Deze kraakinstallatie ‘knipt’ en scheidt met behulp van hoge temperaturen grotere en kleinere molecuulketens. De basischemicaliën die de fabriek maakt, zijn terug te vinden in ontelbare (eind)producten zoals bijvoorbeeld lichtgewicht plastics, zepen, isolatiemateriaal, ontsmettingsmaterialen, matrassen, fietsbanden en sportschoenen.
De in 1972 gebouwde fornuizen vormen de krachtbron voor het kraakproces. De 16 oudste fornuizen zullen gefaseerd worden gemoderniseerd en vervangen door 8 nieuwe, die gezamenlijk dezelfde capaciteit hebben als hun voorgangers. Het aantal schoorstenen van het complex zal door dit project dalen van 10 naar 6. Door de toekomstige verandering van het aangezicht van de fabriek en van Shell Chemicals Park Moerdijk als geheel heet dit project Skyline.

In 2025 is het project naar verwachting afgerond. Behalve project Skyline heeft Moerdijk meer plannen om de CO2-emissie te verlagen, want ze is op weg naar netto nul uitstoot. Daarnaast investeert Shell Chemicals Park Moerdijk in circulaire plastics.

Shell Chemicals Park Moerdijk is een van de grootste chemiecomplexen van Europa. Op het terrein werken ongeveer 850 mensen. Bij onderhoudsingrepen of grote projecten kan het aantal werknemers daarvan een veelvoud zijn.

Meer Shell

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Op Moerdijk worden grote stappen gezet naar een duurzame toekomst, onder meer met de bouw van een fabriek voor chemische recycling. Daarmee kan plastic pas echt worden hergebruikt, dankzij circulaire chemie.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.