"In Jemen werkte ik voor een oliemaatschappij en ik vroeg me altijd af of het binnen een vergelijkbare organisatie in Europa anders zou zijn. Wat is de Europese werkwijze? Wat is de Europese strategie?" zegt Samar. Toen ze haar geboorteland verliet, lobbyde ze bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om in Rotterdam te worden geplaatst. De grootste haven van Europa heeft per slot van rekening ook een aanzienlijke industriesector, waaronder het Shell Energy and Chemicals Park. Toen ze dit gebied, vroeger Shell Pernis, zag, zei ze tegen zichzelf: op een dag wil ik daar werken.

Samar begon een basiscursus Nederlands aan de Erasmus Universiteit, om de taal van haar nieuwe thuisland te leren. Bij het zoeken naar stages kwam ze het Shell Learning Program tegen, dat in samenwerking met de Refugee Talent Hub is gelanceerd. De rest is geschiedenis. Na het voltooien van een vier maanden lang trainingsprogramma in techniek en soft skills, bood Shell haar een baan aan als Salesforce-software-engineer.

"Al mijn dromen zijn uitgekomen", zegt ze. "En het was gemakkelijk om me aan te passen aan de cultuur van Shell. Ik vind het erg leuk dat de onlinecursussen van het onboardingsprogramma medewerkers stimuleren om zich uit te spreken, niet te discrimineren en om anderen te respecteren."

Diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zijn belangrijke elementen van de Powering Lives-strategie van Shell. Bij het energiebedrijf werken alleen al in Nederland zo’n 8700 mensen van allerlei komaf. Samar is een van de negentien kandidaten, gevlucht uit crisesgebieden, die in september een baan aangeboden kregen bij Shell, via het Shell Learning Programme for Refugee Talents in samenwerking met de Refugee Talent Hub. 

Meer Shell en onderwijs

Studenten TU Delft azen op snelheidsrecord

Leer Team Forze kennen. Dit team knappe koppen bouwt de snelste raceauto op waterstof. Lees hier wat hen beweegt en hoe zij de toekomst van waterstof voor zich zien.

"We moeten de handen ineen slaan"

Wetenschap en industrie kunnen niet zonder elkaar. Voor Professor Ben L. Feringa (1951) is dat zonneklaar. En hij kan het weten. Ondanks dat het primaat van zijn werk fundamenteel onderzoek is, leerde hij bij Shell wat het behelst om wetenschappelijke ontdekkingen marktrijp te maken. “

Ontdekkers van de toekomst bedenken creatieve, slimme oplossingen voor wereldwijde uitdagingen

Als onderdeel van de bright ideas challenge werden leerlingen gevraagd unieke en slimme oplossingen te bedenken voor het leven in 2050.