130 jaar Koninklijke

Op 16 juni 1890 was het zover. Op die bewuste maandag in 1890 vond, vlak na het passeren van de oprichtingsakte, de eerste vergadering van aandeelhouders plaats waarmee het nieuwe bedrijf De Koninklijke was opgericht.

Lees meer

Energietransitie is van alle tijden

Thuis in 1890

“Een nieuwe lente en een nieuw geluid”. De eerste dichtregel van Mei van dichter en politicus Herman Gorter, geschreven in 1889, vat het laatste decennium van de negentiende eeuw treffend samen. 

Thuis in 1930

Sappelen, steun trekken, de lommerd: op het hoogtepunt van de malaise is een kwart van de beroepsbevolking werkloos. Het betekent een benard bestaan. Toch is in die crisisjaren niet alles kommer en kwel.

Thuis in 1950

Als je de jaren 50 met je neus verkent, ruik je draadjesvlees, petroleum, boenwas, groene zeep en tabak. Uit de brievenbus hangt een touwtje, binnen tikt de klok. Nederland is overzichtelijk, het leven sober, de rollen verdeeld.

    

1914

1914

Het is meer dan een eeuw geleden dat het Panama-kanaal voor het eerst doorgang bood aan de scheepvaart en verkorting van de zeeroute tussen Atlantische en Stille Oceaan een feit was. De eerste olietanker die er doorheen voer, was de in 1913 gebouwde Shell-tanker SS Erburna. 

Lees meer
1916

1916

Brandstoffen zijn onmisbaar in de moderne maatschappij. Dat geldt misschien wel in verhevigde mate voor een van de schaduwkanten: oorlog.

Lees meer
1919

1919

Zoals alles wat nu groot is, begon ook het honderd jaar bestaande technologiecentrum van Shell in Amsterdam ooit klein. 

Lees meer
1920

1920

Toegegeven, niet Shell maar APC (Esso) bracht in Nederland de eerste benzine aan de man. In 1905 verscheen de brandstof op de markt in blikken van tien liter.

Lees meer
1952

1952

Kijk ‘m gaan, die Italiaanse snelheidsduivel. Alberto Ascari stuurt zondag 17 augustus 1952 zijn lichtrode Ferrari soeverein naar de eindstreep van de allereerste Nederlandse Formule 1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort.

Lees meer
1953

1953

In de slipstream van de herstelwerkzaamheden van de raffinaderij in Pernis, direct na de Tweede Wereldoorlog, heeft Shell de basis gelegd voor de petrochemie. 

Lees meer
1963

1963

Als Shell ergens bekendheid aan ontleent, zijn het wel de benzinestations. Op deze foto een wel heel bijzondere variant daarvan. Eén die een erg kort bestaan beschoren was.

Lees meer
1968

1968

In de geschiedenisboeken staat 1968 vermeld als het jaar dat de verbeelding aan de macht kwam. Ook op de Noordzee worden in datzelfde jaar grenzen verlegd.

Lees meer
1985

1985

De eerste editie van de zuinigheidswedstrijd voor studenten Shell Eco-marathon was op het Paul Ricard Motor Circuit in het Franse Le Castelet.

Lees meer
1990

1990

Na ruim 28 jaar Oost- en West-Berlijn van elkaar te hebben gescheiden, viel op 9 november 1989 de Berlijnse Muur. Na het wegvallen van deze scheidslijn tussen kapitalisme en socialisme liep bij veel westerse bedrijven het water in de mond. Zij zagen een heel nieuwe markt om te veroveren, met miljoenen koopgrage consumenten. Ook grote oliemaatschappijen trokken oostwaarts. De belofte bleek echter minder fraai dan gehoopt.

Lees meer
2001

2001

Bijna een kwart eeuw vormden ze een markant onderdeel van de skyline van Rotterdam, de schelpen in Shell’s Hoftoren, aan het Rotterdamse Hofplein

Lees meer

Meer Shell

Een koninklijk gebouw

Ooit was het hoofdkantoor van Shells voorganger, de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een van de grootste kantoren van Nederland. Het terugplaatsen van de tijdcapsule achter de gedenksteen aan de Haagse Carel van Bylandtlaan, markeert het begin van het einde van een ingrijpende renovatie. Oud van buiten, nieuw van binnen.

Thuis in 1950

Als je de jaren 50 met je neus verkent, ruik je draadjesvlees, petroleum, boenwas, groene zeep en tabak. Uit de brievenbus hangt een touwtje, binnen tikt de klok. Nederland is overzichtelijk, het leven sober, de rollen verdeeld.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.