Een loopbaan op basis van wat je nog kunt

Cara was net vier dagen op zakenreis toen ze plotseling ziek werd. De symptomen stelden de artsen voor een raadsel. Na maanden bleek de oorzaak een uitermate zeldzame schimmel te zijn. Maar toen was het al te laat. De schimmel had zich door Cara’s hele lichaam verspreid en uitgebreide schade aan haar interne organen toegebracht. Ook was ze aan één oog blind geraakt. Cara was twee jaar lang ziek en werd 14 keer geopereerd. Dit vergde allemaal enorm veel van haar en heeft grote invloed gehad op haar kijk op het leven, zowel op het werk als privé.

Kleine overwinningen

Naast de lichamelijke belasting heeft deze ervaring volgens Cara ook haar geestelijke gezondheid zwaar onder druk gezet. “Ik was alle zelfvertrouwen kwijt,” zegt ze. “Ik dacht, als ik maar de helft van mijn gezichtsvermogen van voorheen terugkrijg, ziet men mij misschien ook maar als half de persoon die ik ooit was.” Maar, zegt ze, deze moeilijke tijd was makkelijker door te komen dankzij de steun van haar familie, vrienden en collega’s bij Shell. “Ze belden of kwamen op bezoek, en stuurden me elke week wel brieven, kaarten en bossen bloemen. Ze zagen me niet alleen als collega, maar ook als mens, en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat was voor mijn herstel en re-integratie.” Uiteindelijk is ze sterker en veerkrachtiger uit deze ervaring gekomen en kon ze weer fulltime aan het werk in Den Haag, met net zo veel vertrouwen en ambities als altijd.

Het enige juiste

Haar huidige rol als leider van het Continuous Improvement-team is nieuw binnen de Downstream IT-functie van Shell. Volgens Cara past deze rol perfect bij haar vaardigheden – het team wist het eerste jaar USD 51 miljoen aan waarde toe te voegen aan het bedrijf. En haar re-integratie was niet alleen een nieuw begin van haar loopbaan, maar heeft haar ook geïnspireerd om anderen in gelijksoortige omstandigheden te helpen. “Ik wilde mijn persoonlijke ervaring omzetten in iets positiefs voor anderen,” legt ze uit. Cara werd vice-voorzitter van het Shell enABLE-netwerk voor mensen met een beperking in Nederland. “Bij enABLE praten we liever niet over beperkingen, maar over mogelijkheden. We willen de steun bieden die de mensen nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. En niet omdat we ons aan regels moeten houden of een lijstje willen afwerken, maar omdat het het enige juiste is!”

Cara kwam ook met een voorstel om de toegankelijkheid van de werkplekken bij Shell te verbeteren, met name door middel van IT-diensten en -oplossingen. Haar voorstel is gebruikt voor de invoering binnen heel Shell van een initiatief dat de manier waarop medewerkers met een beperking worden ondersteund radicaal zal veranderen. “Alle kernfuncties bij Shell werken daaraan samen, zodat alle mensen, ongeacht hun verschillen, elke dag optimaal productief kunnen zijn.”

Meer onder Carrières

Diverse culturen samenbrengen

Onze 60 actieve netwerken voor werknemers in zo'n 22 landen bestaan uit 155 nationaliteiten die voor ons in 70 landen werkzaam zijn.

Women's perspective

Inspirerende vrouwen met technische en niet-technische carrieres in management of specialisaties. Benut al je talenten en ontwikkelje optimaal.