Begin 2020 is begonnen met de renovatie van het Circuit Zandvoort. Samen met onze partner KWS maakte Shell Bitumen deel uit van dit project als leverancier van het asfaltmengsel. Voor dit project is Shell Cariphalte Racetrack geleverd, een hoge prestatie polymeer aangepast bitumen speciaal ontwikkeld voor racecircuits. De Cariphalte serie van hoogwaardige bitumen werd 50 jaar geleden ontwikkeld en de Racetrack variant is inmiddels een maatstaf voor circuits over de hele wereld omdat het zich kan aanpassen aan complexe technische eisen. Mid 2020 is het Zandvoortse circuit getest en klaar voor gebruik.

Een racebaan die alles aankan

Van snelheid en prestaties tot innovatieve technologie en veiligheid: motorsportcircuits moeten het allemaal in zich hebben. Een racebaan moet extreme druk van frictie en snelheid kunnen doorstaan en de grote verscheidenheid aan temperaturen die daarbij horen. De racebaan in Zandvoort was op zoek naar de beste technologie voor een veilig circuit waarop hoge prestaties geleverd kunnen worden.

Met 100 jaar ervaring en meer dan 200 patenten heeft Shell Bitumen altijd voorop gelopen als het gaat om innovatieve en uitdagende wegprojecten. We weten uit ervaring dat ieder racebaanproject uniek is met zijn eigen specifieke technische eisen. Shell Bitumen heeft daarom een speciaal bitumen ontwikkeld voor autoracebanen, Shell Cariphalte Racetrack. Dit bitumen heeft een extreem hoge gripkracht, in vergelijking met andere bitumen. De asfaltmix is bestand tegen de hoge schuifkrachten die ontstaan bij het versnellen, vertragen en het nemen van bochten met racewagens, waardoor het voor iedere racebaan de beste oplossing biedt.

In Zandvoort kwamen verschillende specifieke uitdagingen naar boven. Ten eerste het Nederlandse weer, dat een grote impact heeft op het asfalt. De Shell Cariphalte Racetrack bitumen kan worden aangepast voor circuits die zich op warme, vochtige, koude of winderige locaties bevinden, zodat elke coureur zijn beste race kan rijden. De Zandvoortse baan moest in februari, als het koud en winderig kan zijn, worden geasfalteerd. Onze bitumen hielp de verwerkbaarheid te verbeteren tijdens het asfalteren bij het toen koude weer. Andere uitdagingen waren de technische eisen voor het ontwerp van de asfaltmix, omdat het bitumen een veel krapper penetratiebereik moest hebben dan standaard bitumen. Een team van Shell Bitumen experts uit heel Europa werkte mee aan de ontwikkeling van het speciaal aangepaste bitumen voor Zandvoort.

Luister naar de Engineering Matters podcast aflevering 79 'Rebuilding Zandvoort’s Rollercoaster Racetrack' met Jarno Zaffelli van Dromo, Niek Oude Luttikhuis van Circuit Zandvoort en Jean-Nicolas Desprez van Shell Bitumen.

Winst met bitumen

Met de hulp van het expert team en Shell’s uitgebreide ervaring met racktracks over de hele wereld zijn we erin geslaagd het juiste product te leveren en hebben we bijgedragen aan de kwaliteit van het Zandvoortse asfalt. De Shell Cariphalte Racetrack bitumen is geleverd voor verschillende circuits over de hele wereld, recentelijk voor de Silverstone Racetrack in Engeland, de Zolder Racetrack in België en de Paul Ricard Racetrack in Frankrijk.

Circuit Zandvoort - Shell Cariphalte Racetrack casestudy