Onze geschiedenis
De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld. Maar het hoofdkantoor stond voor bijna 114 jaar in Den Haag, voordat het in januari 2022 naar Londen verhuisde.
Energietransitie is van alle tijden
Thuis in 1890
“Een nieuwe lente en een nieuw geluid”. De eerste dichtregel van Mei van dichter en politicus Herman Gorter, geschreven in 1889, vat het laatste decennium van de negentiende eeuw treffend samen.
Thuis in 1930
Sappelen, steun trekken, de lommerd: op het hoogtepunt van de malaise is een kwart van de beroepsbevolking werkloos. Het betekent een benard bestaan. Toch is in die crisisjaren niet alles kommer en kwel.
Thuis in 1950
Als je de jaren 50 met je neus verkent, ruik je draadjesvlees, petroleum, boenwas, groene zeep en tabak. Uit de brievenbus hangt een touwtje, binnen tikt de klok. Nederland is overzichtelijk, het leven sober, de rollen verdeeld.

1890
De brief van 10 april 1890 waarin het predikaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem III wordt toegekend aan de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië.

1925
Reclame op een vloeiblad voor Autoline van Shell uit omstreeks 1925. De unificatie tot een merknaam, namelijk Shell, is hier reeds zichtbaar; op het blik wordt echter ook nog de oude merknaam Autoline van de Koninklijke vermeld.

1938
Het nieuwe hoofdkantoor voor de Bataafsche Import Maatschappij (BIM) aan de Wassenaarseweg van de architect J.J.P. Oud uit 1938.

1940
Het in 1917 gebouwde hoofdkantoor voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij aan de Carel van Bylandtlaan 30 in Den Haag op een foto uit begin 1940, met links de tussen 1928 en 1930 gerealiseerde uitbreiding van het gebouw. De directie van de Koninklijke zetelde eveneens hier.

1950
Fietsende en lopende mensen die aan het einde van de dag terugkeren vanuit Shell Pernis naar huis rond 1950. De Tweede Wereldoorlog bracht een verwoesting op grote schaal van de Rotterdamse haven met zich mee en Shell Pernis ontkwam hier niet aan. Na gigantische herstelwerkzaamheden was de productie halverwege 1946 weer op het vooroorlogse niveau gebracht.

1925
Een benzinepomp van Shell op de Hooikade in Delft rond 1925. Een vrachtauto van de firma Braat uit Delft wordt bijgetankt. Rechts is men in de weer met vaten benzine, waarmee het ondergronds reservoir van de pomp aangevuld werd. De getoonde pomp is in 1924 ontworpen door W.H. Gispen.

1960
Een tankstation van Shell ergens in Nederland rond 1960. Hoewel de trottoirpompen nog lang zouden blijven, kwamen er in Nederland eind jaren twintig steeds meer benzinestations. Na de Tweede Wereldoorlog maakten deze plaats voor nieuwe stations die in hoge mate werden gestandaardiseerd door de oliemaatschappijen.

1950
Ook in andere Europese landen ontstonden fraaie benzinestations van Shell, waarbij de gevarieerde vormgeving en het gebruik van de Shell-kleuren rood en geel opvalt. Een Shell-station ergens op een plein in Italië in de jaren vijftig.

1963
Bedrukte polypropeen-folie is onder andere geschikt voor het verpakken van levensmiddelen, aangezien het bestand is tegen vocht en vetten. Tevens is het luchtdicht. Hier bekijkt een medewerker van het laboratorium in Amsterdam een folievel.
Parel uit de schelp
130 jaar Koninklijke
Title: “130 years Koninklijke”
Duration: 01:05
Description: 130 years ago, Royal Dutch was founded in Amsterdam.
“Shell is committed to transparency” – Transcript
[Archive manager talking]
Monday June 16 1890 was a very special day.
On this day, at the Eensgezinheid building in Amsterdam De Koninklijke was founded.
The Dutch leg of what we now call Royal Dutch Shell.
On this day the inaugural meeting took place.
We don't know much. Yes, we have a record of this meeting.
[Image]
Book with first record of founders meeting shown.
[Archive manager talking]
We know who attended the meeting.
We know what was discussed.
But did they drink coffee?
Was the meeting long or short?
It is unknown.
[Image]
Archive manger walking through archive, showing the cartoon.
[Archive manager talking]
In 1952 the famous cartoonist Jo Spier made a record of it in his own way.
[Image]
Official cartoon shown in detail.
[Archive manager talking]
We can see a coat rack with three dressing gowns.
We see the hallway inside the house of the first president, De Gelder where he lived
and had his office.
That's how it goes with start-ups even back then.
On the wall we see two krisses, a Wajang-doll,a painting with a jungle the Dutch East Indies in the Hague.
[Archive manager talking]
The ambition was certainly there.
But I doubt if De Gelder foresaw
that the company would be a worldplayer 130 years later.

