Bij het bereiken van het hoogste punt is ‘het Shell-lab’ Overhoeks, aan de noordelijke oever van het IJ, het hoogste gebouw van Amsterdam. Misschien nog opvallender is de dubbele beglazing aan de zonzijde, dat voorzien is van een dun, opgedampt laagje goud. Het geeft de blikvanger bij laagstaande zon een gouden glans. In 2009 verhuist Shell naar een iets westelijker gelegen complex, het Shell Technology Center Amsterdam.

Inmiddels is ‘Overhoeks’ begonnen aan een tweede leven onder de naam A’DAM. Met de nieuwe toren op het dak erbij, is het gebouw nu ongeveer 100 meter hoog. De gouden ‘stopray’-ramen zijn vervangen, maar het is en blijft een blikvanger.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.