Op de Timewise 2014 Power Part Time List staan zowel mannelijke als vrouwelijke ingenieurs, advocaten, ondernemers en accountants. De lijst toont aan dat succes niet afhangt van een vijfdaagse werkwerk. De leiders op deze lijst zijn gekozen op grond van de belangrijkste beoordelingscriteria: senioriteit, inspiratie en opmerkelijk succes in hun parttimefunctie. 

En dat is precies waar Maggie van’t Hoff de verpersoonlijking van is. Ze werkt vier dagen per week en geeft leiding aan de IT Strategy, Delivery en Operations van Shell Retail – een functie die meer dan 45.000 retaillocaties in tachtig landen omspant. 

Ze is verantwoordelijk voor het verbeteren van de klantervaring via technische innovaties en beheert een budget van honderden miljoenen dollars. Ook voert ze een investeringsprogramma uit dat op ieder moment meer dan vijftig projecten omvat. Bij dit alles stuurt ze een team van 300 medewerkers en leveranciers aan.

Flexibiliteit voor succes

Na de geboorte van haar derde kind in 2009 begon Maggie flexibel te werken. “Ik vond dat ik wat meer tijd nodig had omdat het met drie kinderen lastiger werd een balans te vinden tussen werk en privé. Mijn man Graham, die ook voor Shell werkt als Executive Vice President voor Chemicals, steunde mij in mijn besluit. Met mijn lijnmanager had ik een openhartig gesprek over vier dagen per week werken en hij stond er echt voor open. 

“Ik stelde een proefperiode voor om er zeker van te zijn dat het voor ons beiden werkte. Ook was ik duidelijk over het feit dat ik vrijdags vrij wilde. Voor mij was het belangrijk een bepaalde structuur te hebben”, aldus Maggie.

Prioriteiten stellen en toezeggingen nakomen

Sinds ze vier dagen per week is gaan werken, heeft Maggie twee keer promotie gemaakt. “Ik heb gesolliciteerd op functies omdat ik wist dat ik het kon doen in de tijd die voor mij beschikbaar was. Om promotie te maken is het ook belangrijk dat je je toezeggingen nakomt. Je moet laten zien dat je bekwaam bent en het werk aankunt, ongeacht het aantal uur dat je per week werkt. 

“Als er vanaf het begin een tweezijdige overeenkomst is, werkt flexibiliteit heel goed. Maar het is belangrijk effectief prioriteiten te stellen en duidelijk je grenzen aan te geven. Het is een voortdurende afweging van wanneer kies ik voor virtueel of anders werken dan mijn collega's”, legt ze uit.

Maggie geeft toe dat mensen het soms lastig vinden dat ze er vrijdags niet is, maar ze staan er nog altijd positief tegenover. “In zekere zin moeten zij ook flexibel zijn. Als iemand op vrijdag wil vergaderen, proberen we dat altijd in te passen in de vier dagen die ik wel kan.” 

Een enkele keer moet ze op vrijdag werken, meestal wanneer ze op zakenreis moet. “Het gebeurt vrijwel nooit, maar als het gebeurt, hebben mijn kinderen er begrip voor. Ik maak er een prioriteit van dingen met hen op een vrijdag te plannen, zonder de steun van een kinderjuf of hulp. Mijn aandacht moet uitgaan naar thuis”, zegt ze.

Wil je parttime werken?

Maggie draagt parttime werken een warm hart toe, al geeft ze toe dat het misschien niet voor elke functie geschikt is. “Ik moet laten zien dat flexibel werk kan werken. Mijn advies aan anderen is duidelijk te zijn over je verwachtingen en toezeggingen voordat je parttime werk met je leidinggevende gaat bespreken. En daarna moet je vasthouden aan je uitgangspunten. 

“Je kunt niet zeggen dat je vrijdags niet werkt en vervolgens je e-mails lezen of aan het werk gaan zodra de kinderen naar school zijn. Het scheiden van werk en privé is heel belangrijk en Shell heeft mij altijd gesteund om dat te realiseren. Als je moet afzeggen voor een vergadering, geef dan een reden op. In deze tijd kan iedereen op zijn of haar eigen flexibele manier werken en bedrijven die dit inzien en ondersteunen zullen meer talent behouden en ontwikkelen. Ik ken collega's die 's avonds laat doorwerken om overdag bij hun kinderen te zijn.”

Hoe slaagt zij er dan in haar takenlijst af te vinken? “Ik heb de hulp en ondersteuning van een geweldig team. Als hogere leidinggevende moet ik ze mogelijkheden bieden en focussen op de topprioriteiten – hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Je moet je teamleden hun werk laten doen en je er alleen mee bemoeien als dat echt nodig is.”

Ook in Professionals

Vacatures zoeken voor professionals

Bekijk de carrièremogelijkheden bij Shell en ontdek hoe je iets voor de maatschappij kunt betekenen.

Waarom Shell?

Kom werken bij een opmerkelijk team dat zich geheel richt op de ontwikkeling van energiebronnen die nodig zijn om vooruitgang een nieuwe impuls te geven.