interior of an engine

Hoe werkt een benzinemotor?

Een benzinemotor is, net als een dieselmotor, een verbrandingsmotor. In de motor wordt een benzine-luchtmengsel ontstoken waardoor druk ontstaat en de zuigers in beweging komen. Deze ontsteking vindt plaats met behulp van een vonk, opgewekt door bougies. De ‘klopvastheid’ van benzine is de mate waarin het brandstofluchtmengsel kan worden samengeperst zonder tot zelfontbranding te komen. Deze weerstand tegen zelfontbranding wordt aangegeven met het ‘octaangetal’. 

Het verschil tussen diesel en benzine

Ontmoet onze Experts van alledag: bloemisten, personal trainers, schilders, oma’s en snackbarhouders geven in hun eigen woorden uitleg over brandstoffen en technologie.

Bekijk de video

ONZE PRODUCTEN

Euro 95 en Super 98

Euro 95 en Superplus 98 zijn bekende benzinesoorten in Nederland. Bij Shell heeft Euro 95 benzine de merknaam Shell FuelSave Euro 95. Tevens leveren wij Shell V-Power Benzine met een octaangetal van minimaal 98. Beide brandstoffen zijn speciaal ontwikkeld om je motor te beschermen met behulp van wrijvingsverminderende en reinigende moleculen.

E10 benzine

E10 benzine is een aanduiding voor benzine die maximaal 10% bio-ethanol bevat. Bio-ethanol is een alcohol die duurzaam wordt geproduceerd uit biomassa. De E10 brandstof die Shell verkoopt is Shell FuelSave Euro 95. Shell V-Power Benzine heeft het label E5 en bevat geen bio-ethanol.

Shell V-Power

Shell V-Power onze beste brandstof ooit.* Shell V-Power reinigt nu voor 100% de belangrijkste motoronderdelen.*

Welk type benzine moet ik gebruiken?

Als je gaat tanken, dan vind je aan de pomp benzine met verschillende octaangetallen (soms ten onrechte octaangehalte genoemd). Voor het octaangetal zie je vaak de afkorting RON staan: het Research Octane Number. De meest gebruikelijke benzines zijn 'RON 95' en 'RON 98'. Welk type brandstof geschikt is voor jouw auto is afhankelijk van de octaanbehoefte van de motor, zoals opgegeven door de fabrikant. Tegenwoordig zijn vrijwel alle benzineauto’s voorzien van een motormanagementsysteem, dat tijdens de verbranding controleert of er benzine met RON 95 (reguliere Euro 95) of RON 98 (Shell V-Power Benzine) is getankt. Zo maakt de motor optimaal gebruik van het beschikbare octaangetal en levert Shell V-Power Benzine betere prestaties. Is je auto geschikt voor Euro 95 dan kun je ook altijd Shell V-Power Benzine tanken.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER BENZINE

ZIE OOK

CEN-labels

Met de Europese brandstofstickers, ook wel CEN-labels genoemd, herken je overal in de Europese Unie gemakkelijk de juiste brandstofsoort voor je voertuig.

Shell motoroliën en smeermiddelen

Shell is de grootste leverancier van toonaangevende smeermiddelen ter wereld. Het gebruik van de juiste olie is van essentieel belang. Bekijk de verschillende soorten smeermiddelen en gebruik ons LubeMatch-programma om de juiste olie te vinden. 

Brandstofprijzen

Onze brandstoffen zijn competitief geprijsd, maar hoe komen onze brandstofprijzen eigenlijk tot stand? Ontdek het zelf en bekijk de actuele benzine- en dieselprijzen aan de Shell-pomp.