Shell Cariphalte Racetrack voor Circuit Zandvoort
10 sep. 2020
De complexe racebaan van Zandvoort is bij velen bekend en favoriet, maar asfalt ontwikkelen voor deze racebaan is een grote uitdaging. Je hebt de juiste aggregaten, asfaltmix en ontwerpen nodig die veiligheid én kwaliteit garandeert.
Begin 2020 is begonnen met de renovatie van het Circuit Zandvoort. Samen met onze partner KWS maakte Shell Bitumen deel uit van dit project als leverancier van het asfaltmengsel. Voor dit project is Shell Cariphalte Racetrack geleverd, een hoge prestatie polymeer aangepast bitumen speciaal ontwikkeld voor racecircuits. De Cariphalte serie van hoogwaardige bitumen werd 50 jaar geleden ontwikkeld en de Racetrack variant is inmiddels een maatstaf voor circuits over de hele wereld omdat het zich kan aanpassen aan complexe technische eisen. Mid 2020 is het Zandvoortse circuit getest en klaar voor gebruik.
De juiste bitumenoplossing voor top-performance asfalt
Title: De juiste bitumenoplossing voor top-performance
Duur: 04:00
Beschrijving:
Deze video gaat over de succesvolle samenwerking tussen Shell Bitumen, KWS Infra en het Circuit Zandvoort. In korte tijd is een kwalitatief hoogstaand project afgeleverd.
Transcript
Succesvolle partnerschappen voor een top prestatie.
[Achtergrondmuziek speelt]
De video begint met opbeurende muziek , ondersteund door audio van raceauto's.
[Tekst wordt weergegeven]
Asfalt is het belangrijkste voor een bestuurder. Omdat je kunt vertrouwen
op het asfalt voor de grip die je nodig hebt om te racen.
[Videobeelden]
Beelden van asfalt, gecombineerd met snelle raceauto's en asfalt.
[Tekst wordt weergegeven]
Mijn naam is Niek Oude Luttikhuis,
Track Manager op het Circuit Zandvoort.
[Tekst wordt weergegeven]
Track Manager Circuit Zandvoort, Niek Oude Luttikhuis
[Videobeelden]
Niek stapt in de auto en rijdt rond op het circuit.
[Videobeelden]
Drone overzicht van Circuit Zandvoort
[Tekst wordt weergegeven]
Dit is een uniek circuit.
Het is hier al sinds de jaren '40.
[Achtergrond muziek speelt]
Oud radiogeluid gesproken op Zandvoort tijdens een klassieke race.
[Videobeelden]
Historische Zandvoort-beelden, trofeeën en foto's
[Tekst wordt weergegeven]
Voor het circuit kwam een grote kans voorbij. We hadden een groot evenement, en daarom moesten we het circuit veranderen.
[Videobeelden]
Camerafoto's van de zijkant van een raceauto die in hoog tempo over het circuit rijden.
[Tekst wordt weergegeven]
Het asfalt moest uniek zijn. We hebben diverse verhogingen op het circuit. Het moest zodanig gemaakt worden, dat het kon worden toegepast in verhoogde bochten. En het was heel belangrijk voor ons dat we een bitumen hadden
[Achtergrond muziek speelt]
Geluidseffecten van koude wind dat over land glijdt.
[Tekst wordt weergegeven]
die werkte in dit klimaat. We hebben ijskoude winters, hete zomers, veel vocht hier. Al deze combinaties zijn dus erg belangrijk voor ons.
[Videobeelden]
Binnen schot van het gezicht van Niek terwijl hij rijdt op het circuit meer vertelt over het asfalt.
[Tekst wordt weergegeven]
De laatste bocht is mijn favoriete bocht, want hier heb je het maximale gripniveau van het asfalt nodig, en met de verhoofde bocht kun je gemakkelijk door deze bocht vliegen. En daarom is het zo geweldig en zo leuk om op dit nieuwe circuit te rijden.
[Videobeelden]
Snelle race shots
[Tekst dislays]
Consistentie van het bitumen in het asfalt is erg belangrijk. Consistentie, consistentie, consistentie. En daarom moet je vertrouwen op partners, zoals Shell.
[Videobeelden]
Max Moerke verschijnt, interview shots en wandelen op de rails.
[Tekst wordt weergegeven]
Projectmanager KWS (Een Volkerwessels Bedrijf), Max Moerke
[Tekst wordt weergegeven]
Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. Je kan een constructie als deze alleen bereiken met teamwork. En daarom moet je vertrouwen op partners, zoals Shell.
[Videobeelden]
Dronebeelden van het bestraten van het circuit door KWS
[Tekst wordt weergegeven]
Alles is op maat gemaakt, handgemaakt. De mineralen zijn op maat gemaakt. Het bitumen is op maat gemaakt. De bochten hier, die we hebben gebouwd, zijn op maat gemaakt. Dus moesten we iedereen op één lijn brengen om dit op maat gemaakte circuit te bouwen. En daarom is het heel anders.
[Videobeelden]
Interviewshots van Melanie Zeeuw van der Laan
[Tekst wordt weergegeven]
Marketing Manager Shell Bitumen, Melanie Zeeuw van der Laan
[Tekst wordt weergegeven]
Wat ik erg waardeer aan KWS is: deze momenten waarop we bij elkaar komen en we denken echt na over de problemen in de samenleving waar onze eindklanten mee te maken hebben.
[Videobeelden]
Melanie en Jan lopen in de buurt van de baan en praten.
