De op 21 november 1867 geboren Troelstra, roepnaam Rika, volgde de HBS voor meisjes in Leeuwarden en studeerde in Utrecht Nederlands, maar maakte dat niet af. Haar voorliefde voor talen komt van pas als zij niet veel later als secretaresse van Henry Deterding gaat werken, die niet veel later de baas van de Koninklijke wordt.

Na haar huwelijk in 1903 volgt zij Deterding naar Londen. Eén keer per maand gaat zij per boot terug naar haar echtgenoot in Velsen. In 1906 vertrekt ze bij de Koninklijke. Samen met haar man begint ze een boerderij in het Drentse Rolde. Daar wordt zij in 1925 gemeenteraadslid voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij SDAP, de partij waarvan haar oudste broer Pieter Jelles medeoprichter en volksvertegenwoordiger is.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.