1914
Het is meer dan een eeuw geleden dat het Panama-kanaal voor het eerst doorgang bood aan de scheepvaart en verkorting van de zeeroute tussen Atlantische en Stille Oceaan een feit was. De eerste olietanker die er doorheen voer, was de in 1913 gebouwde Shell-tanker SS Erburna.
Lees meer
1916
Brandstoffen zijn onmisbaar in de moderne maatschappij. Dat geldt misschien wel in verhevigde mate voor een van de schaduwkanten: oorlog.
Lees meer
1919
Zoals alles wat nu groot is, begon ook het honderd jaar bestaande technologiecentrum van Shell in Amsterdam ooit klein.
Lees meer
1920
Toegegeven, niet Shell maar APC (Esso) bracht in Nederland de eerste benzine aan de man. In 1905 verscheen de brandstof op de markt in blikken van tien liter.
Lees meer
1952
Kijk ‘m gaan, die Italiaanse snelheidsduivel. Alberto Ascari stuurt zondag 17 augustus 1952 zijn lichtrode Ferrari soeverein naar de eindstreep van de allereerste Nederlandse Formule 1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort.
Lees meer
1953
In de slipstream van de herstelwerkzaamheden van de raffinaderij in Pernis, direct na de Tweede Wereldoorlog, heeft Shell de basis gelegd voor de petrochemie.
Lees meer
1963
Als Shell ergens bekendheid aan ontleent, zijn het wel de benzinestations. Op deze foto een wel heel bijzondere variant daarvan. Eén die een erg kort bestaan beschoren was.
Lees meer
1968
In de geschiedenisboeken staat 1968 vermeld als het jaar dat de verbeelding aan de macht kwam. Ook op de Noordzee worden in datzelfde jaar grenzen verlegd.
Lees meer
1985
De eerste editie van de zuinigheidswedstrijd voor studenten Shell Eco-marathon was op het Paul Ricard Motor Circuit in het Franse Le Castelet.
Lees meer
1990
Na ruim 28 jaar Oost- en West-Berlijn van elkaar te hebben gescheiden, viel op 9 november 1989 de Berlijnse Muur. Na het wegvallen van deze scheidslijn tussen kapitalisme en socialisme liep bij veel westerse bedrijven het water in de mond. Zij zagen een heel nieuwe markt om te veroveren, met miljoenen koopgrage consumenten. Ook grote oliemaatschappijen trokken oostwaarts. De belofte bleek echter minder fraai dan gehoopt.
Lees meer
2001
Bijna een kwart eeuw vormden ze een markant onderdeel van de skyline van Rotterdam, de schelpen in Shell’s Hoftoren, aan het Rotterdamse Hofplein
Lees meerMeer Shell
Een koninklijk gebouw
Ooit was het hoofdkantoor van Shells voorganger, de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een van de grootste kantoren van Nederland. Het terugplaatsen van de tijdcapsule achter de gedenksteen aan de Haagse Carel van Bylandtlaan, markeert het begin van het einde van een ingrijpende renovatie. Oud van buiten, nieuw van binnen.
Thuis in 1950
Als je de jaren 50 met je neus verkent, ruik je draadjesvlees, petroleum, boenwas, groene zeep en tabak. Uit de brievenbus hangt een touwtje, binnen tikt de klok. Nederland is overzichtelijk, het leven sober, de rollen verdeeld.
Bevrijding
Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.