[Tekst wordt weergegeven]
En als we al die collega's bij elkaar hebben, met zoveel vertrouwen, beseffen we dat we zoveel kunnen doen.
[Videobeelden]
Racebeelden, Jan de Boer ’ verschijnt in beeld
[Tekst wordt weergegeven]
Directeur KWS (Een Volkerwessels Company), Jan de Boer
[Tekst wordt weergegeven]
We hebben partners nodig. We hebben specialisten nodig. We moeten alle mogelijke kennis combineren om het best mogelijke product te maken.
[Videobeelden]
Schot van verhoogde draai in Zandvoort. Interview schot van Melanie verschijnt.
[Videobeelden]
Top-down drone beelden van start op Circuit Zandvoort terwijl auto's passeren
[Tekst wordt weergegeven]
We hebben expertise op veel verschillende gebieden. Ook voor race circuits. Vvorig jaar realiseerden we, samen met een partner in het Verenigd Koninkrijk, de Silverstone circuit. Deze ervaring, deze technologie, heeft hier, in Zandvoort, geholpen om te leveren.
[Videobeelden]
Beelden van Silverstone Racetrack in het Verenigd Koninkrijk
[Tekst wordt weergegeven]
Onze klanten hebben veel uitdagingen: milieu, technische... Dit soort projecten bewijst dat als je in een vroeg stadium bij elkaar komt, en je werkt samen aan de oplossing voor die problemen, dan kun je zoveel meer bereiken als partners.
[Videobeelden]
Jan en Melanie bespreken tijdens de bespreking van de bouwkaart van Circuit Zandvoort, beiden zittend aan een tafel. Jan wijst naar de kaart.
[Videobeelden]
Jan en Melanie lopen naar buiten terwijl Melanie iets aanwijst.
[Tekst wordt weergegeven]
Nou, Shell is een van de premium merken, en dat was erg belangrijk voor ons. We spraken met hen, en we zagen dat hun product het beste voor ons was.
[Videobeelden]
Beeld van Niek tijdens een telefoongesprek
[Tekst wordt weergegeven]
Het is echt bevredigend als je samen met een partner het beste probeert te leveren. Ze hebben het perfect gedaan. We konden ons niets beters wensen.
[Videobeelden]
Drone beelden van Circuit.
[Audio]
Shell merk
[Videobeelden]
100 jaar Shell Bitumen logo en Shell logo verschijnt
Een racebaan die alles aankan
Van snelheid en prestaties tot innovatieve technologie en veiligheid: motorsportcircuits moeten het allemaal in zich hebben. Een racebaan moet extreme druk van frictie en snelheid kunnen doorstaan en de grote verscheidenheid aan temperaturen die daarbij horen. De racebaan in Zandvoort was op zoek naar de beste technologie voor een veilig circuit waarop hoge prestaties geleverd kunnen worden.
Met 100 jaar ervaring en meer dan 200 patenten heeft Shell Bitumen altijd voorop gelopen als het gaat om innovatieve en uitdagende wegprojecten. We weten uit ervaring dat ieder racebaanproject uniek is met zijn eigen specifieke technische eisen. Shell Bitumen heeft daarom een speciaal bitumen ontwikkeld voor autoracebanen, Shell Cariphalte Racetrack. Dit bitumen heeft een extreem hoge gripkracht, in vergelijking met andere bitumen. De asfaltmix is bestand tegen de hoge schuifkrachten die ontstaan bij het versnellen, vertragen en het nemen van bochten met racewagens, waardoor het voor iedere racebaan de beste oplossing biedt.
In Zandvoort kwamen verschillende specifieke uitdagingen naar boven. Ten eerste het Nederlandse weer, dat een grote impact heeft op het asfalt. De Shell Cariphalte Racetrack bitumen kan worden aangepast voor circuits die zich op warme, vochtige, koude of winderige locaties bevinden, zodat elke coureur zijn beste race kan rijden. De Zandvoortse baan moest in februari, als het koud en winderig kan zijn, worden geasfalteerd. Onze bitumen hielp de verwerkbaarheid te verbeteren tijdens het asfalteren bij het toen koude weer. Andere uitdagingen waren de technische eisen voor het ontwerp van de asfaltmix, omdat het bitumen een veel krapper penetratiebereik moest hebben dan standaard bitumen. Een team van Shell Bitumen experts uit heel Europa werkte mee aan de ontwikkeling van het speciaal aangepaste bitumen voor Zandvoort.
Luister naar de Engineering Matters podcast aflevering 79 'Rebuilding Zandvoort’s Rollercoaster Racetrack' met Jarno Zaffelli van Dromo, Niek Oude Luttikhuis van Circuit Zandvoort en Jean-Nicolas Desprez van Shell Bitumen.
Winst met bitumen
Met de hulp van het expert team en Shell’s uitgebreide ervaring met racktracks over de hele wereld zijn we erin geslaagd het juiste product te leveren en hebben we bijgedragen aan de kwaliteit van het Zandvoortse asfalt. De Shell Cariphalte Racetrack bitumen is geleverd voor verschillende circuits over de hele wereld, recentelijk voor de Silverstone Racetrack in Engeland, de Zolder Racetrack in België en de Paul Ricard Racetrack in Frankrijk.

Zandvoort Racebaan

Zandvoort Racebaan

Zandvoort Racebaan

Zandvoort Racebaan